Articole adăugate recent

Asteroizii care orbiteaza destul de aproape de planeta noastra sunt atent monitorizati de astronomi. Cei considerați periculoși sunt cei care ajung mai aproape de 48 milioane km de Terra. Pana acum cercetătorii au identificat peste 8.000 de roci spatiale de acest fel, care au un diametru de cel putin 140 metri. La o asemenea dimensiune, în cazul unui impact, asteroidul ar distruge un întreg oraș.

Recent, cercetătorii de la Minor Planet Center au observat ca astronomii au pierdut urma multor roci spatiale. Concret, este vorba de aproape 900 de asteroizi care au fost observați cel putin o data, dar care apoi nu au mai putut fi urmăriți. Li s-a pierdut urma si ei pot sa reapară oricand, pe neașteptate, putând reprezinta chiar un pericol pentru noi, dacă orbita este foarte aproape de Terra.

Din pacate însa, in cazul asteroizilor pierduți de sub observație, astronomii nu au putut stabili orbita. Astfel încât ei nu știu unde se vor afla pe viitor aceste roci spatiale si dacă sunt sau nu un real pericol.

In cadrul studiului, cercetătorii de la Minor Planet Center au analizat observațiile făcute de astronomi cu ajutorul celor mai cunoscute sisteme de monitorizare a asteroizilor: Pan-STARRS, Catalina Sky Survey, Dark Energy Survey, Space Surveillance Telescope. Mai grav este ca unii dintre acești asteroizi care nu sunt monitorizați au un diametru de câțiva kilometri. Destul de mari, dacă ținem cont ca asteroidul care a provocat dispariția dinozaurilor avea aproximativ 10 km în diametru.

Citește și:
3 dintre cele mai îngrozitoare locuri de pe Terra. Aici doar cei tari de înger au curaj să se aventureze. Unii riscă să-şi piardă mințile sau chiar viața 

Totuși, Peter Veres, coordonatorul studiului, da asigurări ca asteroizii mari care morbitate aproape de Terra au fost deja identificați si traiectoria lor nu reprezinta un pericol.

Sursa: yoda.ro


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un LIKE mai jos:


Nu ratați !

Nu ratați !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here