Connect with us

Știați că..

Misterul celor mai întâlnite 10 superstiții la români? De la pisica neagră sau oglinda spartă în casă care aduce 7 ani de ghinion, până la scăpatul cuțitului pe jos

Published

on

Omul, de-a lungul timpului, a ținut cont de superstiții, mai ales datorită faptului că nu a putut să-și explice anumite fenomene. De-a lungul timpului oamenii au creat tot felul de superstiții. Pentru multe nici nu se mai știe DE CE? Iată explicarea câtorva dintre superstițiile auzite!

 1. O să ai ghinion dacă treci pe sub scară

O scară sprijinită de un perete sau orice altceva descrie un triunghi, iar cam toate superstițiile legate de actul trecerii pe sub scară au reieșit din semnificațiile atribuite acestei forme. Acum 5000 de ani, în Egiptul antic, triunghiul era considerat una dintre acele reprezentări geometrice sacre la fel ca și piramidele.

Mai târziu, creștinismul prezenta pentru fiecare vârf al triunghiului Sfânta Treime (Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt). A trece pe sub scară era  dovada că nu crezi în Sfânta Treime. În Evul Mediu pentru o astfel de faptă te puteai alege cu acuzații de vrăjitorie. Era un pas până la a fi ars pe rug, deci  aducea ghinion.

În Anglia medievală condamnații la spânzurătoare erau  trecuți, de obicei, pe sub scară, gest simbolic pentru acea metodă de execuție.

Dacă nu considerați a fi suficiente argumente, nu e indicat să treceți pe sub scară din motive de siguranță, puteți suferi un accident!

 1. Norocul începătorului     

Pentru orice joc ați practica, „norocul începătorului” se referă la faptul că iese câștigător tocmai cel lipsit de experiență, fiind favorizat de zeii jocurilor!

Un argument este fenomenul psihologic conform căruia indivizii tind să își aducă aminte cu mai mare ușurință acele evenimente care corespund sistemului lor de credințe. În consecință, vei continua să crezi în principiul ăsta pentru că memoria ta îl confirmă.

Un rol îl are și faptul că începătorii au obiceiul să fie mai relaxați, să nu resimtă presiunea legată de miza jocului.  Probabil asta le aduce „noroc”.

 1. Pisica neagră

Omenirea nu s-a pus de  acord în privința pisicilor în general  și a pisicilor negre în special. În mare parte a continentului Europa și America să îți taie o pisică neagră calea e semn că nu-ți va merge bine. Din contră, englezii și japonezii îl consideră  motiv de bucurie.

Prin Evul Mediu, oamenii se temeau de ele pentru că se spunea că se găsesc mereu în compania vrăjitoarelor. Unii le considerau metamorfozări ale acestora. Dacă pisica neagră trecea prin fața cuiva, era cazul să intre la bănuieli că necuratul ar fi cu ochii pe el.

 4, Iata Piciorul unui iepure nevinovat

Se consideră că lăbuța unui iepure ar fi un talisman cu  puteri protectoare. Convingerea aceasta este legată de credințe străvechi ce aveau legătură cu practicile magice.

Englezii făceau o distincție clară între iepuri după culoare: se credea că iepurii negri adăposteau sufletele celor trecuți în neființă, iar cei albi ar fi fost încarnări ale vrăjitoarelor. Uniunea Națională a Iepurilor e de părere că ai putea să renunți la astfel de superstiții.

 1. Să bați în lemn

Obiceiul de a ciocăni într-o suprafață de lemn s-a răspândit în foarte multe părți ale lumii. Superstiția ni se trage de la unele mituri despre spirite ocrotitoare care sălășluiau prin trunchiurile copacilor sau de la încrederea pe care o avem în crucifix. Un indiciu ar putea fi faptul că jurămintele se depuneau întotdeauna atingând cu o mână o cruce de lemn. De asemenea, exista și o străveche tradiție europeană de a bate cât mai tare în lemn cu scopul de a descuraja spiritele rele de la a-ți face vreo vizită.

