Connect with us

Medicină

Cazuri medicale uluitoare. Au supraviețuit după ce medicii le-au scos inima, iar în locul ei au plantat aparate artificiale

Published

on

Medicina a evoluat în ultimii ani extrem de mult. Un. bărbat din Statele Unite a reușit să uimească o lume întreagă atunci când a demonstrat că poate trăi, chiar dacă nu are inimă Craig Lewis are 55 de ani suferea de amiloidoză, o boală autoimună rară care umple intern organe cu o proteină vâscoasa care provoacă insuficienta cardiacă imediat.

În martie 2012, lui Craig Lewis, în vârstă de 55 de ani, i se mai dăduseră 12 de ore de trăit. Funcțiile lui vitale erau susținute de un aparat de dializă, un altul care îl ajută să respire şi unul care îi stimula circulaţia sanguină.

De ce o inima fara puls? Daca “ar bate” la fel ca o inima naturala – explica inventatorii – ar trebui sa pulseze cam de 100.000 de ori pe zi, adica de 35 de milioane de ori pe an. Asta ar insemna o uzura accentuata si, spre deosebire de un motor, e mult mai dificil “sa schimbi uleiul” sau “sa înlocuiești piese”.

Doctorii Billy Cohn şi Bud Frazier i-au cerut soţiei lui Lewis acordul de a îi implanta acestuia un aparat experimental care asigură un flux constant al circulației sângelui, chiar dacă bărbatul nu are puls. Aparatul utilizează niște ”lame”, care pompează sângele în corp bărbatului. Familia si-a dat acceptul pentru această procedură medicala revoluționară.

Astfel, Craig Lewis a primit inima artificială. Dispozitivul îşi merită numele prin faptul că este plasat în cutia toracică însă nu pulsează şi se comportă, practic, ca o pompă cu debit constant. Drept consecință, Lewis duce în prezent o viață aproape normală, fără a avea însă puls sau bătăi ale inimii.

Cei doi medici au dezvoltat dispozitivul de ceva timp înainte şi l-au testat pe aproape 50 de viţei. Au înlăturat inimile animalelor si după numai o zi aceștia mâncau, mergeau si dormeau, dar de data aceasta fără o inima care sa le pompeze sângele in trupuri.

Daca ai asculta cu stetoscopul acest pacient nu ai auzi nimic. Daca i-ai face un EKG, ai vedea o linie plana”, declara medicul Billy Cohn, unul din inventatorii dispozitivului.

Povestea primului om din lume care trăiește fără inima a fost prezentata si într-un documentar nominalizat la premiile Emmy.

Cazul acestui pacient a devenit cunoscut în toată lumea și a stârnit numeroase reacții, însă din păcate la câteva luni după aceasta intervenție  bărbatul a murit.

Jakub Halik este un alt caz asemănător cu cel de mai sus, bărbatul fiind  a doua persoana din lume căreia i s-a îndepărtat complet inima, fiind înlocuita cu un aparat.

Lui Halik, care locuiește in Cehia, i s-a îndepărtat complet inima in 2012, dupa ce s-a descoperit ca o tumoare agresiva se dezvolta in interiorul acesteia. Pentru ca deja sufera de cancer, barbatul, nu putea fi supus unui transplant de cord, pentru ca medicamentele ce trebuiau administrate după operație nu erau indicate bolnavilor de cancer.

Asa ca o echipa de medici cehi, condusa de cardiologul Jan Pirk, a decis sa înlocuiască organul cu doua pompe. Intervenția, care a avut loc la Institutul pentru Medicina Clinica si Experiementala din Praga, a durat 8 ore.

Citește și:
Luna nașterii dezvăluie bolile de care omul ar putea suferi de-a lungul vieții. Cei mai dezavantajați sunt oamenii născuți toamna și iarna

„A fost dificil pentru mine, însă altfel nu aveam nicio șansa”, a mărturisit pacientul după operație. Cu tumoarea pe care o avea nu ar fi supraviețuit mai mult de un an, asa ca a decis sa lupte. De la operatie, Halik s-a deplasat numai cu un cărucior cu rotile si a fost nevoit sa se obișnuiască cu lipsa pulsului.

