Connect with us

Descoperiri

Arheologii au descoperit ceva uimitor lângă moaștele unui episcop suedez, decedat în urma cu trei secole

Published

on

Lund Peder Winstrup, un episcop suedez decedat in urma cu trei secole a ajuns acum sub lupa arheologilor suedezi, după 336 de ani. Odată cu deshumarea moastelor inaltului prelat a iesit la iveala si un secret îngropat în cripta catedralei din Lund: la picioarele sale s-a descoperit si corpul unui bebeluș, născut prematur.

Trupul mumificat al episcopului Winstrup a intrat in atenția cercetătorilor, fiind cel mai bine conservat corp al unui reprezentant al civilizației europene din secolul XVII, studiul putând oferii informații reale despre viața și condițiile sociale din acea perioadă.

Corpul episcopului este foarte bine conservat, hainele în perfectă stare, iar chipul, în ciuda procesului de mumificare, este ușor de recunoscut, comparându-l cu portretele în care apare.

Surpriza a venit după ce efectuat scanarea coșciugului episcopului, imaginile relevând faptul că acesta nu era singur, la picioarele sale fiind descoperit corpul unui bebeluș, născut prematur, undeva în luna a șasea de sarcină.

Deși coșciugul a mai fost deschis de câteva ori până acum, în urmă cu un secol fiind realizată chiar o fotografie alb-negru a moaștelor, corpul bebelușului nu a fost descoperit decât în urma scanării, din cauza faptului că era îngropat în ierburile care au umplu mai bine de jumătate din sicriu.

Peder Winstrup a fost nu doar om al bisericii, ci si savant si fondator al Universitatii din Lund, inaugurata in 1666. Cercetatorii presupun ca intre el si copil ar putea exista o legatura, de aceea le vor face amandorura teste ADN. O alta ipoteza ar fi ca este vorba despre un copil nelegitim ce trebuia ascuns si care nu are nicio legătura cu Winstrup, ci pur si simplu a fost inmormant împreuna cu acesta.

Recomandare:   Descoperire neobișnuită în RUSIA: MICROCIP încastrat într-o piatră veche de peste 250 de milioane de ani

Citeste mai multe pe stirileprotv

Descoperiri

Călugării care scriau textele biblice erau otrăviți cu arsenic

Published

on

By

Analiza a şase schelete umane medievale indică posibilitatea ca cei care participau la scrierea textelor biblice să fi fost otrăviţi.

Călugării care transcriau textele biblice sau alte texte religioasea erau expuşi constant unei substanţe toxice. Aceştia foloseau mercurul pentru obţinerea unei culori roşii foarte puternice sau în tratamentul pacienţilor de care se ocupau.

Studiul, publicat in revista Archaeological Science, dezvaluie si detalii legate de o boala, prea putin cercetata pana in prezent, numita FOS, asemanatoare ca simptome cu lepra si cauzatoare de leziuni ale craniului. Aditional, cercetatorii au descoperit ca medicamente care contineau mercur au fost administrate la 79% dintre bolavii de lepra si 35% celor cu sifilis.

De vreme ce calugarii ingropati in cimitirele medievale nu aveau aceste boli, dar oasele lor contineau mercur, cercetatorii au banuit ca acestia au fost contaminati in momentul un care preparau si administrau medicamente sau lucrau la textele scrise.

Expertii de la University of Southern Denmark sunt de parere ca cerneala folosita este principala vinovata de contaminarea acestora.

„Este firesc sa umezesti instrumentul de scris, pentru a face linii mai fine. Chiar si in prezent, este foarte periculos sa atingi acele pagini, in mare parte din cauza unui tip de mercur folosit, foarte toxic, dar care are o culoare rosie stralucitoare.”, a declarat Kaare Lund Rasmussen, unul dintre autorii studiului.

De altfel, oamenii bolnavi erau tratati cu mercur lichid metalic, administrat sub forma de vapori. In acest caz,  era suficienta doar putina neatentie din partea calugarilor pentru a fi contaminati.

Sursa: astanostiai.ro

Recomandare:   Cel mai vechi sărut al umanităţii! Misterul perechii de îndrăgostiţi îngropate cu 28 de secole în urmă
Citește mai departe>>

Descoperiri

Cel mai vechi sărut al umanităţii! Misterul perechii de îndrăgostiţi îngropate cu 28 de secole în urmă

Published

on

By

O echipă formată din arheologi de la Muzeul Metropolitan din New York şi de la Universitatea Pennsylvania a făcut o descoperire uimitoare în timpul unor săpături efectuate în nord-vestul Iranului, în zona oraşului Teppe Hasanlu.

Descoperirea constă în două schelete umane, datând de mii de ani, care au fost îngropate într-o poziţie impresionantă.

Specialiştii presupun că cele două schelete aparţin unor îndrăgostiţi care s-au refugiat într-o pivniţă,  în timpul unei lupte, şi că au murit asfixiaţi.

În urma cercetărilor efectuate, arheologii presupun că acest lucru s-a întâmplat în jurul anului 800 Î.Hr.

Sursa: humormagazin.com

Recomandare:   Despărțirea Mării Roșii de către Moise, ficțiune sau adevăr? Iată ce spune știința
Citește mai departe>>

Facebook

Cele mai citite articole de astăzi

Copyright © 2018*stiinta-mister.ro* Unele drepturi rezervate Stiinta si Mister este un site ce va propune sa parcurgeți articole, speram noi interesante, din toate domeniile științei, sa aflați lucruri pe care nimeni nu vi le-a spus pana acum si astfel sa va lărgiți cat mai mult domeniul cunoașterii. Sub sloganul celebrului EInstein, "Cea mai frumoasă şi mai profundă trăire omenească este misterul, vă invităm să intrați în această lume necunoscută multora dintre noi. Pentru eventuale idei, sugestii și de ce nu critici vă invităm să ne lăsați mesajele dumneavoastră la contact@stiinta-mister.ro De asemenea puteți accesa si pagina noastre de Facebook www.facebook.com/stiintasimister