 1. Fără umbrele deschise în casă
Citește și:
Peștera Curcubeu - atracția feerică a unei lumi subterane plină de mister și culoare

Dacă n-ai răbdare până afară și deschizi o umbrelă în casă, o să te trezești că lucrurile nu-ți mai merg la fel de bine.

De ce s-a născocit superstiția? Ca să te ajute să eviți o mulțime de accidente. 

 1. Șapte ani de ghinion pentru fiecare oglindă spartă

E posibil ca originea ei să fie în Grecia antică. Pe-atunci, soarta unui bolnav se decidea cu ajutorul unei oglinzi scufundate în apă. Dacă reflectata o imagine clară a pacientului, acesta trăia. Dacă, însă reflexia era difuză, nu prea mai avea șanse de supraviețuire. La această practica medicală s-a adăugat teoria romanilor conform căreia sănătatea oamenilor variază în cicluri de câte 7 ani, de unde o imagine distorsionată în oglindă a început să nu mai implice decesul iminent, ci mai degrabă doar boală și lipsa norocului.

O altă convingere străveche ne arată că, pe lângă imaginea sa reflectată, oglinda mai ține la păstrare și fragmente din sufletul celui care se privește în ea. De aceea există obiceiul de a acoperi oglinzile din casă după moartea cuiva pentru a te asigura că sufletul nu-i rămâne blocat acolo.

Unii au inventat diverse trucuri pentru a scăpa de blestem. Fie atingi unul dintre cioburi de un mormânt, fie le pisezi mărunt pe toate. Nu pare chiar așa de greu. Scapi totuși de 7 ani de nenoroc!

 1.  Aduce ghinion să verși sare

Dacă se întâmplă o astfel de greșeală, mai aveți o scăpare: trebuie să aruncați un praf peste umăr.

Oamenii se tem de risipa de sare, deși această rocă sedimentară este din belșug sau poate fi extrasă din apa mării. Explicația e chiar mai simplă decât ați fi putut crede: sarea a fost multă vreme singurul condiment disponibil și, de aceea, era și foarte scumpă. Se crede  chiar că și cuvântul  „salariu”ar fi legat etimologic „sare”.

Ei bine, aruncând încă un praf peste umăr, îl ținteai, de fapt, pe diavol. Scopul era de a-l nimeri în ochi. Astfel, diavolul devenea orb la rateul tău și nu mai reușea să-ți fure sufletul.

 1. Dacă un cuțit îți pică pe podea, nu e bine să îl ridici    

Se recomandă ca atunci când scapi pe jos un cuțit să eviți să îl ridici – ca să te ferești de ghinion. S-a găsit repede soluția – îl ridică altcineva pentru tine.

Credința aceasta a fost rodul unei rațiuni sănătoase la vremea ei. Provine din timpurile de demult în care se practicau duelurile. În cazul în care îți pierdeai sabia din mână, nu era deloc o idee bună să te preocupi imediat de a o recupera. Ți-ar fi distras atenția și asta te făcea vulnerabil în fața inamicului. Deși în ziua de azi rar se întâmplă să te găsești într-o astfel de situație, nu strică niciodată să fii cu ochii-n patru.

10. Potcoava îți poartă noroc

Forma sa aduce a semilună, despre care grecii credeau că ar fi de bun augur și ar produce fertilitate.

În Evul Mediu  oamenii aveau impresia că vrăjitoarele se tem de cai, din care pricină agățau potcoave la intrarea în casă, deasupra ușilor. Vrăjitoarele știau, astfel, să nu se aștepte la ospitalitate. Desigur, potcoava trebuia așezată cu capetele în sus, ca forma concavă să „țină” norocul. Altfel s-ar risipi.

