Articole adăugate recent

Arheologii au descoperit în sudul Israelului un cimitir aparţinând filistenilor, primul şi unicul identificat până acum. Osemintele celor 200 de oameni înmormântaţi acolo precum şi artefactele identificate, datate în primul mileniu înaintea erei noastre, ar putea face lumină în ceea ce priveşte una dintre cele mai misterioase populaţii despre care aminteşte Biblia.

Filistenii apar descrişi în Sfânta Scriptură ca inamicii de moarte ai vechilor israeliţi. Tot aici, se menţionează faptul că ei au migrat din zone aflate în vestul Israelului de astăzi şi s-au stabilit în cinci mari oraşe din aşa-numita ,,Filistia”, o regiune care, la ora actuală, ar putea fi localizată în sudul Israelului şi Fâşia Gaza. Conform Bibliei, cel mai celebru filistean a fost Goliat, războinicul ucis de regele David.

Pe 10 iulie 2016, arheologii din cadrul ,,Leon Levy Expedition”, o echipă internaţională ce a reunit cercetători ai Universităţii Harvard, Boston College, Wheaton College şi Troy University Alabama, au anunţat o nouă descoperire, făcută în incinta Parcului Naţional Ashkelon, din sudul Israelului. Rezultatele au fost obţinute, de fapt, în urmă cu trei ani, însă specialiiştii au refuzat să le facă publice, pentru a nu stârni reacţii negative din partea evreilor ultra-ortodocşi.

Cercetătorii au descoperit osemintele a circa 200 de invidizi, la o adâncime de aproximativ 3 metri, într-un cimitir datat cu aproximaţie în primul mileniu înainte de Hristos. În morminte, arheologii au găsit, pe lângă  oseminte, arme, brăţări, cercei, şi urcioare decorate, despre care se presupune că erau umplute cu uleiuri parfumate, alimente sau vin. Mai mult decât atât, au fost identificate morminte de incineraţie, pe care foarte puţini şi le permiteau în perioada în care se presupune că au trăit filistenii, adică în urmă cu aproximativ trei milenii.

Profesorul Daniel Master, de la Wheaton College, spune ca cimitirul conține mii de rămășite, dintre care 200 au fost recuperate. Este unul dintre putinele situri care pot spune istoria filistenilor, de la un capat la celalalt. „Credem ca au venit din zona Marii Egee, iar la sfarsit, in secolul al VII-lea, vedem o scurta renastere, dupa care ii vedem distrugerea finala”, a mai spus Master.

Testele efectuate pe oasele din cimitir, care dateaza din secolele XI-VIII i.Hr, ar putea confirma ceea ce multi au crezut o vreme indelungata: filistenii erau marinari, oamenii marii, si negustori care au emigrat in Israelul antic dinspre vest.

„Aceasta ne va permite sa ii vedem pe filisteni fata in fata si sa le spunem povestea nu din textele dusmanilor lor, asa cum am auzit de atatea ori, ci din propriul lor punct de vedere”, a adaugat Master.

Profesorul Lawrence Stager a pornit expeditia in 1985. El a remarcat ca cele mai multe referinte biblice ii descriu ca fiind aprigi dusmani ai israelitilor.

„Imaginea prezentata in Biblie este una negativa fiindca se compara un israelit cu un filistean. Ei sunt cei netaiati imprejur, noi suntem cei taiati imprejur”, a mai spus Stager. „Avem impresia ca filistenii erau simpli, needucati, dar am gasit ca filisteni au fost foarte culti si sofisticati, niste oameni cosmopoliti, internationali”, a completat Master.

Alti eruditi spun ca termenul netaiat imprejur se refera la faptul ca erau inchinatori la idoli.

Citește și:
Misterele și secretele din adâncul Pământului. 5 dintre cele mai ciudate cranii descoperite de arheologi

Filistenii au trait in Askelon aproape 600 de ani. „Acesta e un timp indelungat, chiar si cand comparam cu SUA. In final, au fost distrusi in 604 i.Hr”, a zis Stager.

Filistenii au fost distrusi de imparatul Nebucadnetar, cu putin timp inainte ca iudeii sa fie deportati in Babilon, potrivit descrierii biblice. Arheologii spun ca filistenii nu s-au mai intors in Israel si ca nu s-a mai auzit nimic despre ei.

Surse: alfaomega.tv/stiri/  independent.co.uk


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un LIKE mai jos:


Nu ratați !

Nu ratați !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here