Connect with us

Medicină

Din 2019, celebrul Polidin, vaccinul care a ținut România sănătoasă, va fi din nou în farmacii

Published

on

Producţia de vaccinuri, între care celebrul polidin şi cel antigripal, va fi reluată la Institutul Cantacuzino din 2019, după ce vor fi îndeplinite toate condițiile pentru obținerea autorizaţiilor pe care acesta le-a pierdut din februarie 2010, promite ministrul Apărării, Mihai Fifor. Însă cea mai mare problemă cu care se confruntă Institutul, care şi-a pierdut locul în topul mondial al cercetării în domeniul produselor imunologice din cauza subfinanţării, este cea a lipsei de specialişti. Fifor se plânge că, în acest moment, 500 de posturi sunt neocupate.

„Dacă am preluat o instituţie în ruină şi, iată, după 10 luni, începe din nou să aibă consistenţă şi începe să aibă un parcurs stabil şi foarte bine definit, ei bine, anul viitor, începem producţia pe anumite segmente. (…) Avem proiectele pentru producţia Polidinului şi o să revenim în piaţă cu Polidinul, (…) producţia pentru Cantastim, de asemenea extrem de căutat în piaţă la vremea sa, şi începem să pregătim personalul pentru aria de vaccin gripal”, a afirmat Mihai Fifor, marți, într-o conferinţă de presă susţinută la Institutul Cantacuzino.

Cele două vaccinuri medicamente nu se mai produc din 2012, după ce autorizaţia a fost retrasă de Agenţia Medicamentului. Motivul era că materia primă şi aparatura de producţie nu mai respectă normele europene.

Cum a apărut Polidinul

În perioada anilor ’60, francezii, polonezii, elvețienii și nemții aveau deja pe piață tratamente injectabile care aveau rol imunostimulator. Acestea erau astfel concepute pentru a combate multe tipuri de infecții cauzate de bacterii.

Aflând despre aceste produse menite să lupte cu numeroase boli, mai mulți cercetători români, au decis să elaboreze și ei un vaccin pornind de la ideea europenilor. Toate substanțele folosite pentru Polidin au fost românești.

Specialiștii respectivi au testat pe ei acest „vaccin“. Oamenii de știință erau pe atunci foarte tineri și plini de entuziasm când s-au apucat de lucru. Sylvia Hoișie (89 ani), fosta șefă de producție a Polidinului, mărturisește că în etapa finală, atât ea cât și cei din echipă și-au injectat 6 zile la rând, 2 ml de soluție, notează ecopres.ro. Rezultatele au fost bune. 6 ani au durat până s-a produs și până s-au efectuat teste de laborator pe animale, pentru a afla dacă este bun sau nu pentru populație. După ce savanții au testat pe pielea lor produsul, de abia apoi a fost scos pe piață polidinul.

Ingrediente active

Probabil că ar fi costat mult prea mult să aducă substanțe din afară și poate că nu s-a dorit preluarea integrală a substanțelor din străinătate ci s-a vrut să se descopere un nou imunostimulator, evident având o nouă formulă chimică la care să folosească numai materii românești. Potrivit cercetătoarei menționate mai sus, la conceperea vaccinului, s-au folosit microbi indigeni, iar tulpinile acestora erau preluate de la oamenii bolnavi. De asemenea, medicamentul injectabil mai conținea următoarele ingrediente: bilă de bou, fenol, apă distilată şi clorură de sodiu.

La început, în primii ani de producție a Polidinului, neexistând aparatura necesară pentru acest lucru, produsul era pus în fiole, manual. De abia din 1970, imunostimulatorul românesc a putut fi fabricat cu ajutorul unei aparaturi moderne.

Folosit pentru prevenția infecțiilor

Medicii îl recomandau iarna și primăvara pentru a preveni infecțiile de factură respiratorie. De asemenea, ginecologii indicau injecțiile cu Polidin pentru tratarea problemelor ginecologice feminine, cum ar fi anexitele.

