Cele 13 analize de rutină care pot depista din timp boli grave. Cât de des le faci?

1
loading...

Starea de sănătate trebuie monitorizată, iar efectuarea unor controale anuale, urmate de alte investigaţii recomandate în funcţie de vârstă şi de factorii de risc, este un obicei pe care merită să ni-l formăm fiecare dintre noi.

Un set de analize specifice vârstei, sexului şi factorilor de risc, efectuat periodic, are rol de prevenţie. In urma unor investigaţii medicale pot fi depistate din timp anumite afecţiuni şi tratate într-o fază incipientă.

Măsurarea indicelui de masă corporală, a colesterolului şi a tensiunii determină riscul cardiovascular, iar testul Papanicolau şi tuşeul rectal depistează cancere specifice femeilor şi bărbaţilor.

Valorile tensiunii şi colesterolului vă pot avertiza dacă sunteţi predispuşi la boli de inimă, măsurarea glicemiei poate depista un diabet ascuns, iar osteodensitometria determină riscul de osteoporoză. Cancerul poate fi detectat în faze timpurii prin teste specifice (testul Papanicolau, mamografii, tuşeu rectal).

 1. Indice de masă corporală

Valoarea acestui indice arată dacă aveţi o greutate normală şi se calculează astfel: greutatea corpului în kg se împarte la înălţimea în m la pătrat. Un indice între 18.5 şi 24.9 înseamnă o greutate normală, un indice între 25-29.9 înseamnă supraponderabilitate şi este un semnal de alarmă, iar o valoare peste 30 înseamnă obezitate.

 1. Tensiunea arterială

Tensiunea normală trebuie să se încadreze în jurul valorii de 120/80 mm/Hg. „Dacă tensiunea coboară sub 9/6 cmHg este considerată hipotensiune şi dacă trece de 14/9 este considerată hipertensiune”, precizează medicul cardiolog Florin Mitu.

 1. Colesterolul rău (LDL)

Nivelul ridicat de LDL („colesterol rău”) poate determina depunerea de grăsimi pe pereţii arterelor, favorizând apariţia aterosclerozei şi infarctului. „Valoarea colesterolului LDL trebuie să fie mai mic de 100 mg/ dl, valorile peste 160 mg/dl necesită tratament”, adaugă cardiologul Mitu.

 1. Riscul cardiovascular

Medicul vă poate calcula riscul de boli cardiovasculare pe baza valorilor colesterolului, trigliceridelor şi tensiunii arteriale, ţinând cont şi de vârstă, greutate, eventual diabet.

 1. Densitatea mineralelor din oase
Citește și:
Testul de sânge care indică ora organismului uman şi momentul optim de administrare a unui tratament

Testele de screening pentru osteoporoză sunt recomandate femeilor după ce intră la menopauză şi bărbaţilor după vârsta de 50 de ani. „Medicul recomandă un astfel de test în funcţie de sexul pacientului, bolile asociate, tratamentul urmat, alimentaţia şi expunerea la soare”, explică medicul de familie Călin Ciubotaru.

 1. Glicemia

O valoare a glicemiei peste 126 înseamnă prezenţa diabetului de tip 2. Aceste teste sunt recomandate cel puţin o dată la 3 ani. În cazul în care în familie mai există o persoană cu acestă boală, se recomandă efectuarea testului la vârste mai fragede.

Testări la domiciliu

 1. Examinarea testiculelor poate ajuta la identificarea unor noduli sau modificări. Aceste examinări sunt indicate mai ales dacă resimţiţi o senzaţie de greutate în scrot, dureri în zona inferioară a abdomenului, modificarea formei testiculelor.
 2. Examinarea sânilor este importantă în identificarea nodulilor la sân. Perioada optimă de autoexaminare este după 5-10 zile de la instalarea menstruaţiei. 9.Examinarea pielii ajută la depistarea aluniţelor suspecte şi a inflamaţiilor.
 3. Examinarea colorectală. Apariţia sângelui în scaun trebuie urmată de un consult şi, cel mai probabil, o colonoscopie.
 4. Screeningul cancerului

În cazul bărbaţilor, screeningul pentru cancerul de prostată constă în examenul digital rectal, care permite analizarea prostatei şi depistarea tumorilor. Antigenul PSA este recomandat după vârsta de 40-50 de ani. În cazul femeilor, analizele recomandate sunt testul Papanicolau, pentru depistarea cancerului de col, şi mamografia.

„Testul Papanicolau trebuie efectuat la fiecare 3 ani de la începerea vieţii sexuale, iar la femeile care iau anticon cepţionale – mai des. Mamografiile trebuie efectuate o dată la doi ani, după 40-50 de ani”, adaugă medicul Ciubotaru.

 1. Teste pentru boli transmisibile sexual: HIV, Chlamydia, gonoreea.
 2. Spirometrii şi radiografii: fumătorii trebuie să ţină sub observaţie riscul de boli precum bronhopneumopatia obstructivă cronică (BPOC), cancerul pulmonar.

Sursa: kilocalorii.ro


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un LIKE mai jos:

Nu ratați !

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here