Sursa: zeceintop.ro

Dacă vă plac articolele noastre și vreți sa vă ținem la curent cu cele mai recente noutăți, puteți seta sa primiți actualizările noastre în newsfeed-ul dvs de Facebook. Vă recomandam sa dați LIKE paginii noastre de Facebook AICI , apoi să apăsați pe Urmărește și sa selectați opțiunea 'Vezi mai întâi' , ca în poza de mai jos.
Adaugă un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Diverse

Fericirea se poate cumpăra sau prepara! Ce produse ne fac fericiți

Published

on

By

Fericirea este definită ca o trăire emoţională pozitivă faţă de propria viaţă. Fiecare dintre noi îşi doreşte să fie fericit, acesta fiind, probabil, şi motivul pentru care se studiază tot mai mult prin ce sunt diferiţi oamenii fericiti de cei nefericiţi şi se testează o mulţime de strategii prin care am putea să devenim mai fericiţi. Una dintre ele este aceea de a consuma alimente care te fac fericit.

Specialiștii susțin că atunci când îți dorești să fii binedispus un rol foarte important îl au alimentele. Așa că pune accent pe hrana care mărește secreția serotoninei, așa numitul hormon al fericirii. Poți să te răsfeți cu o bucată de ciocolată zilnic. De asemenea, un rol foarte important îl are și zahărul din sânge, de aceea mănâncă puțin la fiecare 4 ore pentru ca să păstrezi nivelul glicemiei constant. În felul acesta vei sta la distanță de stările de epuizare din timpul zilei. Bea și apă, minimum 2 litri pe zi. Stai departe de sucurile carbogazoase și de alcool. De asemenea, cafeaua să o consumi cu moderație.

Sunt studii care susțin că cele mai bun substanțe utilizate pentru a combate anxietatea, stresul, depresia, insomniile sunt acizii grași Omega 3, fibrele alimentare, acidul folic, magneziul și vitaminele B12 și D.

Dacă vrei să fii un om pozitiv, optimist trebuie să consumi în primul rând pește oceanic, sardine, cereale deoarece conțin Omega 3 și vitamina D. Poți consuma și spanac, fasole, semințe de soia, varză, conopidă, deoarece conțin fibre solubile și acid folic.

Iată principalele alimente care te ajută să fii vesel:

Citește și:
Băuturile răcoritoare ale unei copilării frumoase și sănătoase. Vă amintiți de Cico şi Brifcor din perioada comunistă? Ce ingrediente erau folosite în prepararea lor?

Ciocolata este cel mai cunoscut antidepresiv alimentar. Aceasta conține 3 substanțe responsabile pentru starea de bine: feniletilamină, anandamida și triptofanul.

Carnea de curcan aduce beneficii stării emoționale, reușind să te binedispună, fiindcă conține mult triptofan – o substanță pe care corpul nostru o transformă în serotonină – substanța care ne ajută să ne simțim bine, fericiți.

Dovleacul este și el o sursă bogată în triptofan, de aceea și este recomandat celor care au probleme intestinale dar și dispoziții oscilante și sunt predispuși la tristețe.

Bananele conțin și ele triptofan, așa că le poți consuma cu încredere.

Somonul, bogat în acizi Omega 3 este foarte util în prevenirea și combaterea stărilor depresive dar și a stresului.

Nucile sunt excelente în combaterea stărilor de tristețe. În plus, acestea conțin și acid alfa linolenic, care face partea din clasa acizilor grași Omega 3. Mai mult, acestea sunt bune și în prevenirea afecțiunilor cardiace.

Totodată, specialiștii susțin că pentru a fi fericiți și binedispuși este indicat să consumăm zilnic alimente care conțin carbohidrați.

Sursa: doctorulzilei.ro

Dacă vă plac articolele noastre și vreți sa vă ținem la curent cu cele mai recente noutăți, puteți seta sa primiți actualizările noastre în newsfeed-ul dvs de Facebook. Vă recomandam sa dați LIKE paginii noastre de Facebook AICI , apoi să apăsați pe Urmărește și sa selectați opțiunea 'Vezi mai întâi' , ca în poza de mai jos.
Citește mai departe>>

Diverse

Curiozităţi despre corpul uman. Sărutul are efect analgezic, atenuând durerea de cap

Published

on

By

Corpul omenesc este plin de secrete şi nu încetează să ne surprindă ori de câte ori încercăm să-l explorăm mai îndeaproape.

