Un neurolog care studiază procesul decizional relevă cea mai importantă alegere din viaţă.

Potrivit lui Moran Cerf, un neurolog din cadrul Northwestern University care studiază procesul de luare a deciziilor de peste un deceniu, cea mai sigură cale de maximizare a fericirii nu depinde de experiențele de viaţă, bunurile materiale sau de filosofia personală de viaţă.

Pentru a fi fericiţi este mult mai important cu cine alegem să ne petrecem timpul şi acesta nu este doar un sfat să ne alegem prietenii cu atenție, a declarat Cerf pentru Business Insider. Cerf este convins că fericirea pe termen lung este condiţionată de alegerea persoanelor din jurul nostru, iar afirmaţia sa se bazează pe două argumente.

Primul argument este acela că procesul decizional este obositor. Există numeroase cercetări care au constatat că energia mentală dedicată luării deciziilor este limitată. Alegerea hainelor, a locului unde să mâncăm, ce să mâncăm, ce muzică să ascultăm sau ce să facem în timpul nostru liber ne consumă din energia disponibilă luării deciziilor. Al doilea argument este acela că oamenii cred că au un control asupra fericirii lor prin alegerile sau deciziile personale, ceea ce este fals. Credem că atâta timp cât facem alegerile corecte putem spera că ne vom bucura de o viață plină de satisfacţii.

Cerf respinge însă această idee. În opinia sa procesul decizional este plin de prejudecăți care ne influenţează negativ judecata. Adeseori interpretăm greșit anumite experiențe de viaţă, considerându-le pe cele rele ca fiind bune și invers. De asemenea, emoțiile ne influenţează deciziile, transformând o alegere rațională într-o alegere irațională, iar reperele sociale, care ne influenţează în subconștient, ne determină să facem unele alegeri pe care ar trebui să le evităm.

Cerf a constatat în urma cercetărilor sale că atunci când doi oameni se află unul în compania celuilalt undele lor cerebrale tind să devină aproape identice. De exemplu, s-a observat că cele mai captivante trailere de cinema au generat modele cerebrale similare în creierul pasionaţilor de filme.

„Studiile ne-au dovedit că undele cerebrale ale anumitor persoane par să se sincronizeze cu cele ale altor persoane pe baza modului cum se comportă aceşti oameni sau pe baza altor factori, precum mirosul din cameră, nivelul de zgomot, etc .Această constatare înseamnă că oamenii cu care ne petrecem timpul au o influenţă mult mai mare asupra modului cum ne raportăm la realitate decât ne putem imagina, iar unul din aceste efecte este acela că în timp avem tendinţa să devenim asemănători lor”, a declarat Cerf.

Se ştie că persoanele vesele tind să ne binedispună, că persoanele volubile stimulează comunicarea şi conversațiile şi că persoanele comice îi fac pe cei din jurul lor să se simtă bine prin amuzament. Pe baza acestor argumente, Cerf concluzionează că dacă ne dorim să maximizăm fericirea și să reducem la minimum stresul, atunci ar trebui să adoptăm un stil de viaţă care necesită mai puține decizii, alegând cu atenţie oamenii din anturajul nostru care întruchipează trăsăturile pe care le preferăm.

Relaţiile pe care le stabilim cu aceşti oameni ne vor ajuta să ne concentrăm atenţia asupra unor decizii cu adevărat importante din viaţa noastră şi să nu ne consumăm energia psihică cu unele decizii neimportante pentru noi.

Citește și:
Tânăr sportiv, cu cancer în stadiul 4, căruia statul român refuză să-i prelungească concediul medical: „Sistemul medical de la noi te trimite direct între patru scânduri“

Pentru a exemplifica, Cerf afirmă că el preferă să evite alegerea restaurantului. În schimb, îşi alege cu atenţie persoana alături de care va mânca, astfel încât aceasta să fie una în care are încredere. Astfel, este foarte posibil ca acea persoană să aleagă un restaurant unde Cerf se va simţi într-adevăr bine.

În concluzie, în opinia lui Cerf, cea mai importantă decizie pentru a fi fericiţi este cea privitoare la alegerea persoanelor din anturajul nostru.

Sursa: Stiinta Online

Nu ratați aceste articole !

video

Stiință versus religie. Potopul lui Noe a avut loc la țărmul Mării Negre. Cercetătorii susțin că au găsit și...

Potrivit Vechiului Testament, în anul 600 al vieţii lui Noe, al zecelea patriarh biblic...

Aşa arată mormântul unui român uriaș, o minte luminată: crăpat, într-un fund de alee, spre parcare! Victor Babeș, fondatorul...

Recunoştinţa societăţii româneşti faţă de Victor Babeş, fondatorul şcolii româneşti de microbiologie, autorul primului...
video

VIDEO: OZN-urile de pe fundul oceanului

Natura surprinde permanent prin creaţiile sale incredibile. O filmare făcută publică de  Science Nature...

Vase de sânge umane, perfect funcţionale, create în laborator

Pentru prima dată, cercetătorii au reuşit să creeze vase de sânge umane. Realizarea poate...

1 COMENTARIU

  1. Amorţeala mâinilor, una dintre cele mai frecvente manifestări. Ce afecțiuni poate anunța aceasta – Portocaliu

    […] și îi prezintă acestuia istoricul medical personal. După o serie de teste specifice neurologice, medicul neurolog poate să trimită pacientul la alte explorări funcționale care să-l ajute să pună […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here