Connect with us

Diverse

Neurolog: Fericirea pe termen lung este condiționată de alegerea persoanelor din jurul nostru

Published

on

Un neurolog care studiază procesul decizional relevă cea mai importantă alegere din viaţă.

Potrivit lui Moran Cerf, un neurolog din cadrul Northwestern University care studiază procesul de luare a deciziilor de peste un deceniu, cea mai sigură cale de maximizare a fericirii nu depinde de experiențele de viaţă, bunurile materiale sau de filosofia personală de viaţă.

Pentru a fi fericiţi este mult mai important cu cine alegem să ne petrecem timpul şi acesta nu este doar un sfat să ne alegem prietenii cu atenție, a declarat Cerf pentru Business Insider. Cerf este convins că fericirea pe termen lung este condiţionată de alegerea persoanelor din jurul nostru, iar afirmaţia sa se bazează pe două argumente.

Primul argument este acela că procesul decizional este obositor. Există numeroase cercetări care au constatat că energia mentală dedicată luării deciziilor este limitată. Alegerea hainelor, a locului unde să mâncăm, ce să mâncăm, ce muzică să ascultăm sau ce să facem în timpul nostru liber ne consumă din energia disponibilă luării deciziilor. Al doilea argument este acela că oamenii cred că au un control asupra fericirii lor prin alegerile sau deciziile personale, ceea ce este fals. Credem că atâta timp cât facem alegerile corecte putem spera că ne vom bucura de o viață plină de satisfacţii.

Cerf respinge însă această idee. În opinia sa procesul decizional este plin de prejudecăți care ne influenţează negativ judecata. Adeseori interpretăm greșit anumite experiențe de viaţă, considerându-le pe cele rele ca fiind bune și invers. De asemenea, emoțiile ne influenţează deciziile, transformând o alegere rațională într-o alegere irațională, iar reperele sociale, care ne influenţează în subconștient, ne determină să facem unele alegeri pe care ar trebui să le evităm.

Cerf a constatat în urma cercetărilor sale că atunci când doi oameni se află unul în compania celuilalt undele lor cerebrale tind să devină aproape identice. De exemplu, s-a observat că cele mai captivante trailere de cinema au generat modele cerebrale similare în creierul pasionaţilor de filme.

„Studiile ne-au dovedit că undele cerebrale ale anumitor persoane par să se sincronizeze cu cele ale altor persoane pe baza modului cum se comportă aceşti oameni sau pe baza altor factori, precum mirosul din cameră, nivelul de zgomot, etc .Această constatare înseamnă că oamenii cu care ne petrecem timpul au o influenţă mult mai mare asupra modului cum ne raportăm la realitate decât ne putem imagina, iar unul din aceste efecte este acela că în timp avem tendinţa să devenim asemănători lor”, a declarat Cerf.

Se ştie că persoanele vesele tind să ne binedispună, că persoanele volubile stimulează comunicarea şi conversațiile şi că persoanele comice îi fac pe cei din jurul lor să se simtă bine prin amuzament. Pe baza acestor argumente, Cerf concluzionează că dacă ne dorim să maximizăm fericirea și să reducem la minimum stresul, atunci ar trebui să adoptăm un stil de viaţă care necesită mai puține decizii, alegând cu atenţie oamenii din anturajul nostru care întruchipează trăsăturile pe care le preferăm.

Relaţiile pe care le stabilim cu aceşti oameni ne vor ajuta să ne concentrăm atenţia asupra unor decizii cu adevărat importante din viaţa noastră şi să nu ne consumăm energia psihică cu unele decizii neimportante pentru noi.

Citește și:
Ce simte un om atunci când își pierde viața? Sunt șapte lucruri de bază care se întâmpla cu noi atunci când vom muri

Pentru a exemplifica, Cerf afirmă că el preferă să evite alegerea restaurantului. În schimb, îşi alege cu atenţie persoana alături de care va mânca, astfel încât aceasta să fie una în care are încredere. Astfel, este foarte posibil ca acea persoană să aleagă un restaurant unde Cerf se va simţi într-adevăr bine.

În concluzie, în opinia lui Cerf, cea mai importantă decizie pentru a fi fericiţi este cea privitoare la alegerea persoanelor din anturajul nostru.

Sursa: Stiinta Online

Loading...
Dacă vă plac articolele noastre și vreți sa vă ținem la curent cu cele mai recente noutăți, puteți seta sa primiți actualizările noastre în newsfeed-ul dvs de Facebook. Vă recomandam sa dați LIKE paginii noastre de Facebook AICI , apoi să apăsați pe Urmărește și sa selectați opțiunea 'Vezi mai întâi' , ca în poza de mai jos.

Diverse

Savant japonez, laureat al Premiului Nobel pentru Medicină, a dovedit cât bine face postul organismului uman

Published

on

By

Premiul Nobel pentru Fiziologie şi Medicină, în 2016, a fost acordat profesorului japonez Yoshinori Ohsumi, de la Tokyo Institute of Technology, care a descoperit mecanismele autofage, dovedind ştiinţific că postul este benefic pentru organism.

Descoperirile savantului au impus o nouă paradigmă cu privire la procesele prin care celulele îşi reciclează propriul conţinut şi au deschis calea pentru înţelegerea importanţei fundamentale a autofagiei în multiple procese fiziologice, de la capacitatea de adaptare la foame şi până la răspunsul organismului în cazul unor infecţii.

Autofagia celulară reprezintă un proces care care are loc la nivelul celulelor, când ele îşi pot distruge propriile elemente constitutive, izolându-le în membrane şi formând un fel de vezicule, ca nişte saci, ce sunt apoi transportate în „zona de reciclare”, pentru descompunere şi reciclare.

Autofagia are loc mai intens atunci când organismul este în stare de stres. De exemplu, este înfometat. În acest caz, celulele produc energie pe baza resurselor interne, chiar şi din gunoiul acumulat, inclusiv din bacteriile patogene.

Descoperirea laureatului dovedeşte că înfometarea organismului şi postirea sunt de un real folos, organismul într-adevăr se curăţeşte. Confirmat de către Comitetul Nobel.

Sursa: ganduridinierusalim.com

Loading...
Dacă vă plac articolele noastre și vreți sa vă ținem la curent cu cele mai recente noutăți, puteți seta sa primiți actualizările noastre în newsfeed-ul dvs de Facebook. Vă recomandam sa dați LIKE paginii noastre de Facebook AICI , apoi să apăsați pe Urmărește și sa selectați opțiunea 'Vezi mai întâi' , ca în poza de mai jos.
Citește mai departe>>

Articole recente

Facebook

Articole interesante

Cele mai citite articole de astăzi

Copyright © 2018*stiinta-mister.ro* Unele drepturi rezervate Stiinta si Mister este un site ce va propune sa parcurgeți articole, speram noi interesante, din toate domeniile științei, sa aflați lucruri pe care nimeni nu vi le-a spus pana acum si astfel sa va lărgiți cat mai mult domeniul cunoașterii. Sub sloganul celebrului EInstein, "Cea mai frumoasă şi mai profundă trăire omenească este misterul, vă invităm să intrați în această lume necunoscută multora dintre noi. Pentru eventuale idei, sugestii și de ce nu critici vă invităm să ne lăsați mesajele dumneavoastră la contact@stiinta-mister.ro De asemenea puteți accesa si pagina noastre de Facebook www.facebook.com/stiintasimister