Iată 40 de curiozităţi despre organismul uman pe care, probabil nu le ştiai:

 1. În urma unor cercetări, s-a constatat că organismul unei femei are nevoie cu o oră în plus de somn faţă de corpul unui bărbat.
 2. Celulele care compun creierul uman pot stoca informaţii de aproximativ cinci ori mai mult decât toata Enciclopedia Angliei.
 3. Muşchiul cel mai puternic din corpul uman este limba.
 4. Acidul gastric eliminat în stomacul uman pentru descompunerea hranei are atâta putere încât poate dizolva o lamă de ras.
 5. Atunci când privirea ta este îndreptată către o persoană pe care o placi, inconştient şi involuntar pupilele ochiului se dilată. Identic se întâmplă şi la o persoană pe care o deteşti.
 6. Muşchiul cel mai mare din corpul omenesc se numeste latissimus dorsi. El este muşchiul plat de pe spate care acţionează în timpul mişcării unui braţ.
 7. Cea mai mică celulă a corpului uman este spermatozoidul, iar cea mai mare celulă din corp este prezentă la femei sub denumirea de ovul.
 8. Altfel spus, cea mai mare celulă a corpului este ovulul, iar cea mai mică spermatozoidul.
 9. Atunci când ne lovim în zona cotului, resimţim o durere acută. Durerea este cauzată de faptul că pe acolo trece nervul cubital, poziţionat pe osul humerus. Această durere se consideră fiind ca o scurtă paralizie.
 10. Organul cel mai greu al corpului omenesc este pielea. Ea cântăreşte aproximativ 3,2 kg.
 11. Corpul uman produce zilnic peste un miliard de celule roşii (globulele roşii).
 12. Scheletul corpului uman este compus din două sute de oase.
 13. Energia eliberată de corpul uman în 30 de minute poate încălzi un litru de apă.
 14. Corpul uman foloseşte în jur de 300 de muşchi pentru a ţine corpul în poziţie verticală.
 15. Când cantitatea de apă este micşorată cu 1% din corpul omenesc se va instala starea de sete, iar dacă aceasta se va reduce la 10%, veţi muri.
 16. Creierul omenesc îşi stagnează creşterea în jurul vârstei de 15 ani.
 17. Tot creierul uman continuă să trimită impulsuri electrice şi după moarte în jur de 37 de ore.
 18. Corpul omenesc este alcătuit din: destul zahăr încât poţi umple un borcan, destul potasiu încât să poată provoca explozia unui tun de jucărie, îndeajuns de mult fier încât să se poată face un cui şi destul sulf încât poţi deparazita un câine.
 19. Culoarea părului omenesc variază în funcţie de pigmentul melanină. Pe măsura ce înaintăm în vârstă, corpul omenesc secretă tot mai puţină melanină şi astfel se formează bulele de aer dând aspectul cărunt al părului.
 20. Chiar dacă veţi încerca să mâncaţi în cap, hrana tot în stomac s-ar duce, circulând în suc pentru că muşchii esofagului continuă să împingă hrana înspre stomac.
 21. Dacă un om va prinde vârsta de 70 de ani, înseamnă că a supravieţuit peste 2 miliarde de secunde.
 22. Pe parcursul vieţii, omul îşi petrece până la şase ani visând.
 23. Din punct de vedere fizic, o femeie este capabilă să nască până la 35 de copii de-a lungul vieţii.
 24. Creierul omenesc primeşte o cantitate imensă de informaţii, dar doar 126biti/sec sunt receptionaţi de conştient, restul fiind apanajul subsconştientului uman.
 25. Atunci când mesajul non-verbal îl contrazice pe cel verbal (oral), oamenii tind să ignore cuvintele şi ţin mai mult seama de limbajul non-verbal.
