Connect with us

Știați că..

Misterul celor mai întâlnite 10 superstiții la români? De la pisica neagră sau oglinda spartă în casă care aduce 7 ani de ghinion, până la scăpatul cuțitului pe jos

Published

on

Omul, de-a lungul timpului, a ținut cont de superstiții, mai ales datorită faptului că nu a putut să-și explice anumite fenomene. De-a lungul timpului oamenii au creat tot felul de superstiții. Pentru multe nici nu se mai știe DE CE? Iată explicarea câtorva dintre superstițiile auzite!

  1. O să ai ghinion dacă treci pe sub scară

O scară sprijinită de un perete sau orice altceva descrie un triunghi, iar cam toate superstițiile legate de actul trecerii pe sub scară au reieșit din semnificațiile atribuite acestei forme. Acum 5000 de ani, în Egiptul antic, triunghiul era considerat una dintre acele reprezentări geometrice sacre la fel ca și piramidele.

Mai târziu, creștinismul prezenta pentru fiecare vârf al triunghiului Sfânta Treime (Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt). A trece pe sub scară era  dovada că nu crezi în Sfânta Treime. În Evul Mediu pentru o astfel de faptă te puteai alege cu acuzații de vrăjitorie. Era un pas până la a fi ars pe rug, deci  aducea ghinion.

În Anglia medievală condamnații la spânzurătoare erau  trecuți, de obicei, pe sub scară, gest simbolic pentru acea metodă de execuție.

Dacă nu considerați a fi suficiente argumente, nu e indicat să treceți pe sub scară din motive de siguranță, puteți suferi un accident!

  1. Norocul începătorului     

Pentru orice joc ați practica, „norocul începătorului” se referă la faptul că iese câștigător tocmai cel lipsit de experiență, fiind favorizat de zeii jocurilor!

Un argument este fenomenul psihologic conform căruia indivizii tind să își aducă aminte cu mai mare ușurință acele evenimente care corespund sistemului lor de credințe. În consecință, vei continua să crezi în principiul ăsta pentru că memoria ta îl confirmă.

Un rol îl are și faptul că începătorii au obiceiul să fie mai relaxați, să nu resimtă presiunea legată de miza jocului.  Probabil asta le aduce „noroc”.

  1. Pisica neagră

Omenirea nu s-a pus de  acord în privința pisicilor în general  și a pisicilor negre în special. În mare parte a continentului Europa și America să îți taie o pisică neagră calea e semn că nu-ți va merge bine. Din contră, englezii și japonezii îl consideră  motiv de bucurie.

Prin Evul Mediu, oamenii se temeau de ele pentru că se spunea că se găsesc mereu în compania vrăjitoarelor. Unii le considerau metamorfozări ale acestora. Dacă pisica neagră trecea prin fața cuiva, era cazul să intre la bănuieli că necuratul ar fi cu ochii pe el.

 4, Iata Piciorul unui iepure nevinovat

Se consideră că lăbuța unui iepure ar fi un talisman cu  puteri protectoare. Convingerea aceasta este legată de credințe străvechi ce aveau legătură cu practicile magice.

Englezii făceau o distincție clară între iepuri după culoare: se credea că iepurii negri adăposteau sufletele celor trecuți în neființă, iar cei albi ar fi fost încarnări ale vrăjitoarelor. Uniunea Națională a Iepurilor e de părere că ai putea să renunți la astfel de superstiții.

  1. Să bați în lemn

Obiceiul de a ciocăni într-o suprafață de lemn s-a răspândit în foarte multe părți ale lumii. Superstiția ni se trage de la unele mituri despre spirite ocrotitoare care sălășluiau prin trunchiurile copacilor sau de la încrederea pe care o avem în crucifix. Un indiciu ar putea fi faptul că jurămintele se depuneau întotdeauna atingând cu o mână o cruce de lemn. De asemenea, exista și o străveche tradiție europeană de a bate cât mai tare în lemn cu scopul de a descuraja spiritele rele de la a-ți face vreo vizită.

