O nouă fază a vieții poate estima cu o precizie de 80 % data morții unui om

1
loading...

Până acum, se știa că oamenii trec prin trei faze ale vieţii: copilăria, maturitatea şi bătrânețea, dar sunt oameni de ştiinţă care susţin că există o a patra etapă a vieţii noastre, aşa-numita ,,spirală a morţii”.

După ce au studiat modul în care musculiţele de oţet se maturizează, cercetătorii din cadrul Universităţii din California au descoperit o nouă fază a vieţii, care le-a permis să estimeze, cu o precizie de 80 de procente, când insectele vor muri.

Mai mult decât atât, specialiştii susţin că această etapă ar putea fi întâlnită şi în cazul oamenilor. Există, totuşi, destul de mulţi oameni de ştiinţă care pun la îndoială această informaţie. La începutul anilor ‚90, cercetătorii au descoperit că, în cazul oamenilor care trăiesc foarte mult, şansele de a muri din cauze naturale sunt egale, indiferent de vârstă.

Astfel, o persoană de 90 de ani are aceleaşi șanse să moară din cauze naturale ca şi cineva care are 100 de ani. La acea vreme, specialiștii nu au găsit explicaţia acestui fenomen.

În timp ce investigau ultima fază din existenta musculiţelor de oţet (insecte folosite de biologi drept modele, deoarece se cunosc foarte multe informaţii referitoare la structura lor genetică), un grup de cercetători a descoperit că, în ultimele două săptămâni din viaţa femelelor, acestea deveneau infertile.

Ulterior, oamenii de știința a aflat că acest lucru se întâmplă şi în cazul masculilor. Specialiştii susțineau atunci că este probabil ca fertilitatea femelelor să se fi întrerupt exact în acel moment, deoarece această capacitate le-ar fi scăzut speranţa de viaţă.

Citește și:
Ritualuri religioase grotești din istorie. Unele încă se practică în zilele noastre

Cercetătorii au denumit această scădere bruscă a fertilităţii ,,spirala morţii”. Studiind modul în care această capacitate a musculiţelor de oţet s-a redus pe parcursul a trei zile, specialiştii au putut estima când acestea mureau. Deşi experimentul a fost refăcut de alţi oameni de ştiinţă, există numeroase dubii că aceleaşi rezultate pot fi obţinute şi în cazul oamenilor.

jurnalbihorean.ro


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un LIKE mai jos:

Nu ratați !

1 COMENTARIU

  1. Bineinteles ca nu e valabil si pentru oameni. Avem o gramada de tineri care sunt sterili dar asta nu inseamna in nici un caz ca sunt in spirala mortii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here