Connect with us

Diverse

Internetul, ştiinţa şi tehnologia se vor dezvolta într-un ritm atât de rapid, încât cei mai multi oameni nu vor putea să „digere” acest aflux de informații

Published

on

Scriitorul şi futurologul american Alvin Toffler, autor al unor cărţi de succes care au inspirat mai mulţi lideri mondiali, decedat  în anul 2016, a fost una dintre cele mai influente voci din domeniul afacerilor şi din cel intelectual.

Odată cu publicarea primei sale lucrări Șocul viitorului, Toffler a creat o nouă disciplină, futurologia, prin studiul schimbării şi impactul acesteia asupra afacerilor şi culturii. Toffler este, totodată, cel care a popularizat termenul „exces de informaţie”.

Iată câteva dintre previziunile sale, dintre care multe s-au adeverit:

Ascensiunea internetului şi a televiziunii prin cablu

Autorul a prezis cu succes că o economie bazată pe cunoaștere ar eclipsa epoca post-industrială, mutând accentul de la producția industrială şi clasa muncitoare, către informații şi date.

„Ignoranţii secolului 21 nu vor fi acei ce nu pot citi şi scrie, ci acei ce nu pot învăţa, dezvăţa şi reînvăţa”, a notat futurologul într-una dintre observaţiile sale. Toffler a mai prezis şi răspândirea mass-mediei, spaţiilor de chat online şi a dispozitivelor care îţi amintesc de „propriile activităţi”. „Sistemele tehnologice şi informatice fac posibilă activarea forţei de muncă de acasă prin intermediul conectării la telecomunicaţiile computerizate”, completează scriitorul.

Ingineria genetică şi clonarea

Deşi predicţiile sale se axau mai mult pe condiţia umană decât pe progresele ştiinţifice, Toffler a întrevăzut un viitor în care o femeie va putea „cumpăra un embrion minuscul, pe care îl va duce la medicul său spre a şi-l implanta în uterul său, ca şi cum acesta ar fi fost conceput în propriul său corp”. Prognoza sa că oamenii vor reproduce copii cu „viziune sau auz supranormal”, alături de alte abilitați, poate părea un pic ciudat acum, însă consultantul a prevăzut avansarea tehnologiei de clonare. „Una dintre cele mai fantastice posibilități este faptul că omul va fi capabil să reproducă copii de carbon biologic ale lui însuşi”, a mai adăugat Toffler.

Dispariția familiei nucleare

Familia nucleară (numită si familie simplă) este acea familie compusă din soţ, soție împreună cu copiii minori care locuiesc şi se gospodăresc împreună. Acesta combinație este considerată unitatea minimală de organizare socială, ea reprezentând nucleul tuturor celorlalte forme de structuri familiale. Toffler a prezis un simptom al schimbărilor rapide care va dizolva unitatea familială. Autorul a menționat că această dizolvare va duce la o creștere a ratelor divorțului, în timp ce societatea va începe să îmbrățișeze comunitatea LGBT (acronim care se referă la colectivitatea lesbiană, gay, bisexuală şi transsexuală).

El a notat „vom vedea tot mai multe unități familiale constând dintr-un singur adult cu unul sau mai mulți copii. De asemenea societatea în continuă schimbare, va promova amânarea deciziei de a avea copii.”

„De ce să nu aştepte şi să cumpere embrionii mai târziu, după îndeplinirea carierei?”

Consumerismul

Citește și:
Depresia pe lista cauzelor cancerului. Cum se poate vindeca organismul când bolnavul înţelege cauza bolii

În era Amazon şi a proliferării magazinelor online şi a economiei colaborative, gândurile lui Toffler asupra consumerismului ca trend global, tind să fie foarte reale.

„Oamenii viitorului vor suferi nu din cauza lipsei posibilităților de a alege, ci din cauza abundenţei paralizante a acestora. Aceștia pot cu ușurință să devină victime ciudatei dileme super-industriale: abundenta oportunităţilor.”

În crearea termenului „prosumer”, Toffler a prezis apariția rolului combinat al producătorilor cu cel al consumatorilor, sau tendința do-it-yourself (DIY) în fiecare aspect al vieţii.

Alte predicții ale lui Alvin Toffler

Pe parcursul următorilor 40 de ani, femeile vor dispune de o putere de decizie fără precedent, migrația musulmană către Occident se va amplifica, iar mersul la birou nu va mai fi de actualitate, mai afirma scriitorul şi futurologul american.

Africa de Sud va beneficia de o creștere economică susţinută, în timp ce Orientul Apropiat va deveni „un amestec de religii, mişcări religioase şi etnii”. Alvin Toffler a declarat că ştiinţa şi tehnologia se vor dezvolta într-un ritm atât de rapid, încât cei mai multi oameni nu vor putea să „digere” acest aflux de informații şi vor fi tentaţi să se „deconecteze” de la acest ritm de viaţă mult prea trepidant.