  1. Fără umbrele deschise în casă
Citește și:
Ți se descarcă repede bateria Smartphone-ului? Iată 5 reguli de respectat pentru a nu mai avea aceasta problemă

Dacă n-ai răbdare până afară și deschizi o umbrelă în casă, o să te trezești că lucrurile nu-ți mai merg la fel de bine.

De ce s-a născocit superstiția? Ca să te ajute să eviți o mulțime de accidente. 

  1. Șapte ani de ghinion pentru fiecare oglindă spartă

E posibil ca originea ei să fie în Grecia antică. Pe-atunci, soarta unui bolnav se decidea cu ajutorul unei oglinzi scufundate în apă. Dacă reflectata o imagine clară a pacientului, acesta trăia. Dacă, însă reflexia era difuză, nu prea mai avea șanse de supraviețuire. La această practica medicală s-a adăugat teoria romanilor conform căreia sănătatea oamenilor variază în cicluri de câte 7 ani, de unde o imagine distorsionată în oglindă a început să nu mai implice decesul iminent, ci mai degrabă doar boală și lipsa norocului.

O altă convingere străveche ne arată că, pe lângă imaginea sa reflectată, oglinda mai ține la păstrare și fragmente din sufletul celui care se privește în ea. De aceea există obiceiul de a acoperi oglinzile din casă după moartea cuiva pentru a te asigura că sufletul nu-i rămâne blocat acolo.

Unii au inventat diverse trucuri pentru a scăpa de blestem. Fie atingi unul dintre cioburi de un mormânt, fie le pisezi mărunt pe toate. Nu pare chiar așa de greu. Scapi totuși de 7 ani de nenoroc!

  1.  Aduce ghinion să verși sare

Dacă se întâmplă o astfel de greșeală, mai aveți o scăpare: trebuie să aruncați un praf peste umăr.

Oamenii se tem de risipa de sare, deși această rocă sedimentară este din belșug sau poate fi extrasă din apa mării. Explicația e chiar mai simplă decât ați fi putut crede: sarea a fost multă vreme singurul condiment disponibil și, de aceea, era și foarte scumpă. Se crede  chiar că și cuvântul  „salariu”ar fi legat etimologic „sare”.

Ei bine, aruncând încă un praf peste umăr, îl ținteai, de fapt, pe diavol. Scopul era de a-l nimeri în ochi. Astfel, diavolul devenea orb la rateul tău și nu mai reușea să-ți fure sufletul.

  1. Dacă un cuțit îți pică pe podea, nu e bine să îl ridici    

Se recomandă ca atunci când scapi pe jos un cuțit să eviți să îl ridici – ca să te ferești de ghinion. S-a găsit repede soluția – îl ridică altcineva pentru tine.

Credința aceasta a fost rodul unei rațiuni sănătoase la vremea ei. Provine din timpurile de demult în care se practicau duelurile. În cazul în care îți pierdeai sabia din mână, nu era deloc o idee bună să te preocupi imediat de a o recupera. Ți-ar fi distras atenția și asta te făcea vulnerabil în fața inamicului. Deși în ziua de azi rar se întâmplă să te găsești într-o astfel de situație, nu strică niciodată să fii cu ochii-n patru.

10. Potcoava îți poartă noroc

Forma sa aduce a semilună, despre care grecii credeau că ar fi de bun augur și ar produce fertilitate.

În Evul Mediu  oamenii aveau impresia că vrăjitoarele se tem de cai, din care pricină agățau potcoave la intrarea în casă, deasupra ușilor. Vrăjitoarele știau, astfel, să nu se aștepte la ospitalitate. Desigur, potcoava trebuia așezată cu capetele în sus, ca forma concavă să „țină” norocul. Altfel s-ar risipi.

