Connect with us

Diverse

Neurolog: Fericirea pe termen lung este condiționată de alegerea persoanelor din jurul nostru

Published

on

Un neurolog care studiază procesul decizional relevă cea mai importantă alegere din viaţă.

Potrivit lui Moran Cerf, un neurolog din cadrul Northwestern University care studiază procesul de luare a deciziilor de peste un deceniu, cea mai sigură cale de maximizare a fericirii nu depinde de experiențele de viaţă, bunurile materiale sau de filosofia personală de viaţă.

Pentru a fi fericiţi este mult mai important cu cine alegem să ne petrecem timpul şi acesta nu este doar un sfat să ne alegem prietenii cu atenție, a declarat Cerf pentru Business Insider. Cerf este convins că fericirea pe termen lung este condiţionată de alegerea persoanelor din jurul nostru, iar afirmaţia sa se bazează pe două argumente.

Primul argument este acela că procesul decizional este obositor. Există numeroase cercetări care au constatat că energia mentală dedicată luării deciziilor este limitată. Alegerea hainelor, a locului unde să mâncăm, ce să mâncăm, ce muzică să ascultăm sau ce să facem în timpul nostru liber ne consumă din energia disponibilă luării deciziilor. Al doilea argument este acela că oamenii cred că au un control asupra fericirii lor prin alegerile sau deciziile personale, ceea ce este fals. Credem că atâta timp cât facem alegerile corecte putem spera că ne vom bucura de o viață plină de satisfacţii.

Cerf respinge însă această idee. În opinia sa procesul decizional este plin de prejudecăți care ne influenţează negativ judecata. Adeseori interpretăm greșit anumite experiențe de viaţă, considerându-le pe cele rele ca fiind bune și invers. De asemenea, emoțiile ne influenţează deciziile, transformând o alegere rațională într-o alegere irațională, iar reperele sociale, care ne influenţează în subconștient, ne determină să facem unele alegeri pe care ar trebui să le evităm.

Cerf a constatat în urma cercetărilor sale că atunci când doi oameni se află unul în compania celuilalt undele lor cerebrale tind să devină aproape identice. De exemplu, s-a observat că cele mai captivante trailere de cinema au generat modele cerebrale similare în creierul pasionaţilor de filme.

„Studiile ne-au dovedit că undele cerebrale ale anumitor persoane par să se sincronizeze cu cele ale altor persoane pe baza modului cum se comportă aceşti oameni sau pe baza altor factori, precum mirosul din cameră, nivelul de zgomot, etc .Această constatare înseamnă că oamenii cu care ne petrecem timpul au o influenţă mult mai mare asupra modului cum ne raportăm la realitate decât ne putem imagina, iar unul din aceste efecte este acela că în timp avem tendinţa să devenim asemănători lor”, a declarat Cerf.

Se ştie că persoanele vesele tind să ne binedispună, că persoanele volubile stimulează comunicarea şi conversațiile şi că persoanele comice îi fac pe cei din jurul lor să se simtă bine prin amuzament. Pe baza acestor argumente, Cerf concluzionează că dacă ne dorim să maximizăm fericirea și să reducem la minimum stresul, atunci ar trebui să adoptăm un stil de viaţă care necesită mai puține decizii, alegând cu atenţie oamenii din anturajul nostru care întruchipează trăsăturile pe care le preferăm.

Relaţiile pe care le stabilim cu aceşti oameni ne vor ajuta să ne concentrăm atenţia asupra unor decizii cu adevărat importante din viaţa noastră şi să nu ne consumăm energia psihică cu unele decizii neimportante pentru noi.

Citește și:
Există doar 3 lucruri, după care viața omului este construită. Respectarea lor reprezintă secretul fericirii. Numărul 3 are un înțeles sacru în aproape toate religiile și culturile lumii.

Pentru a exemplifica, Cerf afirmă că el preferă să evite alegerea restaurantului. În schimb, îşi alege cu atenţie persoana alături de care va mânca, astfel încât aceasta să fie una în care are încredere. Astfel, este foarte posibil ca acea persoană să aleagă un restaurant unde Cerf se va simţi într-adevăr bine.

