Diverse
Premieră în România. BNR a lansat bancnota de 100 de lei cu chipurile regelui Ferdinand și Reginei Maria. Costă 150 de lei + TVA

La 1 decembrie 2018, Banca Naţională a României a introdus în circuitul numismatic o bancnotă cu chipurile Regelui Ferdinand și Reginei Maria, cu ocazia sărbătoririi Centenarului Marii Uniri. Bancnota are o valoare de 100 de lei și a fost emisă în doar 10.000 de exemplare.
Bancnota are fundalul albastru specific celor obişnuite de 100 de lei, şi aceeaşi dimensiune, dar altă imagistică. Pe lângă portretele Suveranilor, care se găsesc atât pe aversul bancnotei, cât şi în fereastra transparentă de siguranța, se mai pot observa o imagine de la Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia (pre avers), cât şi intrarea în Bucureşti a Regelui Ferdinand, la 18 noiembrie / 1 decembrie 1918, într-o imagine de epocă, pe fundal tricolor.
Un alt element grafic inedit îl constituie fragmentul din sceptrul Regelui Ferdinand I, anume partea care reprezintă cele patru femei în costume populare specifice provinciilor româneşti unite: Basarabia, Vechiul Regat, Ţara Ardealului şi Bucovina. Bancnota cu chipurile Regelui Ferdinand și Reginei Maria a fost pusă în circulație prin sucursalele Băncii Naţionale a României și are meritul de a reprezenta o premieră multiplă: prima bancnotă de după 1947 reprezentând pe un Suveran al României; prima bancnotă românească reprezentând o femeie anume (au mai existat doar alegorii şi portrete generale feminine); prima bancnotă numismatică românească a secolului XXI (ultima a fost bancnota de 2000 lei vechi, emisă în 1999, cu ocazia Eclipsei de soare).
Potrivit BNR, preţul de vânzare al bancnotei aniversare pentru colecționare, cu tema 100 de ani de la Marea Unire de la 1 Decembrie 1918, este de 150 lei, fără TVA, inclusiv pliantul de prezentare. Lansarea în circuitul numismatic a bancnotei aniversare pentru colecționare, cu valoarea nominală de 100 lei, dedicată marcării a 100 de ani de la Marea Unire de la 1 Decembrie 1918, se realizează prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.
Sursa: romaniaregala.ro
Dacă vă plac articolele noastre și vreți sa vă ținem la curent cu cele mai recente noutăți, puteți seta sa primiți actualizările noastre în newsfeed-ul dvs de Facebook. Vă recomandam sa dați LIKE paginii noastre de Facebook AICI , apoi să apăsați pe Urmărește și sa selectați opțiunea 'Vezi mai întâi' , ca în poza de mai jos.
Diverse
Savant japonez, laureat al Premiului Nobel pentru Medicină, a dovedit cât bine face postul organismului uman

Premiul Nobel pentru Fiziologie şi Medicină, în 2016, a fost acordat profesorului japonez Yoshinori Ohsumi, de la Tokyo Institute of Technology, care a descoperit mecanismele autofage, dovedind ştiinţific că postul este benefic pentru organism.
Descoperirile savantului au impus o nouă paradigmă cu privire la procesele prin care celulele îşi reciclează propriul conţinut şi au deschis calea pentru înţelegerea importanţei fundamentale a autofagiei în multiple procese fiziologice, de la capacitatea de adaptare la foame şi până la răspunsul organismului în cazul unor infecţii.
Autofagia celulară reprezintă un proces care care are loc la nivelul celulelor, când ele îşi pot distruge propriile elemente constitutive, izolându-le în membrane şi formând un fel de vezicule, ca nişte saci, ce sunt apoi transportate în „zona de reciclare”, pentru descompunere şi reciclare.
Autofagia are loc mai intens atunci când organismul este în stare de stres. De exemplu, este înfometat. În acest caz, celulele produc energie pe baza resurselor interne, chiar şi din gunoiul acumulat, inclusiv din bacteriile patogene.
Descoperirea laureatului dovedeşte că înfometarea organismului şi postirea sunt de un real folos, organismul într-adevăr se curăţeşte. Confirmat de către Comitetul Nobel.
Sursa: ganduridinierusalim.com
Dacă vă plac articolele noastre și vreți sa vă ținem la curent cu cele mai recente noutăți, puteți seta sa primiți actualizările noastre în newsfeed-ul dvs de Facebook. Vă recomandam sa dați LIKE paginii noastre de Facebook AICI , apoi să apăsați pe Urmărește și sa selectați opțiunea 'Vezi mai întâi' , ca în poza de mai jos.
-
DiverseO săptămână ago
Nu intraţi în panică şi nu vă grăbiţi să plătiţi un produs pe care l-aţi spart, din greşeală, într-un magazin! Iată cum trebuie să procedaţi!
-
Diverse6 zile ago
Din secretele istoriei: metodele prin care nemţii au fost învăţaţi să păstreze curăţenia
-
Diverse7 zile ago
Vrei să ştii dacă cel cu care vorbeşti te minte? Fii atent la aceste 10 semne!
-
MedicinăO săptămână ago
Sigur ai sau ai văzut acest semn pe brațul cuiva. Cei născuți însa după 1980 nu-l mai au
Maria
4 decembrie 2018 at 5:55 pm
As dori sa cumpar si eu ,cum se procedeaza …?