Sursa: zeceintop.ro

Adaugă un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Medicină

Bioritmul organelor interne și orele de refacere ale acestora. Țineți cont ca acestea au o activitate maximă timp de 2 ore pe zi

Published

on

Un mecanism important al corpului este bioritmul cotidian al organelor interne. Despre bioritmul corpului uman s-a scris destul de mult, dar despre cel al organelor interne, mult mai putin. Johanna Paungger si Thomas Poppe, în cartea “Aus eigener kraft”, fac o descriere amănunțită a ritmului funcțiilor organelor noastre interne.

Autorii afirmã cã fiecare dintre organele corpului are o activitate maxima timp de 2 ore pe zi, după cum urmează:

vezica biliarã (23:00-1:00)
ficatul (1:00-3:00)
plãmânii (3:00-5:00)
intestinul gros (5:00-7:00)
stomacul (7:00-9:00)
splina si pancreasul (9:00-11:00)
inima (11:00-13:00)
intestinul subtire (13:00-15:00)
vezica urinarã (15:00-17:00)
rinichii (17:00-19:00)
circulatia sangvinã (19:00-21:00)

iar o acumulare generalã de energie se face între orele 21:00 si 23:00.

Haideti sã încercam sã analizam, din acest punct de vedere al autorilor, o zi din viata noastră!

Stomacul, splina, pancreasul

E foarte important cum ne trezim dimineața. Dacã am încerca sã observãm cum se trezesc animalele dimineața, am constata cã ele mai întâi se întind, începând fãrã grabã noua zi. Sã luãm exemplu de la animale si sã încercam sã ne trezim dimineața liniștiți, acordându-ne câteva clipe de relaxare înainte de orice activitate zilnica.

Multi se trezesc dimineața cu “sufletul la gura”, cu teama cã nu au timp de a rezolva ceea ce si-au propus… Ar fi bine sã ne trezim putin mai devreme decât o facem de obicei pentru a simți liniștea dinaintea zilei care abia începe.

Între orele 7:00 si 9:00, funcțiile stomacului sunt la valoare maximă, deci trebuie sã luãm micul dejun farã grabã. Ar trebui sã tinem cont si de calitatea si cantitatea alimentelor pe care le consumãm la aceastã masã.

În intervalul orar 9:00-11:00 lucreazã intens splina si pancreasul, stomacul odihnindu-se. În acest interval e recomandat sã nu consumam alimente greu digerabile. Pancreasul e cel care controlează nivelul glicemiei.

E de preferat sã nu consumam prea multe dulciuri pentru a nu forta funcția pancreasului. Splina, “cimitirul trombocitelor”, dacã nu function corect, se poate perturba nivelul trombocitelor din sînge.

Inima, intestinul subtire – Între orele 11:00 si 13:00, activitatea inimii e la capacitate max. În aceastã perioadã nu se recomandã mese copioase, care presupun un consum suplimentar de energie, care va fi luat din energia necesarã activitãtii intense a inimii.

Intestinul subtire are o activitate intensã între orele 13:00 si 15:00. Autorii afirmã cã nu de multe ori s-a observat cã un angajat cu norma redusã de muncã realizeazã la serviciu la fel de mult ca un angajat cu norma întreagã…

De ce? Din cauza randamentului scãzut al organismului dupã orele 13, mai ales dupã un prînz copios.. Activitatea intestinului subtire, cu rol imp. în procesul de digestie, e ghidatã de sistemul nervos vegetativ, a­ceasta putând fi blocatã sau dereglatã de stres sau nervozitate. Din acest motiv se re­comandã ca masa de prînz sã fie luatã în liniste.

Între orele 15:00 si 17:00 e perioada în care functioneazã la maximum vezica urinarã. Vezica urinarã are un rol imp în dezintoxicarea organismului, alãturi de rinichi.

Acest lucru poate fi accelerat cu ajutorul ceaiurilor diuretice, care au un efect maxim dacã sînt bãute pînã la ora 19:00, deoarece între orele 17:00 si 19:00 rinichii functioneazã intens. Dacã în acest interval orar, puteti beneficia, alãturi de un ceai diuretic, si de un masaj de relaxare, se produce o dezintoxicare mai eficientã a corpului.

