A început sezonul conservelor făcute în casă. Mare atenţie, ne spun medicii de boli infecţioase. Conservele preparate fără reguli pot conţine cea mai puternică toxină din natură – toxina botulinică.

Conservele cu tomate sunt puţin acide, la fel ca şi cele din ciuperci, porumb ori fasole. Preparate acasă, pot fi susceptibile de contaminare.

Tomatele sunt mai valoroase fierte decât proaspete din prisma calităţii nutrienţilor. Mai exact, prin fierbere le creşte bio-disponibilitatea, capacitatea de fi folosite.

Şerban Damian, nutriţionist: „Organismul nostru este programat ca atunci când suferă o carenţă îşi creşte capacitatea de absorbţie, de asimilare şi utilizare a micronutrientului respectiv, e un mecanism adaptiv pentru supravieţuire.”

Atenţie însă la conservele cu tomate, care se prepară în zilele acestea. Sunt puţin acide asemenea celor din ciuperci, porumb ori fasole. Aceasta înseamnă că, preparate acasă, pot fi susceptibile de contaminare cu bacteria Clostridium botulinum, cea care produce toxina botulinică. Medicii vă recomandă ca, dacă preparaţi acasă orice tip de conservă, să fierbeţi recipientele timp de 3 ore.

Toxina botulinică dispare după o oră de preparate termică. Dar eventualii spori existenţi în legume sau carne dispar abia după 3 ore de expunere la foc.

Simin Florescu, medic primar boli infecțioase: ”De multe ori nu există nici modificări organoleptice, deci conserva are un gust aparent normal, dar e posibil să fie totuși contaminate.” Dacă observați că se bombează capacul, ne referim la orice tip de conservă, atunci cantitatea de toxina este imensă. Ideal ar fi ca orice tip de conservă consumați, fie că a fost preparată acasă fie industrial, să o fierbeți în apă, nedesfăcută, timp de o oră. Apoi să ingerați conținutul.

Germenele care produce toxina botulinică poate fi prezent pe suprafața vegetalelor şi pe carnea crudă. Dar ca să producă toxină are nevoie de condiții de lipsă de oxigen, aşa cum se întâmplă în interiorul unei conserve. Puteţi favoriza apariţia toxinei şi în frigider. Aceasta dacă acoperiţi alimente cu folie de plastic sau aluminiu.

Simina Florescu, medic primar boli infecțioase: ”Cum începe boala? În primul rând cu manifestări digestive la majoritatea pacienților, deci cu greţuri vărsături, câteodată diareea la câteva ore până la câteva zile de la ingerarea respectivului aliment.”

Citește și:
Din 2005, România nu mai scoate pentru popor nici un gram de aur din minele sale. In schimb, o fac străinii

Ulterior, apar tulburările de vedere, mai exact vedere dublă şi modificări la nivelul pleoapelor. Cea mai severă manifestare este paralizia muşchilor respiratori. Boala se tratează doar prin administrarea serului anti-botulinic. Este un medicament scump, pe care spitalul trebuie să-l comande în Uniunea Europeană, pentru că în România nu se produce.

Sursa: stirileprotv.ro


Vă așteptăm și pe PAGINA DE FACEBOOK pentru a comenta împreună articolele noastre.


Nu ratați aceste articole !

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here