Connect with us

Diverse

Bancnota de 500 de lei cu chipul Reginei Maria, cea de 1 leu cu Maria Tanase. Bancnotele românești actuale cu femei importante din istoria României pe ele

Published

on

SMARTERS, o agenție de marketing din Timișoara, a re-imaginat bancnotele actuale și a înlocuit personalitățile de pe acestea cu personaje feminine marcante din istoria României.

De-a lungul timpului, au existat o mulțime de românce care și-au lăsat amprenta asupra țării noastre și chiar a întregii lumi. Și totuși, de ce pe bancnotele actuale nu avem nici o reprezentantă a sexului feminin?

Aceeași întrebare și-au pus-o și cei de la SMARTERS, o agenție de marketing din vestul țării.

Cum ar arăta bancnotele românești actuale cu femei importante din istoria României pe ele?

„Totul a pornit mai mult ca o glumă. Cred că văzusem pe internet o petiție publică legată de introducerea unor femei pe bancnotele românești și am întrebat-o pe Adela, colega din departamentul de design grafic, ce femeie ar pune pe una dintre bancnotele actuale, dacă ar putea face asta. Imediat s-a însuflețit și a răspuns „Regina Maria”. Apoi, „nu, nu, stai, Ana Aslan. Ba nu, Smaranda Brăescu”. Puțin stingher, am întrebat-o cine este cea din urmă, pentru că nu auzisem de ea. Mai trecând și prin alte nume ne-am dat seama că sunt multe femei care au avut un rol marcat în istoria României, dar din păcate povestea nu le este cunoscută și nici una dintre ele nu e reprezentată momentan pe o bancnotă” spune Toma Grozăvescu, fondatorul agenției și inițiatorul proiectului.

În cadrul proiectului au fost regândite toate bancnotele actuale, de la cea de 1 leu până la cea de 500 de lei. Doar că în locul personajelor cu care ne-am obișnuit până acum, suntem surprinși de Maria Tănase pe bancnota de 1 leu, Ecaterina Teodoroiu pe cea de 200 de lei sau Regina Maria pe cea de 500 de lei.

S-a lucrat timp de aproape două luni la designul bancnotelor și cu siguranță dacă nu am fi atenți le-am putea confunda cu unele reale.

Proiectul a fost inspirat și de o altă situație, și anume faptul că momentan, cu mici excepții, tinerii duc lipsă de modele pozitive care să îi inspire..

În special în anul centenarului ar trebui să fim mai incluzivi atunci când ne uităm în trecut. Când o parte importantă a societății este în căutarea unor modele morale și civice feminine, trebuie să nu uităm că România zilelor noastre este atât rezultatul muncii bărbaților remarcabili din istoria ei, cât și a unor femei care ne-au pus pe harta lumii într-un mod pozitiv.

În funcție de interesul pe care îl stârnește campania, cei de la SMARTERS spun că vor mai contribui și cu alte inițiative pentru a susține ideea și chiar se gândesc să tipărească bancnotele într-un format mare și să le afișeze în locuri accesibile publicului.

Citește și:
Nicolae Ceauşescu, în notele secrete CIA. Portretele uimitoare făcute de americani în anii de glorie şi de declin ai dictatorului roman

Restul bancnotelor și mai multe informații despre proiect pot fi văzute pe site-ul smarters.ro

Loading...
Dacă vă plac articolele noastre și vreți sa vă ținem la curent cu cele mai recente noutăți, puteți seta sa primiți actualizările noastre în newsfeed-ul dvs de Facebook. Vă recomandam sa dați LIKE paginii noastre de Facebook AICI , apoi să apăsați pe Urmărește și sa selectați opțiunea 'Vezi mai întâi' , ca în poza de mai jos.
Adaugă un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Diverse

Savant japonez, laureat al Premiului Nobel pentru Medicină, a dovedit cât bine face postul organismului uman

Published

on

By

Premiul Nobel pentru Fiziologie şi Medicină, în 2016, a fost acordat profesorului japonez Yoshinori Ohsumi, de la Tokyo Institute of Technology, care a descoperit mecanismele autofage, dovedind ştiinţific că postul este benefic pentru organism.

Descoperirile savantului au impus o nouă paradigmă cu privire la procesele prin care celulele îşi reciclează propriul conţinut şi au deschis calea pentru înţelegerea importanţei fundamentale a autofagiei în multiple procese fiziologice, de la capacitatea de adaptare la foame şi până la răspunsul organismului în cazul unor infecţii.

Autofagia celulară reprezintă un proces care care are loc la nivelul celulelor, când ele îşi pot distruge propriile elemente constitutive, izolându-le în membrane şi formând un fel de vezicule, ca nişte saci, ce sunt apoi transportate în „zona de reciclare”, pentru descompunere şi reciclare.

Autofagia are loc mai intens atunci când organismul este în stare de stres. De exemplu, este înfometat. În acest caz, celulele produc energie pe baza resurselor interne, chiar şi din gunoiul acumulat, inclusiv din bacteriile patogene.

Descoperirea laureatului dovedeşte că înfometarea organismului şi postirea sunt de un real folos, organismul într-adevăr se curăţeşte. Confirmat de către Comitetul Nobel.

Sursa: ganduridinierusalim.com

Loading...
Dacă vă plac articolele noastre și vreți sa vă ținem la curent cu cele mai recente noutăți, puteți seta sa primiți actualizările noastre în newsfeed-ul dvs de Facebook. Vă recomandam sa dați LIKE paginii noastre de Facebook AICI , apoi să apăsați pe Urmărește și sa selectați opțiunea 'Vezi mai întâi' , ca în poza de mai jos.
Citește mai departe>>

Articole recente

Facebook

Articole interesante

Cele mai citite articole de astăzi

Copyright © 2018*stiinta-mister.ro* Unele drepturi rezervate Stiinta si Mister este un site ce va propune sa parcurgeți articole, speram noi interesante, din toate domeniile științei, sa aflați lucruri pe care nimeni nu vi le-a spus pana acum si astfel sa va lărgiți cat mai mult domeniul cunoașterii. Sub sloganul celebrului EInstein, "Cea mai frumoasă şi mai profundă trăire omenească este misterul, vă invităm să intrați în această lume necunoscută multora dintre noi. Pentru eventuale idei, sugestii și de ce nu critici vă invităm să ne lăsați mesajele dumneavoastră la contact@stiinta-mister.ro De asemenea puteți accesa si pagina noastre de Facebook www.facebook.com/stiintasimister