Au fost create roțile care se pot transforma în șenile. Transformarea are loc în doar o secundă, chiar în timpul deplasării vehiculului!

0
loading...

Armata SUA testează, în prezent, un nou tip de roți, destinate să fie utilizate pentru vehiculele de transport al trupelor. Aceste roți își pot schimba forma într-o clipită, transformându-se în șenile, pentru ca vehiculul să se poată deplasa mai ușor pe terenurile dificile. Vehiculele înzestrate cu astfel de roți „cu geometrie variabilă” vor fi destinate să asigure accesul trupelor în cele mai dificile locuri, în medii în care vehiculele obișnuite cu greu ar putea răzbate.

Aceste neobișnuite roți se remarcă prin adaptabilitatea surprinzătoare la suprafața de rulare, manevrabilitatea extraordinară și suprafața sporită de contact pe care o oferă odată ce s-au transformat în șenile. Suprafețele accidentate, dificile, pe care roțile obișnuite nu mai fac față (zăpadă, noroi, nisip etc.) vor deveni în mod „miraculos” accesibile. Tranziția de la roată la șenilă se realizează foarte ușor, pentru conducătorul vehiculului: este de ajuns o simplă apăsare de buton.

Rolul noului tip de roată este de a îmbunătăți mobilitatea, eficacitatea și siguranța vehiculelor militare ale viitorului. Una dintre ultimele tendințe este orientată către producerea unor vehicule agile, capabile de performanțe de viteză superioare față de cele ale greoaielor transportoare clasice, care să fie utilizabile pe aproape orice tip de teren, oricât ar fi de dificil.

Roțile se pot transforma în șenile și, apoi, pot reveni la forma inițială într-un interval de numai două secunde. Sistemul este atât de bine pus la punct, încât transformarea poate avea loc în timp ce vehiculul se află în mers, fiind menținută direcția de deplasare și viteza. Datorită acestui sistem ingenios, vehiculele vor fi capabile să se deplaseze cu repeziciune atât pe șosele, cât și în condiții „off-road”.

Roata-șenilă nu este singura inovație care va îmbunătăți mijloacele de transport terestru ale Armatei americane. Vehiculele militare clasice destinate transportului de trupe (transportoarele blindate) dispun, de obicei, de geamuri de mici dimensiuni, care oferă un nivel sporit de protecție, însă limitează destul de mult vizibilitatea. Noile vehicule militare vor dispune, în afară de sistemul de deplasare revoluționar de tip roată-șenilă, și de dispozitive care vor putea asigura, la nevoie, o vizibilitate de 360 de grade, în jurul vehiculului.

Sursa: cunoastelumea.ro


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un LIKE mai jos:

Nu ratați !

Leave a reply

Please enter your comment!
Please enter your name here