Din păcate însa, la fel ca si in cazul lui Craig Lewis, bărbatul a încetat din viata la doar 6 luni după intervenția chirurgicala.

Surse: ziare.com: stirileprotv.ro

Dacă vă plac articolele noastre și vreți sa vă ținem la curent cu cele mai recente noutăți, puteți seta sa primiți actualizările noastre în newsfeed-ul dvs de Facebook. Vă recomandam sa dați LIKE paginii noastre de Facebook AICI , apoi să apăsați pe Urmărește și sa selectați opțiunea 'Vezi mai întâi' , ca în poza de mai jos.

Medicină

Copilul care a surprins știința. Născut cu doar 2% din creier, la cinci ani citește, numără, și merge la școală

Published

on

Când s-a născut, în 2012 Noah Wall aproape că nu avea creier și nimeni nu se aștepta să trăiască prea mult. Cinci ani mai mai târziu, micuțul a contrazis previziunile experților. Deși este paralizat de la piept în jos, el a reușit să se descurce și, spre uimirea tuturor, creierul lui a ajuns acum la dimensiuni aproape normale, conform bbc.com.

În uter, Noah a dezvoltat o complicație rară a spina bifida, hidrocefalie severă, iar cutia craniană s-a umplut cu lichid, zdrobindu-i creierul într-o “felie subțire de țesut”, conform ziarului Mirror din Regatul Unit. Părinții lui – Shelly și Rob – au fost sfătuiți să-l avorteze în cinci împrejurări. Au refuzat. Imediat după naștere, medicii au spus că Noah nu va supraviețui, iar dacă o va face va fi infirm și nu se va dezvolta normal. Părinții lui, Shelly și Rob, au fost sfătuiți în cinci ocazii diferite să renunțe la sarcină, dar au refuzat.  Având doar 2% din creier, Noah nu avea nicio șansă. Cel puțin așa susțineau medicii! Imediat după naștere, o rană deschisă de pe spate a fost închisă și un șunt a fost instalat pentru a drena lichidul din creier.

Chiar daca a supraviețuit dupa naștere, părintii au inceput sa faca pregatiri de înmormântare. Shelly și Rob au cumpărat un sicriu pentru bebeluș, dar nu au încetat nicio clipă să creadă că micuțul este nici mai mult, nici mai puțin decât un dar de la Dumnezeu. L-au luat acasă și toată familia l-a înconjurat cu dragoste și grijă 24 de ore zi, șapte zile din șapte. „Nu ne-am gândit niciodată la o întrerupere de sarcină și tot ce-am vrut a fost să-i oferim o șansă la viață. Cel mai greu a fost când am discutat despre funeralii și donarea organelor”, a declarat mama copilului publicației The Luminary.

Creierul lui Noah a început să crească și să crească și să crească. Un RMN efectuat când băiatul avea trei ani a evidențiat că în acel moment creierul lui avea 80% din dimensiunile pe care le are un creier normal. Familia a continuat să-l stimuleze și să-l implice în activități care să ajute la dezvoltarea neurologică. Medicul Claire Nicholson de la Spitalul Newcastle’s Great North Children’s, neurochirurgul care se ocupă de Noah, îl numește pe micul ei pacient „un copil remarcabil”. Familia formată din cei 2 părinți și sora mai mare, Steph, continuă să-i mențină lui Noah creierul stimulat pentru a-l ajuta la creșterea neurologică.

Noah, care mereu zâmbește și arată empatie și dragoste prin cuvintele și faptele lui, învață să citească și să scrie, poate să numere până la zece și merge la școală. Creierul lui continuă să se dezvolte așa cum nimeni nu visa și după niște operații la șolduri, familia lui Noah crede că el chiar ar putea să meargă într-o zi. Având în vedere felul cum s-a desfășurat povestea până acum, puteți paria pe asta. Citeste mai multe pe altarulcredintei.md

Citește și:
"Creierul se îmbolnăvește din cauza noastră, pentru că nu știm să protejăm această „bijuterie" - Despre creier, cu cel mai mare neurochirurg din România -