Ieșirea de pe piață a Polidinului

Pentru ca România să intre în Uniunea Europeană a trebuit să se pregătească cu câțiva ani înainte. Astfel că, a fost necesar să se efectueze anumite schimbări, iar industria farmaceutică a fost și ea vizată.

O cerință a Uniunii Europene a fost ca producția medicamentelor să se facă cu ajutorul computerelor. Au trebuit să fie refăcute circuitele de producție, a explicat pentru Adevărul, medicul Sylvia Hoișie. Cele inițiale practic se intersectau cu cele refăcute, deoarece românii nu mai aveau voie să folosească substanțele românești, ci doar pe acelea standardizate. Acestea nu s-au mai potrivit cu cele cu care lucrau.Treptat, producția Polidinului a început să scadă.

Recomandare:   Semnele bolilor care se ascund în spatele unei banale răceli

Chiar dacă se dorește revenirea pe piață a vaccinului imunostimulator, acest lucru nu este posibil, deoarece la Iași nu există aparatura necesară și nici personal suficient. Afla mai multe pe gandul.info

Dacă vă plac articolele noastre și vreți sa vă ținem la curent cu cele mai recente noutăți, puteți seta sa primiți actualizările noastre în newsfeed-ul dvs de Facebook. Vă recomandam sa dați LIKE paginii noastre de Facebook AICI , apoi să apăsați pe Urmărește și sa selectați opțiunea 'Vezi mai întâi' , ca în poza de mai jos.
Adaugă un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Medicină

O cercetare fantastică arată că uitucii sunt oameni inteligenți. Uitarea este la fel de importantă pentru memorie precum amintirea. Creierul unei persoane inteligente dă la o parte lucrurile de care nu mai are nevoie

Published

on

Toată lumea uită câte ceva din când în când. De la a lăsa o umbrelă la un restaurant, până la o adresă sau un număr de telefon care efectiv dispar din creier – fiecare a trecut la un moment dat prin aşa ceva. Multe persoane au dificultăţi în a-şi ţine minte toate parolele pe care trebuie să le folosească în zilele noastre în mediul online.

De-a lungul anilor, cu siguranţă fiecare a încercat diferite exerciţii şi trucuri pentru a-şi îmbunătăţi memoria, dar rareori a funcţionat. Poate că este corect să accepţi că eşti puţin uituc şi probabil eşti bun la altceva.

Un studiu recent realizat de o echipă formată din cercetători de la Universitatea din Toronto și Spitalul SickKidscare si publicat in revista Neuron, a ajuns la o concluzie destul de neaşteptată. Uitarea este la fel de importantă pentru memorie precum amintirea. Se pare că a fi uituci, neatenţi şi uşor distraşi nu trebuie să fie o latură negativă. Creierul uită anumite lucruri și își amintește altele. Creierul uman lucrează în mod activ pentru a uita. Desigur, este dificil pentru o persoană să-şi uite lucrurile din când în când, dar acest aspect ar putea fi un semn care te poate face să fii mândru.

Cercetătorii sunt de părere că scopul memoriei nu este să păstreze cele mai exacte informații în timp, ci să ghideze și să optimizeze procesul de luare a deciziilor inteligente, prin păstrarea informațiilor pertinente.

Pe viitor ar trebui să fim mai îngăduitori cu noi înşine şi să nu ne mai enervăm când uităm câte ceva. Acest studiu arată că uitarea poate fi un semn de inteligenţă ridicată. Chiar dacă aţi fi crezut că este invers, lucrurile nu stau deloc aşa.

În trecut, cercetarea neurobiologică asupra memoriei se concentra asupra mecanismelor celulare implicate în stocarea informațiilor, dar mai puțină atenție a fost acordată celor implicate în uitare. Până în prezent, se presupunea de multe ori că această inabilitate de a-ți aduce aminte este un eșec al mecanismelor implicate în stocarea sau amintirea informațiilor.

