Connect with us

Istorie

Adevăr sau mit? Rudolph Fenz, bărbatul care s-a stins la 104 ani de la naștere, cu toate că avea doar 30 de ani

Published

on

Legenda lui Rudolph Fentz este o legendă urbană ce are la bază nuvela SF scrisă de Jack Finney și publicată în revista Collier în 1951 sub titlul de I’m Scared. Mediatizarea legendei s-a făcut mai ales între anii 1970-1980 de către presă și televiziune. Informațiile prezentate erau prezentate ca surse sigure, astfel prinzând amploare această legendă.

Rudolph Fentz, se presupune că s-a născut la 1846 și a murit în iunie 1950 în New York.  Povestea sa a fost repetată sub diverse forme  odată cu răspândirea internetului în 1990.

Cazul lui Rudolph Fentz, a fost prezentat de mulți ca o dovadă incontestabilă pentru existenta călătoriei în timp. Povestea începe în 1876, când Rudolph, la vârsta de 29 de ani, a plecat la o plimbare de seară prin cartier si nu s-a mai întors acasă.

Familia l-a așteptat câțiva ani la rând, bănuind că a emigrat in Europa. Poliția a organizat o amplă acțiune de căutare lui. Bărbatul nu a fost găsit niciodată. A fost declarat mort și povestea părea că s-a sfârșit.

Peste 74 de ani, un eveniment straniu a avut loc chiar în mijlocul străzii Fifth Avenue, din Manhattanului. Un bărbat, îmbrăcat ciudat, s-a materializat, pur si simplu, în fața unei mașini. Șoferul nu a mai avut timp să frâneze și l-a calcat.

Polițiștii ajunși la locul accidentului au constatat decesul, dar și existența a câteva lucruri ciudate. Persoana decedată purta o haină neagră, o pălărie cu boruri largi, pantaloni și pantofi prinși cu catarame în stilul sec. XIX.

Omul era în vârstă de circa 30 de ani.  Obiectele si hainele păreau a fi noi, deși aparțineau unui stil vestimentar vechi de un secol. Victima mai avea asupra sa câteva lucruri stranii: o scrisoare de la o adresa din Philadelphia, din 1876, cărți de vizită cu numele sau, din care reieșea o adresă de pe Fifth Avenue, suma de 70 de dolari în bancnote vechi, o monedă specială, veche, cu care putea fi cumpărată o bere de la un local ce nu mai exista în anii 50, precum și o chitanță de îngrijire a unui cal și de spălare a unei căruțe.

Adresa din chitanță era a unui local situat pe Lexington Avenue, locul exact al clădirii neputând fi descoperit. Cazul părea un mister total, iar politia a închis dosarul, pentru că nu putea sa-l identifice nicicum pe Rudolf Fenz.

Fiindcă nu putea descoperi ce este cu acest Rudolph Fenz, deoarece nu existau nici rude de contactat, poliţia a predat cazul unui om specializat în cercetarea persoanelor disparute, Hubert Rihn.

Cu ajutorul Biroului de Persoane Dispărute al statului New York, Rihn și-a contactat omologii săi din ţările europene, inclusiv Austria şi Germania, în încercarea de a găsi posibile rude ale victimei. Părea că ancheta lui Rihn se prelungea la infinit. Însa, într-un final, căutările sale asidue și-au găsit răsplata. Rihn găsește într-un anuar telefonic din 1939 un indiciu important: un anume Rudolf Fentz Jr. cât și adresa lui. Mergând la această adresă a aflat că în acea perioadă în care a locuit acolo, omul pe care îl căuta, avea 60 de ani și lucra într-o bancă din apropiere. În 1940, a ieșit la pensie și s-a mutat. La bancă, i s-a spus că Fentz Junior a murit cinci ani mai tarziu, în 1945, dar că soția sa incă trăia în Florida.

Această descoperire l-a condus pe Rihn la văduva lui Rudolf Fenz Junior. Aceasta, ar fi fost, practic, nora lui Rudolf Fenz Senior. În timpul unui interviu, doamna Rudolph Fentz Jr., a declarat anchetatorilor că socrul său, Rudolf Fenz Senior, a dispărut misterios în timpul plimbării sale de zi cu zi, în primăvara anului 1876. De fapt, doamna Fentz Senior nu era de acord cu faptul că soțul său fuma în casă, iar el își luase acest obicei de a se plimba seara pentru a fuma o țigară înainte de a se duce la culcare. Dar, într-o seară, nu a mai revenit. Familia sa a făcut cercetări lungi și costisitoare care s-au soldat cu un eșec: nici o urmă a dispărutului. La acea vreme, fiul lui, mai târziu soțul doamnei Fenz Jr., avea doar patru ani.

Rihn a verificat informatiile, consultând arhivele secolul XIX de la Biroul de Persoane Dispărute din New York. Acolo, spre uimirea lui, a descoperit un dosar al unui caz nerezolvat, pe numele Rudolf Fenz Senior, care a fost dat dispărut de familia sa, căci nu s-a mai întors din plimbarea sa zilnică. Dosarul era însoţit de o fotografie veche de-a lui Rudolf Fenz. Fotografia se asemăna perfect cu omul accidentat în New York în 1950.

