Connect with us

Descoperiri

Ceasul cel mai precis din lume. Nu mai trebuie întors și nu mai trebuie setat niciodată

Published

on

S-a descoperit cel mai precis ceas din lume. Iata ce spun fizicienii americani: cat a avut acesta intarziere in ultimii ani?

Cu totii stim deja, probabil, faptul ca ceasurile atomice au cel mai inalt grad de precizie din lume. Fizicienii au descoperit acest lucru si au incercat in ultimele luni cateva experimente pentru a demonstra acest lucru. Ceea ce au demonstrat prin intermediul acestor studii este fascinant.

Un ceas atomic cu atomi de yterbu (un element chimic din clasa rara) poate avea o precizie de 10 miliare de ori decat un ceas quartz. Acesta ar putea avea o variatie de doar o secunda sau chiar mai putin in 13,8 miliarde de ani, conchid specialistii.

Cum ar fi sa ai un ceas care nu intarzie niciodata?

Va dati seama ce ar insemna sa aveti un ceas care sa nu intarzie absolut niciodata? Un ceas care nu mai trebuie intors si nu mai trebuie setat niciodata, rezistand fara sa intarzie sau sa inainteze nici macar o secunda in toata viata.

Aceste ceasuri pot fi fabricate doar daca se fac in conformitate cu tehnicile de productie a ceasurilor atomice. Bazandu-se pe pendule, ceasurile atomice, spre deosebire de cele mecanice, masoara intotdeauna frecventa luminii necesare pentru a face un atom sa vibreze. De asemenea, ceasurile atomice masoara referinta la timp in secunde, nu in ore, ceea ce le face sa fie extrem de specifice.

Cel mai nou ceas atomic – cel mai precis ceas din lume

Cel mai nou ceas atomic foloseste 10.000 de atomi de yterbiu raciti la o temperatura care depaseste cu putin valoarea -270 grade. Acestia sunt captivi in tuburi optice formate din raze laser.

Un laser bate de 518.000 de miliarde pe secunda, creând o tranzitie excelenta intre nivelurile de energie care asigura vibratia atomilor facand astfel sistemul sa se miste si sa indice timpul.

Este un sistem extrem de complex, iar fizicienii au muncit in medie peste 5 ani pentru a face un astfel de exemplar. Insa iata ca o investitie de 5 ani va asigura eficienta maxima pentru peste 13 miliarde de ani. Asadar, investiția este una mai mult decat incredibila.  

Un ceas atomic proiectat de Institutul Naţional de Fizică al Marii Britanii este cel mai precis din lume. Ceasul greşeşte cu o secundă la aproximativ 138 de milioane de ani. Standardul în măsurarea timpului este dat astăzi de ceasul atomic ce foloseşte atomi de cesiu. O secundă este definită ca reprezentând timpul necesar unui atom de cesiu-133 să oscileze de 9.192.631.770 ori.

Citește și:
Incredibila poveste a lui George, bărbatul care a fost ucis, apoi jupuit de pielea din care s-a făcut o pereche de pantofi

Ceasul atomic din Marea Britanie este numit cesium fountain pentru că foloseşte laserii în locul magneţilor. Iniţial, atomii de cesiu sunt încetiniţi până aproape de starea de repaus folosind laseri. Aproximativ 10 milioane de atomi sunt colectaţi într-un câmp magnetic, unde sunt separaţi în funcţie de nivelul energetic. Câmpul magnetic este apoi dezactivat, iar laserii împing norul de atomi în sus, într-o mişcare asemănătoare fântânii arteziene. Aceştia urcă şi coboară uşor sub influenţa gravitaţiei, trecând astfel printr-o zonă cu unde radio, ca într-un ceas atomic clasic. Sunt număraţi cei care şi-au schimbat nivelul energetic cu ajutorul altui laser, realizându-se astfel mecanismul de reglare a oscilatorului cu cuarţ.

Citeste mai mult pe  Adevarul.ro

Loading...
Dacă vă plac articolele noastre și vreți sa vă ținem la curent cu cele mai recente noutăți, puteți seta sa primiți actualizările noastre în newsfeed-ul dvs de Facebook. Vă recomandam sa dați LIKE paginii noastre de Facebook AICI , apoi să apăsați pe Urmărește și sa selectați opțiunea 'Vezi mai întâi' , ca în poza de mai jos.
Adaugă un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Descoperiri

Material descoperit recent, care respinge formarea particulelor de gheaţă pe orice suprafaţă

Published

on

By

Un nou material împiedică formarea gheții pe orice suprafață. Aceasta poate fi pus inclusiv pe avioane și va reduce astfel costurile cu degivrarea, dar mai ales întârzierile din cauza acestor proceduri.

Numai în Statele Unite, companiile aeriene pierd anual miliarde de dolari din cauza gheții care întârzie zborurile. De aceea, interesul pentru o soluție eficientă și deloc costisitoare este tot mai mare.

Un prim rezultat l-ar putea avea inginerii din Houston, care au creat un polimer rezistent, prietenos cu mediul. Cea mai importantă caracteristică este că respinge formarea particulelor de gheață. Chiar și o peliculă subțire dacă se va depune pe fuzelaj, imediat va crăpa și va aluneca.

Materialul se aplică la fel ca un spray și se prinde de orice suprafață. Dacă va fi folosit la aeronave, nu le va afecta din punct de vedere aerodinamic.

În plus, este atât de rezistent, încât va face față și razelor ultraviolete, iar testele au arătat că un singur strat poate fi utilizat mai bine de 10 ani.

Sursa: digi24.ro

Loading...
Dacă vă plac articolele noastre și vreți sa vă ținem la curent cu cele mai recente noutăți, puteți seta sa primiți actualizările noastre în newsfeed-ul dvs de Facebook. Vă recomandam sa dați LIKE paginii noastre de Facebook AICI , apoi să apăsați pe Urmărește și sa selectați opțiunea 'Vezi mai întâi' , ca în poza de mai jos.
Citește mai departe>>

Articole recente

Facebook

Articole interesante

Cele mai citite articole de astăzi

Copyright © 2018*stiinta-mister.ro* Unele drepturi rezervate Stiinta si Mister este un site ce va propune sa parcurgeți articole, speram noi interesante, din toate domeniile științei, sa aflați lucruri pe care nimeni nu vi le-a spus pana acum si astfel sa va lărgiți cat mai mult domeniul cunoașterii. Sub sloganul celebrului EInstein, "Cea mai frumoasă şi mai profundă trăire omenească este misterul, vă invităm să intrați în această lume necunoscută multora dintre noi. Pentru eventuale idei, sugestii și de ce nu critici vă invităm să ne lăsați mesajele dumneavoastră la contact@stiinta-mister.ro De asemenea puteți accesa si pagina noastre de Facebook www.facebook.com/stiintasimister