 26. Daca saliva nu ar putea dizolva hrana din cavitatea bucală, noi nu am putea simţi gustul.
 27. Dinţii unui nou-născut încep să crească imediat după vârsta de şase luni.
 28. Daca s-ar încorda toţi muşchii corpului omenesc (600) în acelaşi timp şi în aceeaşi direcţie, corpul uman ar reuşi să ridice o greutate de aproximativ 25 de tone.
 29. Stiaţi că două din trei cupluri îşi întorc capul spre dreapta cand se sărută?
 30. Dinţii umani sunt la fel de tari ca şi piatra.
 31. Femeia clipeşte mult mai des decât bărbatul, aproape dublu.
 32. Femeile din sec XVII năşteau în medie 13 copii de-a lungul vieţii.
 33. Femeile care citesc articole sau romane de dragoste fac de două ori mai mult sex decât cele care ignoră aceasta literatură.
 34. Fătul visează în burta mamei tot timpul. Cei născuţi prematur vor visa mult mai mult la maturitate.
 35. Drumul hranei pe esofag durează aproximativ opt secunde. Stomacul uman digeră o masă bogată în lipide în jur de şase ore, iar o masă bogată în carbohidraţi este digerată în jur de 2 ore.
 36. Digestia în intestinul subţire durează între trei şi cinci ore, iar în intestinul gros hrana este digerată de la 4 ore până la trei zile.
 37. Durerea de cap nu este o scuză pentru a scăpa de sex. Endorfinele eliberate din creier în timpul sărutului şi al actului sexual au efect analgezic.
 38. Pielea umană ar fi foarte albă dacă nu ar exista pigmenţii. Vasele sangvine de la suprafaţa pielii dau o culoare mai roşiatică pielii. Razele ultraviolete creează pigmentul galben şi melanina sepia. Aceste nuanţe dau naştere culorilor pielii pentru rasele umane.
 39. Un studiu a arătat că dupa mesele copioase auzul uman scade. Urechea umană nu mai percepe aşa de bine sunetele din jur.
 40. O celulă intestinală supravieţuieşte în interiorul corpului uman aproximativ 12 ore. O celulă a peretelui stomacal trăieşte în jur de două zile. O celulă a pielii supravieţuieşte patru săptămâni şi o celulă nervoasă trăieşte aproximativ 60 de ani.
Citește și:
Aşa arată mormântul unui român uriaș, o minte luminată: crăpat, într-un fund de alee, spre parcare! Victor Babeș, fondatorul școlii românești de microbiologie

Sursa: corpul-uman.com

Dacă vă plac articolele noastre și vreți sa vă ținem la curent cu cele mai recente noutăți, puteți seta sa primiți actualizările noastre în newsfeed-ul dvs de Facebook. Vă recomandam sa dați LIKE paginii noastre de Facebook AICI , apoi să apăsați pe Urmărește și sa selectați opțiunea 'Vezi mai întâi' , ca în poza de mai jos.
Citește mai departe>>

Articole recente

Facebook

Cele mai citite articole de astăzi

Copyright © 2018*stiinta-mister.ro* Unele drepturi rezervate Stiinta si Mister este un site ce va propune sa parcurgeți articole, speram noi interesante, din toate domeniile științei, sa aflați lucruri pe care nimeni nu vi le-a spus pana acum si astfel sa va lărgiți cat mai mult domeniul cunoașterii. Sub sloganul celebrului EInstein, "Cea mai frumoasă şi mai profundă trăire omenească este misterul, vă invităm să intrați în această lume necunoscută multora dintre noi. Pentru eventuale idei, sugestii și de ce nu critici vă invităm să ne lăsați mesajele dumneavoastră la contact@stiinta-mister.ro De asemenea puteți accesa si pagina noastre de Facebook www.facebook.com/stiintasimister