Oamenii cu memorie bună tind să nu uite detalii relativ inutile. Deci, dacă aţi uitat adresa noului restaurant, probabil că aveţi lucruri mult mai importante în minte. În schimb, dacă vă amintiţi totul, ar putea însemna că aveţi dificultăți în luarea deciziilor deoarece aveţi atât de multe date concurente care fac parte din procesul dumneavoastră de gândire.

Puteţi înceta să vă mai faceţi griji. Creierul unei persoane inteligente dă la o parte lucrurile de care nu mai are nevoie, fapt ce uşurează gândirea şi luarea deciziilor.

Există două motive pentru care s-ar putea să vrei să uiți cel puțin unele informații pe care le întâlnești. Unul este că te afli într-o lume în continuă schimbare, în care informațiile vechi sunt depășite și nu sunt la fel de important de reținut. Dacă te plimbi prin lume, iar creierul tău activează în mod constant amintiri multiple, îți este mai greu să iei o decizie în cunoștință de cauză. Al doilea motiv este faptul că uitarea ne ajută să luăm decizii mai bune, permițându-ne să generalizăm evenimentele trecute în unele noi. În domeniul inteligenței artificiale, acest principiu se numește regularizare și funcționează prin crearea unor modele simple pe calculator care prioritizează informațiile de bază, dar elimină detalii specifice atunci când analizează seturi uriașe de date.

Recomandare:   "Creierul se îmbolnăvește din cauza noastră, pentru că nu știm să protejăm această „bijuterie" - Despre creier, cu cel mai mare neurochirurg din România -

De acum încolo, veţi putea trece peste toate lucrurile mărunte care vi se şterg pur şi simplu din memorie. În schimb, vă puteţi considera persoane superinteligente, care au lucruri mult mai importante la care să se gândească.

Memoria își dă interesul să te facă o persoană inteligentă, care poate lua decizii în funcție de circumstanțe, iar un aspect important este abilitatea de a uita informații.

Surse: LIVEBIZMEDIA.COM  EVA.RO

Dacă vă plac articolele noastre și vreți sa vă ținem la curent cu cele mai recente noutăți, puteți seta sa primiți actualizările noastre în newsfeed-ul dvs de Facebook. Vă recomandam sa dați LIKE paginii noastre de Facebook AICI , apoi să apăsați pe Urmărește și sa selectați opțiunea 'Vezi mai întâi' , ca în poza de mai jos.
Citește mai departe>>

Medicină

„Vreți să trăiți mult? Dormiți la amiază! Dacă mersul pe jos era cu adevărat util, atunci poștașii ar fi nemuritori”. Medic din Brazilia afirmații uimitoare despre cum să ne trăim viața

Published

on

Dr. Paulo Ubiratan este medicul şef al spitalului Porto Alegre din Brazilia. Într-un interviu acordat unei televiziuni locale, doctorul a vorbit despre ce este benefic pentru sănătatea oamenilor. Printre altele, el a făcut o serie de afirmații care au surprins lumea medicală și nu numai. Tot ceea ce a declarat acest medic dă peste cap cam tot ceea ce știam cu toții până acum despre medicină. Medicul lucrează la cel mai prestigios spital din Brazilia și, în cele ce urmează vă prezentăm un fragment din interviul său.

ESTE ADEVĂRAT CĂ EXERCIȚIILE PENTRU SISTEMUL CARDIOVASCULAR PRELUNGESC VIAȚA?

„Inima este creată pentru a efectua un anumit număr de pulsații. Nu le pierdeți pentru exerciții. Perioada de viață va expira în mod independent de utilizarea ritmului cardiac. Este la fel precum ai spune că poți prelungi viața mașinii tale, conducând-o cu o viteză mai mare. Vreți să trăiți mult? Dormiți la amiază!”

