China se pregăteşte pentru cel mai mare experiment cu ploaie artificială din istorie, menit să genereze căderi masive de precipitaţii în Platoul Tibet.

In cadrul acestui experiment, zeci de mii de centrale de ardere a combustibilului solid vor fi instalate in muntii tibetani, scrie Science Alert, care citeaza South China Morning Post. In urma combustiei, se vor forma particule de iodura de argint, care vor fi ridicate in atmosfera de vant, de unde vor contribui la formarea ploii si a ninsorii.

Aceasta forma de controlare a vremii este cunoscuta ca „insamantarea norilor” si este experimentata si in alte parti ale lumii.

Planul face parte in proiectul Tianhe „Raul din cer” dezvoltat de cercetatorii de la universitatea Tsinghua in 2016 si vizeaza o suprafata de aproximativ 1,6 milioane de kilometri patrati, adica de trei ori mai mare decat Spania. In cazul in care experimentul va reusi, vorbim de caderi suplimentare de precipitatii de pana la 10 miliarde de metri cubi, respectiv echivalentul a aproximativ 7% din consumul anual de apa din China.

„Modificarea vremii in Tibet este o inovatie critica pentru rezolvarea deficitului de apa al Chinei. Va avea o contributie importanta nu doar la dezvoltarea Chinei, dar si la bunastarea intregii rase umane”, sustine Lei Fanpei, presedintele companiei de stat Corporatia pentru Stiinta Si Tehnologie Aerospatiala, care se afla in spatele proiectului.

Unii experti atrag insa atentia ca planurile Chinei de a produce ploaie artificiala pe o suprafata atat de extinsa, mai ales in conditiile in care sunt inca multe lucruri pe care nu le stim despre aceasta tehnica, ar putea afecta alte regiuni, „deturnand” precipitatiile care ar fi cazut in aceste regiuni spre Platoul Tibet.

Citește și:
Deși există mulți care încă nu cred în profețiile sale, Nostradamus a făcut previziuni și pentru anul 2019

Sursa: ziare.com

Nu ratați aceste articole !

Moment istoric: Rugăciunea „Tatăl Nostru” va fi modificată din cauza unui vers care a stârnit numeroase controverse, mai ales...

Reprezentanţii Conferinţei episcopale italiene au anunţat că textul rugăciunii „Tatăl Nostru“ va fi modificat....

Adevăr sau mit? Rudolph Fenz, bărbatul care s-a stins la 104 ani de la naștere, cu toate că avea...

Legenda lui Rudolph Fentz este o legendă urbană ce are la bază nuvela SF scrisă de Jack Finney...

Apariția Feciorei Maria filmată de o televiziune din Egipt până la Icoanele care plâng sau sângerează. 9 miracole care...

Misterele au stârnit fascinaţie dintotdeauna. Chiar şi cei care nu cred în supranatural şi...

Felul scrisului, înclinat spre stânga sau spre dreapta, dezvăluie și bolile de care omul ar putea suferi de-a lungul...

Grafologia sau analiza scrisului poate dezvălui aspecte care ţin de complexe de inferioritate,  puncte...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here