Connect with us

Diverse

Atenție la conservele făcute în casă! Cum recunoaștem borcanele cu toxina botulinică

Published

on

A început sezonul conservelor făcute în casă. Mare atenţie, ne spun medicii de boli infecţioase. Conservele preparate fără reguli pot conţine cea mai puternică toxină din natură – toxina botulinică.

Conservele cu tomate sunt puţin acide, la fel ca şi cele din ciuperci, porumb ori fasole. Preparate acasă, pot fi susceptibile de contaminare.

Tomatele sunt mai valoroase fierte decât proaspete din prisma calităţii nutrienţilor. Mai exact, prin fierbere le creşte bio-disponibilitatea, capacitatea de fi folosite.

Şerban Damian, nutriţionist: „Organismul nostru este programat ca atunci când suferă o carenţă îşi creşte capacitatea de absorbţie, de asimilare şi utilizare a micronutrientului respectiv, e un mecanism adaptiv pentru supravieţuire.”

Atenţie însă la conservele cu tomate, care se prepară în zilele acestea. Sunt puţin acide asemenea celor din ciuperci, porumb ori fasole. Aceasta înseamnă că, preparate acasă, pot fi susceptibile de contaminare cu bacteria Clostridium botulinum, cea care produce toxina botulinică. Medicii vă recomandă ca, dacă preparaţi acasă orice tip de conservă, să fierbeţi recipientele timp de 3 ore.

Toxina botulinică dispare după o oră de preparate termică. Dar eventualii spori existenţi în legume sau carne dispar abia după 3 ore de expunere la foc.

Simin Florescu, medic primar boli infecțioase: ”De multe ori nu există nici modificări organoleptice, deci conserva are un gust aparent normal, dar e posibil să fie totuși contaminate.” Dacă observați că se bombează capacul, ne referim la orice tip de conservă, atunci cantitatea de toxina este imensă. Ideal ar fi ca orice tip de conservă consumați, fie că a fost preparată acasă fie industrial, să o fierbeți în apă, nedesfăcută, timp de o oră. Apoi să ingerați conținutul.

Germenele care produce toxina botulinică poate fi prezent pe suprafața vegetalelor şi pe carnea crudă. Dar ca să producă toxină are nevoie de condiții de lipsă de oxigen, aşa cum se întâmplă în interiorul unei conserve. Puteţi favoriza apariţia toxinei şi în frigider. Aceasta dacă acoperiţi alimente cu folie de plastic sau aluminiu.

Simina Florescu, medic primar boli infecțioase: ”Cum începe boala? În primul rând cu manifestări digestive la majoritatea pacienților, deci cu greţuri vărsături, câteodată diareea la câteva ore până la câteva zile de la ingerarea respectivului aliment.”

Citește și:
Misterele viselor: La ce să te aștepți când visezi un copac

Ulterior, apar tulburările de vedere, mai exact vedere dublă şi modificări la nivelul pleoapelor. Cea mai severă manifestare este paralizia muşchilor respiratori. Boala se tratează doar prin administrarea serului anti-botulinic. Este un medicament scump, pe care spitalul trebuie să-l comande în Uniunea Europeană, pentru că în România nu se produce.

Sursa: stirileprotv.ro

Dacă vă plac articolele noastre și vreți sa vă ținem la curent cu cele mai recente noutăți, puteți seta sa primiți actualizările noastre în newsfeed-ul dvs de Facebook. Vă recomandam sa dați LIKE paginii noastre de Facebook AICI , apoi să apăsați pe Urmărește și sa selectați opțiunea 'Vezi mai întâi' , ca în poza de mai jos.
1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Pingback: „Colonul omului este groapa de gunoi a organismului. 90 % din boli de aici provin.” - 7est.ro - Stiri Iasi, stiri locale, nationale si internationale

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Diverse

Soarta seminţei de bumbac încolţite pe Lună, explicată de cercetători

Published

on

By

Recent, cercetători chinezi au anunțat că au obţinut încolţirea primei seminţe de bumbac pe Lună, un succes al unuia dintre experimentele sondei Chang’e 4. Însă există noi informații care arată că planta a și murit.

Sonda Chang’e 4, care la 3 ianuarie s-a aşezat pe faţa ascunsă a Lunii pentru prima dată în istorie, a dus la bordul său seminţe de bumbac, rapiţă, cartof şi gâscariţă, mostre de drojdie şi ouă de musculiţă de oţet pentru a crea „o minibiosferă simplă”, notează Xinhua.