ESTE RECOMANDAT SĂ NU MAI CONSUMĂM CARNE ROȘIE ȘI SĂ CONSUMĂM, ÎN SCHIMB, MAI MULTE FRUCTE ȘI ALIMENTE VEGETALE?

„Este necesar să se înțeleagă strategia eficienței în nutriție. Ce mănâncă vacile? Iarbă și porumb. Ce fel de alimentație este asta? Produse alimentare vegetale. Astfel, o felie de carne de vită este cel mai eficient mod de a consuma alimente vegetale. Doriți să mâncați cereale? Mâncați pui.”

AR FI MAI BINE SĂ REDUCEM CONSUMUL DE ALCOOL?

„Nu, deloc. Vinul este fabricat din struguri. Brandy este un vin distilat, asta înseamnă că lichidele au fost eliminate din struguri, iar tu poți beneficia foarte mult din ele. Berea este produsă din cereale. Nu limitați consumul în mod excesiv. O cantitate redusă de alcool este benefică organismului.”

CUM NE AJUTĂ EXERCIȚIILOR FIZICE REGULATE?

„Filosofia mea este următoarea: dacă nu aveți probleme și dureri nu trebuie să faceți nimic!”

ALIMENTELE PRĂJITE SUNT DĂUNĂTOARE?

„În zilele noastre mâncarea este prăjită în ulei vegetal și rafinat. Nu cred că poate fi dăunător.”

CIOCOLATA ESTE DĂUNĂTOARE?

„Este cacao. Un alt reprezentat al produselor alimentare vegetale. Un aliment extraordinar pentru fericire. Viața nu ar trebui să fie o călătorie spre sicriu cu intenția de a ajunge în el într-o stare bună de sănătate, cu un corp atrăgător și bine păstrat. Cel mai bine este să începi călătoria cu o bere într-o mână și un sandwich în cealaltă și să termini aventura vieții după multe partide de  sex- cu un corp complet obosit, epuizat, strigând: A meritat, viața mea a fost o excursie minunată.”

Recomandare:   "Creierul se îmbolnăvește din cauza noastră, pentru că nu știm să protejăm această „bijuterie" - Despre creier, cu cel mai mare neurochirurg din România -

CE ALTE RECOMANDĂRI NE MAI PUTEȚI OFERI?

Dacă mersul pe jos era cu adevărat util atunci poștașii ar fi nemuritori. Balenele sunt mereu în mișcare, înoată, beau multă apă, mănâncă pește, dar sunt oricum grase. Iepurii aleargă necontenit, mănâncă doar morcovi, dar trăiesc 15 ani. Broasca țestoasă nici nu aleargă, nici nu face nimic – și trăiește 450 de ani!”

Sursa articolului: libertatea.ro

Dacă vă plac articolele noastre și vreți sa vă ținem la curent cu cele mai recente noutăți, puteți seta sa primiți actualizările noastre în newsfeed-ul dvs de Facebook. Vă recomandam sa dați LIKE paginii noastre de Facebook AICI , apoi să apăsați pe Urmărește și sa selectați opțiunea 'Vezi mai întâi' , ca în poza de mai jos.
Citește mai departe>>

Articole recente

Facebook

Cele mai citite articole de astăzi

Copyright © 2018*stiinta-mister.ro* Unele drepturi rezervate Stiinta si Mister este un site ce va propune sa parcurgeți articole, speram noi interesante, din toate domeniile științei, sa aflați lucruri pe care nimeni nu vi le-a spus pana acum si astfel sa va lărgiți cat mai mult domeniul cunoașterii. Sub sloganul celebrului EInstein, "Cea mai frumoasă şi mai profundă trăire omenească este misterul, vă invităm să intrați în această lume necunoscută multora dintre noi. Pentru eventuale idei, sugestii și de ce nu critici vă invităm să ne lăsați mesajele dumneavoastră la contact@stiinta-mister.ro De asemenea puteți accesa si pagina noastre de Facebook www.facebook.com/stiintasimister