Articole adăugate recent

Mai catolici decât Papa, unii directori de grădiniţe încalcă legea și le cer părinților o analiză de sifilis și una ginecologică, iar pentru cei mici: exudat, urocultură, un test TBC și o recomandare de la psihiatru.

Potrivit Ştirilor ProTV,  regulamentele spun clar că, la început de an, trebuie adus doar un aviz de la medicul de familie. Aceste abuzuri înseamnă bani irosiți și ajung să încalce dreptul la educație al copiilor și pe cel la intimitate, al familiei.

Peste jumătate de milion de copii încep luni creşa şi grădiniţa. În schimb, au de făcut părinţii liste cu analize. Adeverinţa medicală că sunt ei sănătoşi, deşi la grădiniţă merge copilul. Într-un loc, se cere chiar o dovadă că tutorii nu au boli cronice.

Iar în altul, copilul ar trebui trecut printr-o mulţime de teste- exudat faringian, exudat nazal, test de urină şi test de scaun. Ba chiar două examene, a hotărât directorul din altă unitate.

Şefa creşei Sfântul Stelian din Bucureşti cere de la părinţi inclusiv analize cu caracter intim, pentru boli venerice.

Reporter (camera ascunsă)„De la părinţi, ceva analize?”
Directoare: „VDRL-ul şi…”
Reporter: „Adică sifilis.”
Directoare: „Da.”
Reporter„Și de la mamă şi de la tată?”
Director„Da.”

Părinţii confirmă situaţia.

Mamă„Mie, ca mamă? Secreţia şi VDRL-ul.”
Reporter: „Ați vorbit cu medicul de familie despre asta?”
Mamă: „Da, am vorbit. Bine, lui i s-a părut ciudat.”

Nu e doar straniu, ci şi ilegal. Însă directoarea refuză orice explicaţie.

Șefa creşei Sf. Stelian: „Nu avem nicio chestie de lămurit, vă spun. Tot ce vreţi, biroul de presă.”

Dr. Sandra Alexiu, președinta Asociația MF: „Aberaţii rostogolite din vremuri de tristă amintire TBC… Nu e nevoie să faceţi nicio analiză, să-i înţepaţi, să-i torturaţi la fiecare început de an pentru că aşa vor la grădiniţe. Nimic nu trebuie făcut. Ei n-au nevoie decât de un aviz epidemiologic care atestă că în momentul în care intră în grădiniţă sunt sănătoşi.”

În plus, potrivit ordinului 1002 pe 2015, la începutul creşei, grădiniţei şi şcolii, copilul trebuie să prezinte şi o fișă de la doctorul de familie, care include vaccinările făcute. Atât!

Citește și:
Accidentul în care au pierit artiştii Doina şi Ion Aldea Teodorovici încă învăluit în mister, la 26 de ani de la tragedie

Aceste abuzuri nu doar că toacă banii sistemului, când analize inutile se fac cu trimitere sau banii familiilor care plătesc testele din buzunar. Dar orice prezentare la medic sau prelevare de probe este, pentru copil, un factor de stres, dacă nu chiar o traumă.

Poţi ajunge să îi faci celui mic un tratament, când la exudatul nazal apare, de pildă, un agent patogen la un purtător sănătos. Adică nu are simptome şi nu e contagios. Însă copilul primeşte antibiotice, doar ca părinţii să poată duce la creşă un rezultat negativ.

Dr. Sandra Alexiu: „Nu sunt primiţi copiii care nu au analizele bune şi sunt trimişi să fie trataţi. Ori tratamentul se face doar dacă un copil e bolnav!”

Reprezentanţii Inspectoratelor le reamintesc directorilor că pot fi amendaţi pentru astfel de abuzuri.

Sursa: stirileprotv.ro


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un LIKE mai jos:


Nu ratați !

Loading...

Nu ratați !

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here