Dacă vă plac articolele noastre și vreți sa vă ținem la curent cu cele mai recente noutăți, puteți seta sa primiți actualizările noastre în newsfeed-ul dvs de Facebook. Vă recomandam sa dați LIKE paginii noastre de Facebook AICI , apoi să apăsați pe Urmărește și sa selectați opțiunea 'Vezi mai întâi' , ca în poza de mai jos.
Citește mai departe>>

Medicină

Antibiotic natural nou descoperit recent în pământ de cercetători din Italia. Pseudouridimicina este eficient contra bacteriilor rezistente la tratamentele actuale

Published

on

Oamenii de ştiinţă au descoperit într-un eşantion de sol prelevat din Italia un nou antibiotic, care este eficient împotriva bacteriilor rezistente la agenţii antimicrobieni cunoscuţi.

Acest nou antibiotic, produs de un microb, a fost numit „pseudouridimicina” (PUM). În cadrul experienţelor de laborator el a distrus un evantai larg de bacterii, dintre care multe erau rezistente la antibiotice, în special pe cele numite Gram negativ.

În Franța, acest tip de bacterii sunt responsabile de peste 80% dintre decesele provocate de infecții în spital, potrivit unei anchete recente de sănătate publică din această țară. Printre acestea, se află Escherichia Coli, Klebsiella pneumoniae, dar și gonococul, care este la originea unei boli cu transmitere sexuală, inclus pe lista OMS care cuprinde 12 familii de bacterii, cele mai amenințătoare pentru sănătatea omului.

De asemenea, noul antibiotic a putut vindeca scarlatina la şoareci în testele de laborator. Descoperirea face obiectul unui articol publicat recent în revista ştiinţifică americană Cell.

PUM neutralizează o enzimă esenţială pentru aproape toate funcţiile fiecărui organism, polimeraza. Însă mecanismul său diferă de cel al rifampicinei, o clasă de anitibiotice care vizează aceeaşi enzimă. Acest nou agent antimicrobian este de zece ori mai puţin susceptibil să declanşeze o rezistența la antibiotice decât cele care se află în prezent pe piaţă. PUM a ucis aproape douăzeci de specii de bacterii în laborator şi a fost îndeosebi eficient împotriva streptococilor şi a stafilococilor, din care mai mulţi erau rezistenţi la mai multe antibiotice.

Testele clinice pentru acest nou antibiotic ar putea începe în termen de trei ani şi el ar urma să ajungă pe piaţă în zece ani, au indicat cercetătorii universităţii Rutgers-New Brunswick şi firma italiană de biotehnologie Naicons.

Citește și:
Inima este un mecanism uluitor, însă are o suferință prea puțin cercetată: SUFLETUL. Doar un suflet sănătos ține inima sănătoasă

Această cercetare subliniază că filonul principal al antibioticelor este la picioarele noastre și reînnoiește o tradiție inaugurată de pionierul francez Rene Dubos, veritabilul deschizător al drumului, în 1939, pe calea antibioticelor naturale.

Surse selective: Evenimentul zilei  miscarea de rezistenta

Dacă vă plac articolele noastre și vreți sa vă ținem la curent cu cele mai recente noutăți, puteți seta sa primiți actualizările noastre în newsfeed-ul dvs de Facebook. Vă recomandam sa dați LIKE paginii noastre de Facebook AICI , apoi să apăsați pe Urmărește și sa selectați opțiunea 'Vezi mai întâi' , ca în poza de mai jos.
Citește mai departe>>

Articole recente

Facebook

Cele mai citite articole de astăzi

Copyright © 2018*stiinta-mister.ro* Unele drepturi rezervate Stiinta si Mister este un site ce va propune sa parcurgeți articole, speram noi interesante, din toate domeniile științei, sa aflați lucruri pe care nimeni nu vi le-a spus pana acum si astfel sa va lărgiți cat mai mult domeniul cunoașterii. Sub sloganul celebrului EInstein, "Cea mai frumoasă şi mai profundă trăire omenească este misterul, vă invităm să intrați în această lume necunoscută multora dintre noi. Pentru eventuale idei, sugestii și de ce nu critici vă invităm să ne lăsați mesajele dumneavoastră la contact@stiinta-mister.ro De asemenea puteți accesa si pagina noastre de Facebook www.facebook.com/stiintasimister