Potrivit Wikipedia aflăm că veridicitatea acestei povești a fost demontată de două ori la rând de o persoană pe nume Chris Aubeck. În anul 2000, el găsește povestea într-o revistă locală, care la rândul ei o preluase dintr-o carte SF a lui Robert Heinlein. Aubeck credea că a descifrat misterul poveștii, însă doi ani mai târziu, un anume George Murphy îi spune ca Robert Heinlein a avut deasemenea o sursă de inspirație. Acest fapt îl stârnește pe Chris Aubeck să întreprindă cercetări amănunțite care îl conduc la concluzia că Heinlein s-a inspirat din revista Collider (anul 1951), în care era publicată o poveste cu titlul „I’m scared”, scrisă de Jack Finney, ce coincidea cu povestea călătoriei în timp a lui Rudolf Fenz.

Citește și:
Deși pare greu de crezut, în Biblie, la Geneză apare de mai multe ori numele țării noastre, sub forma unui cod de cuvinte încrucișate

Totuși, documentele vremii spun că acest caz a fost cât se poate de real, că toată întâmplarea a fost documentată și înregistrată de către autorități, incidentul fiind confirmat de aproape 70 de martori care au asistat la accidentul pomenit anterior, dar și de câțiva detectivi din cadrul departamentului de poliție newyorez.

Surse selective: teoriisecrete.roș ; enigmaticul-caz-rudolf-fenz; ciudatul-caz-a-lui-rudolph-fentz; incredibilul-caz-lui-rudolph-fenz; calatoria-in-timp-este-posibila; Rudolph_Fentz; calatoria-in-timp-este-posibila–cum-ar-arata-masina-cu-care-ne-vom-deplasa

 

Loading...
Dacă vă plac articolele noastre și vreți sa vă ținem la curent cu cele mai recente noutăți, puteți seta sa primiți actualizările noastre în newsfeed-ul dvs de Facebook. Vă recomandam sa dați LIKE paginii noastre de Facebook AICI , apoi să apăsați pe Urmărește și sa selectați opțiunea 'Vezi mai întâi' , ca în poza de mai jos.
Adaugă un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Diverse

Din secretele istoriei: metodele prin care nemţii au fost învăţaţi să păstreze curăţenia

Published

on

By

Ordinea, disciplina şi curăţenia sunt câteva dintre calităţile care îi caracterizează pe nemţi. Istoria consemnează însă că acestea nu au fost înnăscute, ci, mai degrabă impuse, la un moment dat.

Mult timp, germanii au aruncat gunoiul, cenuşa, resturile alimentare sau chiar animalele moarte peste gard sau le lăsau în jurul propriei case. Rezultatul – condiţii neigienice de trai, apă şi aer poluate şi, de aici, o mulţime de maladii.

În secolul al XV-lea, graful de Württemberg a emis un ordin prin care a îndemnat oamenii să ducă gunoiul la periferia satelor şi a oraşelor. La început, nemţii nu au luat în serios acest lucru şi nu s-au conformat, mai ales că era imposibil să fie verificaţi.

Mai târziu, graful a emis un nou ordin, care a dat rezultate uimitoare. Acest document prevedea: „dacă aţi observat că vecinul vostru nu a dus gunoiul de lângă casă câteva săptămâni şi nu aţi informat informat autorităţile, veţi fi amendaţi ambii. Dacă, însă, veţi denunţa vecinii, veţi primi o parte din pământurile acestora”.

Drept urmare, în fiecare sâmbătă, toţi localnicii îşi duceau deşeurile în locuri special amenajate, ferindu-se cu atenţie să nu fie pârâţi de vecini.

Pe de o parte, astfel de metode pot fi considerate acte de constrângere şi violenţă împotriva persoanei, dar, pe de altă parte, şvabii s-au acomodat destul de repede cu aceste impuneri şi au curăţat oraşele şi satele de gunoi.

Sursa: calatorul.net

Loading...
Dacă vă plac articolele noastre și vreți sa vă ținem la curent cu cele mai recente noutăți, puteți seta sa primiți actualizările noastre în newsfeed-ul dvs de Facebook. Vă recomandam sa dați LIKE paginii noastre de Facebook AICI , apoi să apăsați pe Urmărește și sa selectați opțiunea 'Vezi mai întâi' , ca în poza de mai jos.
Citește mai departe>>

Articole recente

Facebook

Articole interesante

Cele mai citite articole de astăzi

Copyright © 2018*stiinta-mister.ro* Unele drepturi rezervate Stiinta si Mister este un site ce va propune sa parcurgeți articole, speram noi interesante, din toate domeniile științei, sa aflați lucruri pe care nimeni nu vi le-a spus pana acum si astfel sa va lărgiți cat mai mult domeniul cunoașterii. Sub sloganul celebrului EInstein, "Cea mai frumoasă şi mai profundă trăire omenească este misterul, vă invităm să intrați în această lume necunoscută multora dintre noi. Pentru eventuale idei, sugestii și de ce nu critici vă invităm să ne lăsați mesajele dumneavoastră la contact@stiinta-mister.ro De asemenea puteți accesa si pagina noastre de Facebook www.facebook.com/stiintasimister