În concluzie, în opinia lui Cerf, cea mai importantă decizie pentru a fi fericiţi este cea privitoare la alegerea persoanelor din anturajul nostru.

Sursa: Stiinta Online

Dacă vă plac articolele noastre și vreți sa vă ținem la curent cu cele mai recente noutăți, puteți seta sa primiți actualizările noastre în newsfeed-ul dvs de Facebook. Vă recomandam sa dați LIKE paginii noastre de Facebook AICI , apoi să apăsați pe Urmărește și sa selectați opțiunea 'Vezi mai întâi' , ca în poza de mai jos.

Diverse

Tamam Shud – unul dintre cele mai mari mistere criminalistice din istorie

Published

on

By

Cazul „Tamam Shud” este unul dintre cele mai mari mistere criminalistice din istorie. „Misterul bărbatului din Somerton” (aşa cum mai este cunoscut „Tamam Shud”) a reuşit să pună în dificultate două generaţii de detectivi, iar multe întrebări au rămas fără răspuns până în ziua de astăzi.

La data de 1 decembrie 1948, la ora 6:30 dimineaţa, cadavrul unui bărbat în vârsta de aproximativ 40-45 de ani a fost descoperit în Somerton, Glenelg, Australia. Victima nu avea asupra ei nici un fel de act de identitate, dar poliţia a găsit într-un buzunar secret din pantalonii acesteia o bucată de hârtie pe care erau scrise două cuvinte: „Tamam Shud”.

În persana veche textul se poate traduce ca „terminat” sau „sfârşit”. Mai târziu s-a dovedit că acel bilet provenea dintr-o copie extrem de rară a cărţii „Rubaiyat of Omar Khayyam,” o colecţie de poezii şi poeme atribuite lui Omar Khayyám (1048 – 1131), poet, matematician, astronom şi filosof persan.

Considerat unul dintre „cele mai mari mistere din Australia”, cazul a fost extrem de mediatizat la acea vreme şi a dus la multe speculaţii în presă legate de identitatea victimei, evenimentele ce au condus la moartea acesteia, dar şi posibila cauză a morţii. Ceea ce parea a fi un cod secret, dar şi faptul că poliţia nu a putut stabili o cauză a morţii concludentă, nu au facut decât să accentueze interesul public pentru caz.

Misterul din jurul bărbatului neidentificat din Somerton s-a adâncit şi mai mult după ce autopsia nu a reuşit să stabilească cauza exactă a morţii, iar eforturile poliţiei s-au dovedit inutile în stabilirea identităţii victimei.

Principala cauza a decesului stipulata în timpul investigatiei (dar si dupa terminarea acesteia) a fost otravirea. Cu toate acestea, raportul toxicologic nu a scos la iveala nici o substanta straina în corpul victimei. În plus, conform raportului medicului legist, misteriosul barbat se afla într-o stare perfecta de sanatate la momentul decesului.

Alte întrebari fără răspuns apar la şase săptămâni de la descoperirea cadavrului, când o valiză din piele de culoare maro, ce se presupune ca ar fi aparţinut victimei, a fost găsita în gara Adelaide, la mica distanţă de Somerton. Cercetările au arătat ca valiza a fost plasata acolo în jurul orei 11 dimineaţa, în ziua precedentă crimei. Citeşte continuarea pe Mix de Cultură.

Dacă vă plac articolele noastre și vreți sa vă ținem la curent cu cele mai recente noutăți, puteți seta sa primiți actualizările noastre în newsfeed-ul dvs de Facebook. Vă recomandam sa dați LIKE paginii noastre de Facebook AICI , apoi să apăsați pe Urmărește și sa selectați opțiunea 'Vezi mai întâi' , ca în poza de mai jos.
Citește mai departe>>

Diverse

Motivul pentru care cosmonauții ruși poartă un pistol cu ei în spațiul cosmic

Published

on

By

Într-un muzeu din Rusia există, într-o vitrină, un obiect pe care Agenția Spațială Federală insistă să îl mențină într-un văl de secretomanie, deși detaliul propriu-zis și-a pierdut de mult timp caracterul de mister pentru publicul larg.