Imaginile trimise de Chang’e 4 au prezentat marţi încolţirea unei seminţe de bumbac, singura sămânţă care a germinat până acum, informează Science Alert. Cultivarea sa nu este însă simplă: temperaturile de pe suprafaţa solului lunar pot depăşi 100 de grade Celsius ziua şi coborî la minus 100 de grade noaptea, în condiţiile unei radiaţii solare mai mari şi unei gravitaţii mai mici decât cea a Terrei.

Informaţiile privind eșecul experimentului au fost transmise chiar de către Xie Gengxin, cercetătorul principal al experimentul de pe Lună.

Gengxin a explicat că planta nu va rezista apusului de pe Lună, din cauza scăderii de temperatură a recipientului până la aproximativ -170 de grade Celsius.

Sursa: stirileprotv.ro

Dacă vă plac articolele noastre și vreți sa vă ținem la curent cu cele mai recente noutăți, puteți seta sa primiți actualizările noastre în newsfeed-ul dvs de Facebook. Vă recomandam sa dați LIKE paginii noastre de Facebook AICI , apoi să apăsați pe Urmărește și sa selectați opțiunea 'Vezi mai întâi' , ca în poza de mai jos.
Citește mai departe>>

Diverse

Gripa a ucis deja 10 oameni! Ce are diferit gripa de anul acesta?

Published

on

By

Numărul deceselor provocate de gripă a ajuns la 10, potrivit Ministerului Sănătății, printre victime numărându-se și un bebeluș. Față de anul trecut, virusul gripal a apărut mai devreme, spune Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, care atrage atenția asupra importanței vaccinării.

Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie și-a exprimat îngrijorarea cu privire la faptul că persoane tinere, fără comorbități au făcut complicații și recomandă vaccinarea ca fiind singura metodă de prevenire a gripei.

„Ceea ce eeste nou comparativ cu anul trecut este că circulația virusului gripal a apărut mai repede în această perioadă față de perioada corespunzătoare anului precedent. Anul trecut, s-au înregistrat peste 100 de decese datorate gripei, până la sfârșitul sezonului gripal. Sperăm să nu ajungem la această situație. Preocuparea este justificată legată de eventuala virulență crescută a uneia dintre tulpinile virusului. Nu putem trage concluzii. Abia la sfârșitul sezonului gripal putem afirma dacă am avut de-a face cu o tulpină cu virulență deosebită. Ceea ce e preocupant, persoanele care nu aveau comorbidități, persoane tinere au făcut complicații și e un lucru care trebuie să îngrijoreze. Suntem în aceeași situație an de an. Ne întrebăm ce putem face să stopăm răspândirea. Singurul răspuns este să ne vaccinăm în număr cât mai mare,” a declarat pentru Digi24 Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie.

„Gripa nu e ca oricare alta. Asta e diferența majoră între gripă și o viroză banală. Gripa e o infecție virală care evoluează imprevizibil și predispune la complicații și deces. Gripa omoară, e un lucru cunoscut în istorie. Gândiți-vă ce s-a întâmplat în timpul pandemiei din 1918, când numărul deceselor l-a depășit pe cel din Primul Război Mondial,” a adăugat Rafila.

Potrivit Mediafax, marţi, un bărbat în vârstă de 40 de ani a murit la Spitalul Judeţean Arad, din cauza gripei, numărul deseselor ajungând astfel la zece.

Dacă vă plac articolele noastre și vreți sa vă ținem la curent cu cele mai recente noutăți, puteți seta sa primiți actualizările noastre în newsfeed-ul dvs de Facebook. Vă recomandam sa dați LIKE paginii noastre de Facebook AICI , apoi să apăsați pe Urmărește și sa selectați opțiunea 'Vezi mai întâi' , ca în poza de mai jos.
Citește mai departe>>

Articole recente

Facebook

Cele mai citite articole de astăzi

Copyright © 2018*stiinta-mister.ro* Unele drepturi rezervate Stiinta si Mister este un site ce va propune sa parcurgeți articole, speram noi interesante, din toate domeniile științei, sa aflați lucruri pe care nimeni nu vi le-a spus pana acum si astfel sa va lărgiți cat mai mult domeniul cunoașterii. Sub sloganul celebrului EInstein, "Cea mai frumoasă şi mai profundă trăire omenească este misterul, vă invităm să intrați în această lume necunoscută multora dintre noi. Pentru eventuale idei, sugestii și de ce nu critici vă invităm să ne lăsați mesajele dumneavoastră la contact@stiinta-mister.ro De asemenea puteți accesa si pagina noastre de Facebook www.facebook.com/stiintasimister