Articole adăugate recent

Trei femei și un bărbat au dezvoltat cancer de sân după ce au primit organe de la o donatoare care nu știa că suferă de această boală. Cazul a fost prezentat într-un studiu recent, publicat în revista American Journal of Transplantation.

Pacienții au fost diagnosticați cu cancer de sân într-un interval de timp cuprins între 16 luni și șase ani de la transplant. Comunitatea științifică a fost uimită de incident, deoarece astfel de situații sunt extrem de rare.

Frederike Bemelman, profesor de nefrologie și autor al studiului, a declarat că nu a mai întâlnit un astfel de caz în cariera sa.

Donatoarea, o femeie de 53 de ani, a murit în 2007, în urma unui un accident vascular cerebral. Înainte să fie prelevate, organele femeii au fost supuse unor teste de rutină, pentru a verifica dacă erau sănătoase și viabile pentru transplant.

Examinarea fizică, razele X și ultrasunetele nu au scos la iveală nicio neregulă. Potrivit studiului, este probabil că femeia dezvoltase „micrometastaze”, care s-au răspândit în corp.

Având dimensiuni infime, ele nu au fost depistate. Primele probleme pentru cei care au primit organele au apărut la 16 luni după transplant.

Pacienta în vârstă de 42 de ani care a primit plămânii donatoarei bolnave de cancer de sân a fost internată pentru a-i fi tratată o afecțiune cauzată de o disfuncție transplantului. Când au examinat-o, medicii au descoperit că suferea de cancer de sân.

Au făcut o analiză ADN a celulelor canceroase și au descoperit că acestea proveneau din plămânii donatoarei. La un an după ce a fost diagnosticată, femeia de 42 de ani a decedat.

După acest incident, ceilalți trei beneficiari au fost sfătuiți să se testeze. Totuși, toate testele au avut rezultate negative.

Citește și:
Nefumătorii sunt mai predispuși la a face cancer pulmonar decât fumătorii

Ulterior, o femeie de 59 de ani, care primise ficatul donatoarei, a fost diagnosticată cu cancer de sân, tot ca rezultat al transplantului. A făcut radioterapie, însă a murit în 2014, la șapte ani de la intervenția chirurgicală.

A treia pacientă, în vârstă de 62 de ani, care a primit unul dintre cei doi rinichi, a fost diagnosticată cu cancer la șase ani după transplant și a murit în scurt timp.

Singurul supraviețuitor al transplantului de organe a fost un bărbat de 32 de ani, care a primit cel de-al doilea rinichi al donatoarei. Doctorii au îndepărtat cu succes rinichiul și au supus pacientul la chimioterapie.

Sursa: incredibilia.ro


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un LIKE mai jos:


Nu ratați !

Nu ratați !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here