Dupã ora 19:00 e bine sã nu se consume o cantitate prea mare de lichide, înainte de somnul de noapte.

Circulatia sangvinã are o activitate intensã între orele 19:00 si 21:00. Autorii spun cã dacã multi pãrinti au zilnic o pro­blemã cu adormitul copiilor înainte de ora 19:00, dupã aceastã orã, trimisul la culcare devine deseori “o bãtãlie crâncenã”, care de obicei e cîâtigatã de cãtre copii.

Acest lucru nu se întîmplã fãrã motiv: între orele 19:00 si 21:00 circulatia sangvinã functioneazã cel mai bine. În aceastã perioadã, corpul si spiritul se gîndesc la cu totul altceva decît la dormit.

De la ora 21:00 pînã la ora 23:00 se realizeazã o acumulare intensã de energie în corp. Aceste 2 ore ale recuperãrii energiei se numesc la chinezi, dupã un meridian al corpului, “triplul încãlzitor”. Cei care sunt în aceastã perioada sensibili la frig, cei care nu pot dormi decât într-o camera încălzită nu ar trebui sã ignore acest semnal.

Undeva s-a creat un dezechilibru fizic sau emotional si necesitã atentie. Pt multi dintre noi, cele 2 ore sunt pline de vitalitate. Acest lucru e mai usor vizibil la tineri, care în aceastã perioadã se gîndesc sã meargã la distractii si nu la somn.

Multora dintre noi ni s-a imprimat ideea, ani de-a rândul, cã seara trebuie sã ne culcãm devreme, corpul refãcîndu-se prin somn pînã la miezul noptii. Poate cã aceste vorbe sunt de fapt interpretarea gresitã a ideii cã noi acumulãm intens energie între cele 2 ore.

Vezica biliarã si ficatul – Între orele 23:00 si 1:00 se realizeazã intens functiile vezicii biliare.Aceasta, care contribuie cu secrețiile ei la digestie, e un organ care, prin disfuncția lui, dã mari probleme întregului organism.

Cei care se trezesc des noaptea în aceastã perioadã trebuie sã-si punã cumva problema unei function gresite a bilei sau a ficatului.. Stresul si mâncarea consistentã cu prãjeli si grãsimi seara împiedicã o functionare corectã a bilei.

Compresele umede si calde aplicate pe zona ficatului sunt benefice în acest interval orar. Ceaiul fierbinte, bãut cu înghitituri mici, mai ales cel de pelin, bãut cu 20 de minute înainte de masã, ajutã la activarea functiei bilei. Sucul de ridichi ajuta de asemenea.

E de mare importantã descongestiona­rea intestinului gros care, dacã nu se reali­zeazã în mod natural, se poate face cu ajutorul unor clisme. În acest interval orar ar trebui evitate, pe cît posibil, bãuturile si alimentele reci. Dacã sînt probleme în fun­c­tionarea bilei sau a ficatului, munca des­fã­suratã în perioada noptii e foarte noci­vã, deoarece nu se pot reface cele 2 organe.

Mai avem încã 6 ore din noapte pentru a încheia ciclul de functionare al organelor interne pe parcursul unei zile. Astfel, între orele 1:00 si 3:00 functioneazã intens ficatul.. Acesta, dacã are o structurã deterioratã, se poate reface în anumite conditii, importantã fiind odihna prin somn alãturi de o bunã încãlzire a corpului.

Functia ficatului suferã din cauza toxicitãtii mãrite a unor alimente, a alcoolului, nicotinei, cît si a stresului. De retinut e cã alcoolul si nicotina au un efect mult mai dãunãtor între orele 1:00 si 5:00 dimineata.

Între orele 3:00 si 5:00 dimineata e rîndul plãmînilor sã functioneze intens. Multi fumãtori au un acces de tuse dimineata pt cã plãmînii au lucrat toatã noaptea si acum dau afarã substantele care nu trebuie sã fie în interiorul lor.

