Angelica a fost cultivată în grădinile mănăstirilor încă din Evul Mediu, deoarece călugării considerau că vindecă atât trupul, cât și mintea, atrăgând protecția îngerilor, în special a Sfântului Arhanghel Mihail.

În gastronomie

Se utilizează datorită aromei plăcute și gustului dulce-amărui.

La salate, preparate din pește și diferite deserturi, se utilizează mugurii cruzi, frunzele mature, dar și florile foarte picante;

La decorarea produselor de patiserie, se folosesc tijele tinere, confiate în zahăr;

La prepararea conservelor, marmeladelor și diferitelor siropuri, se folosesc frunzele tinere;

La prepararea unor băuturi alcoolice, mai ales lichioruri amare (Chartreuse, Benedictine, Theriaque, English bitter şi apa Carmelitelor) se folosesc rădăcinile de angelică.

În medicină

Multiplele mijloace de vindecare a bolilor fizice şi psihice cu ajutorul preparatelor din angelică arată valoarea deosebită a darului pe care îngerii l-au oferit oamenilor spre păstrarea sănătăţii.

Combate indigestia, colicile intestinale, vărsăturile spasmodice, enteritele, balonările, scorbutul, anorexia, diabetul zaharat, febra tifoidă, durerile de cap, anemia, depresia.

Ameliorează contuziile, ulcerațiile și guta.

Forme de utilizare

UZ INTERN

  1. Pentru arsuri gastrice sau activarea transpirației, se prepară o infuzie din 30 g de rădăcini uscate la 1 litru de apă clocotită; se fierbe 5 minute, se infuzează 15 minute acoperit, se strecoară și se beau 2-3 ceaiuri pe zi.
  2. Pentru combaterea febrei, se prepară o infuzie din 20 g de rădăcini uscate la 200 ml de apă clocotită; se bea câte 1 lingură la fiecare 2 ore.
  3. Pentru stimularea digestiei se ia câte un vârf de cuțit de pulbere din rădăcini uscate de 2-3 ori pe zi.
  4. Pentru întărirea activității inimii, rinichilor și a pielii, se pot mesteca rădăcini proaspete cu 30 minute înainte de masă.
  5. În astmul bronşic se recomandă o tinctură din amestec de angelică, podbal, iarbă mare (în părţi egale). Se consumă câte 1-2 linguriţe, de 3 ori pe zi.
  6. Pentru corectarea dificultăţilor de concentrare se foloseşte uleiul din seminţe cu rol de excitant cerebral.

UZ EXTERN

  1. Pentru dureri reumatice.
  • 100-200 g de rădăcini se fierb în 3 litri de apă și se toarnă în cada de baie.
  • frecții cu oțet, tinctură sau ulei de angelică.
  1. Pentru plăgi, hemoroizi şi fisuri anale se folosesc comprese reci cu macerat din rădăcini proaspete sau frunze crude (50 g la litru apă).

PRECAUȚII

Se vor evita băile de soare concomitent cu administrarea preparatelor.

Se va evita utilizarea în cazul bolnavilor de diabet.

În aromoterapie

Benefic pentru probleme respiratorii (bronșite, astm, răceală, gripă), constipație, migrene, reumatism, tensiune nervoasă, sinuzită, anxietate.

PRECAUȚII: A se evita de către gravide și diabetici!

În cosmetică

Pentru tenul gras, cu pori, se recomandă utilizarea unei măști obținută din plantă măcinată fin și apa plată, până devine ca o pastă. Pasta se întinde printr-un tifon pe față, se lasă 30 de minute, se spală cu apă călduță.

Pentru tenul pătat, se utilizează o mască din angelica, sânziană galbenă și apă plată.

Citește și:
Legătura dintre infarct şi apă. Sfaturi simple care pot face diferenţa

ȘTIAȚI CĂ…

…în formula de preparare a Bitterului suedez există și angelica?

… după legendă, Arhanghelul Mihail ar fi avut un vis premonitor despre angelică, ca remediu împotriva ciumei?

… este un ingredient folositor în industria parfumurilor?

… laponii fierb frunzele și rădăcina de angelică în lapte și prepară, în acest fel, o supă foarte gustoasă?

Sursa


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un LIKE mai jos:


Nu ratați aceste articole !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here