Este vorba despre un pistol sovietic, un TP-82.

A fost o vreme când cosmonauții ruși urcau la bordul navelor spațiale cu un astfel de pistol, care seamănă, de fapt, mai mult cu o pușcă de dimensiuni mici.

Arma este în prezent expusă în Muzeul de Artilerie din Sankt Petersburg.

Până în 2006, capsulele Soyuz au fost dotate, în trusa de supraviețuire Granat-6, cu un TP-82. „Moda” a început în perioada sovietică, dintr-un motiv cât se poate de legitim.

O mare parte din teritoriul vast al Rusiei este dominat de o pustietate sălbatică. O singură eroare în momentul întoarcerii astronauților, și capsula ar putea oricând nimeri în adâncurile periculoase ale stepei Siberiene.

Este și cazul fostului cosmonaut sovietic Alexey Leonov.

În martie 1965, capsula spațială Voskhod, în care se afla Leonov, a suferit o defecțiune și a aterizat pe Pământ la mare distanță de locul stabilit.

Cosmonautul s-a trezit în mijlocul unei păduri înzăpezite din Munții Ural, plină de lupi și urși.

Presimțind iminența unei asemenea situații, Alexey Leonov își luase cu el în misiunea spațială un pistol de 9mm.

Cât timp a așteptat să fie recuperat, cosmonautul nu a fost, din fericire, atacat de niciun animal sălbatic, însă frica trăită în cele câteva ore a fost suficientă pentru ca, odată întors acasă, să demareze un lobby furibund pentru dotarea astronauților cu o armă de foc în trusa de supraviețuire.

Astfel, peste câțiva ani, s-a ajuns la prezența lui TP-82 în navetele spațiale.

Pistolul este menționat și pe site-ul unui roman grafic despre legenda cosmonauticii sovietice, Iuri Gagarin.

„Pistolul putea fi folosit pentru vânătoare, pentru apărare împotriva prădătorilor, precum și pentru trimiterea unor semnale SOS (luminoase – n.r.) (…) TP-82 a fost folosit periodic în misiuni spațiale sovietice și rusești, din 1986 și până în 2006 (…) În 2007, mass-media a raportat că muniția rămasă pentru uzul lui TP-82 a devenit inutilizabilă și că un pistol semiautomat obișnuit urma să fie folosit în viitoarele misiuni”, aflăm din descriere postată pe site-ul proiectului literar, scrie digi24.ro

Dacă vă plac articolele noastre și vreți sa vă ținem la curent cu cele mai recente noutăți, puteți seta sa primiți actualizările noastre în newsfeed-ul dvs de Facebook. Vă recomandam sa dați LIKE paginii noastre de Facebook AICI , apoi să apăsați pe Urmărește și sa selectați opțiunea 'Vezi mai întâi' , ca în poza de mai jos.
Citește mai departe>>

Articole recente

Facebook

Cele mai citite articole de astăzi

Copyright © 2018*stiinta-mister.ro* Unele drepturi rezervate Stiinta si Mister este un site ce va propune sa parcurgeți articole, speram noi interesante, din toate domeniile științei, sa aflați lucruri pe care nimeni nu vi le-a spus pana acum si astfel sa va lărgiți cat mai mult domeniul cunoașterii. Sub sloganul celebrului EInstein, "Cea mai frumoasă şi mai profundă trăire omenească este misterul, vă invităm să intrați în această lume necunoscută multora dintre noi. Pentru eventuale idei, sugestii și de ce nu critici vă invităm să ne lăsați mesajele dumneavoastră la contact@stiinta-mister.ro De asemenea puteți accesa si pagina noastre de Facebook www.facebook.com/stiintasimister