Între orele 5:00 si 7:00 dimineata, intestinul gros are o functie maximã. Hrana stã în intestinul subtire circa 2 ore, iar în cel gros, chiar 20 de ore. Scaunul subtire indicã probleme de digestie în in­testinul subtire, iar constipatiile pun în evi­dentã o crestere a toxicitãtii organismului.

Alungati bătrânețea! Cu această ocazie, prin scurta cãlãtorie în intervalele orare ale unei zile am încercat sã vã prezentăm, cu ajutorul celor 2 autori, câteva aspecte ale ceasului nostru interior. Cunoasterea acestor ritmuri ne face sã avem încredere în instinctele noastre, acționând corect pentru a ajuta funcțiile organismului.

Citește și:
In medicina chineză, ceapa și usturoiul aplicate pe talpa piciorului iți pot purifica sângele

E foarte important sã nu simtim cã îmbãtrînim o datã cu vârsta, cãci starea bunã a intelectului, puterea de a munci, de a iubi scad considerabil îmbătrânirea.

Sã ne ascultãm ceasul interior si sã încercam sã ne adaptăm ritmului sãu, strivind prejudecãtile. Existã personalitãti care au trãit, creând la vîrsta de 80 de ani.

Sursa articolului rrp.ro

Citește mai departe>>

Articole recente

Facebook

Recomandările zilei

Descoperiri5 ore ago

Botezat „Oumuamua”, obiectul interstelar i-a lăsat perplecşi pe astronomii americani. Doi savanți de la Harvard susțin că ar putea fi o navă interstelară

La finele anului trecut, astronomii americani au detectat, în premieră, un asteroid interstelar. Botezat „Oumuamua” (Mesagerul, în limba hawaiană) sau...

Diverse24 de ore ago

Povestea extraordinarei familii Leonida – o familie de genii care a uimit lumea

Sunt puţine familii în Romania care şi-au adus o contribuţie atât de substanţială în progresul ţării prin absolut toţi membrii...

DiverseO zi ago

Deşi nu doare, ficatul dă alte semne prin care „anunţă” că este bolnav. Cel mai simplu test prin care afli dacă ficatul tău e sănătos

Ficatul este cel mai activ organ din corpul uman, din punct de vedere metabolic. În pofida acestui fapt, atunci când...

Diverse3 zile ago

Secretele minţii umane. Cele două mecanisme care ne controlează viaţa şi greşelile cognitive care ne influenţează deciziile

Psihologul Daniel Kahneman susţine că gândirea umană este controlată de două sisteme: sistemul 1, pe care îl numeşte „thinking fast”...

Medicină3 zile ago

Bioritmul organelor interne și orele de refacere ale acestora. Țineți cont ca acestea au o activitate maximă timp de 2 ore pe zi

Un mecanism important al corpului este bioritmul cotidian al organelor interne. Despre bioritmul corpului uman s-a scris destul de mult,...

Diverse5 zile ago

Zidul dacic – o minune inginerească a lumii antice! Secretul care l-a făcut de nedoborât în faţa armatelor lumii antice

Zidul dacic a fost considerat o minune inginerească a lumii antice. Parte a fortificaţiilor cetăţilor dacice, „murus dacicus“, cum era...

Cele mai citite articole de astăzi

Copyright © 2018*stiinta-mister.ro* Unele drepturi rezervate Stiinta si Mister este un site ce va propune sa parcurgeți articole, speram noi interesante, din toate domeniile științei, sa aflați lucruri pe care nimeni nu vi le-a spus pana acum si astfel sa va lărgiți cat mai mult domeniul cunoașterii. Sub sloganul celebrului EInstein, "Cea mai frumoasă şi mai profundă trăire omenească este misterul, vă invităm să intrați în această lume necunoscută multora dintre noi. Pentru eventuale idei, sugestii și de ce nu critici vă invităm să ne lăsați mesajele dumneavoastră la contact@stiinta-mister.ro De asemenea puteți accesa si pagina noastre de Facebook www.facebook.com/stiintasimister