Pentru următoarele patru decenii, Alvin Toffler afirmă că un număr tot mai mare de oameni îşi vor cultiva propriile legume şi îşi vor produce singuri alimentele, pentru a depinde tot mai puţin de marii producători şi distribuitori din industria alimentară.

Internetul de mare viteză va deveni o veritabilă normă în domeniu, iar videoconferinţele, devenite deja o practică curentă în zilele noastre, le vor permite angajaților din viitor să nu mai meargă la birou şi să lucreze din orice colţ din lume.

Doar câteva ţări vor mai fi considerate în viitor „state poliţieneşti” – în principal Coreea de Nord şi Iran.

China îşi va consolida statutul de putere economică majoră, se va alia cu Brazilia şi cu India pentru a influenta ratele de schimb ale monedelor, dar şi cu Venezuela şi cu câteva state africane pentru a-şi asigura necesarul energetic.

Statele Unite ale Americii vor depinde de China pentru a se aproviziona cu şapte metale rare, indispensabile pentru fabricarea unor bunuri de larg consum, dar şi a unor dispozitive şi produse specifice, precum radarele, armamentul, instalaţiile eoliene şi automobilele hibrid.

Dezvoltarea unor forme alternative de energie va crea „perdanţi într-o lume post-hidrocarburi”, precum Arabia Saudită, Iran, Irak, câteva state din zona Golfului Persic, dar şi Rusia şi Venezuela.

Schimbările climatice vor genera o serie de conflicte, iar topirea gheţarilor va conduce la descoperirea unor noi zăcăminte minerale şi petroliere. Creşterea nivelului apelor mărilor şi oceanelor va provoca o deplasare masivă a populației din zonele de coastă.

Fenomenul de îmbătrânire a populației va conduce la creșterea de patru ori pe plan mondial a cheltuielilor totale cu pensiile şi cu îngrijirile acordate persoanelor în vârstă, iar sistemul american al asigurărilor de sănătate va înceta să existe în forma sa actuală.

Citește și:
Gheața de la Polul Nord ar putea ajunge în Europa. Fenomenele neașteptate cu care omenirea se va confrunta din cauza încălzirii globale

La rândul lor, femeile vor ocupa tot mai multe posturi importante, procentul femeilor aflate în posturi de conducere urmând să atingă un nivel de neimaginat în urmă cu câțiva ani.

Rapiditatea cu care vor fi transmise informațiile va determina omenirea să intre în era „petabyte-ului”, o unitate de măsură de stocare şi de putere informatică superioară deja mult uzitatului gigabyte.

Surse: cotidianul.roaziaminvatat.ro

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Pingback: Există doar 3 lucruri, după care viața omului este construită. Respectarea lor reprezintă secretul fericirii. Numărul 3 are un înțeles sacru în aproape toate religiile și culturile lumii. - 7est.ro - Stiri Iasi, stiri locale, nationale si intern

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Diverse

Zidul dacic – o minune inginerească a lumii antice! Secretul care l-a făcut de nedoborât în faţa armatelor lumii antice

Published

on

By

Zidul dacic a fost considerat o minune inginerească a lumii antice. Parte a fortificaţiilor cetăţilor dacice, „murus dacicus“, cum era numit, părea inexpugnabil în faţa maşinilor de război antice. Nici armata romană nu a reuşit să-l doboare.

Mare parte a cetăţilor dacice care s-au constituit în inelul de apărare al marii capitale a regatului geto-dac din munţii Orăştie, Sarmizegetusa Regia, au fost înconjurate de ziduri din piatră. Dacologii, dar şi mulţi specialişti în arheologie au identificat la structura de apărare a acestor cetăţi un anumit tip de fortificaţie, numit „murus dacicus” sau în traducere liberă „zidul dacic”.

Considerat o structură inginerească militară unicat în Europa, zidurile ridicate de daci în special în Munţii Orăştiei s-au dovedit practic inexpugnabile, mult peste tehnica militară a acelor vremuri, o îmbunătăţire a zidurilor greceşti imposibil de spart sau de distrus cu maşinile de război ale vremii.

Murus dacicus – model grecesc perfecţionat

Dacii construiau puţin ziduri din piatră. Dar acolo unde au făcut-o, spun istoricii, aproape au atins perfecţiunea. Majoritatea cetăţilor dacice de pe teritoriul României erau construite după metodele tradiţionale, moştenite de la triburile tracice din Epoca Bronzului. Pe o zonă supraînăltaţă se construia aşezarea, fiind apoi înconjurată de şanţuri de apărare, valuri de pământ pe care în cele din urmă se ridicau palisade groase din buşteni.

Excepţia o reprezentau fortăreţele din zonele montane, în special din munţii Orăştiei, acolo unde piatra se găsea din belşug. În această zonă au fost identificat de către arheologi un anumit tip de fortificaţie unicat în Europa. I-au spus „murus dacicus” şi era deosebit de complex. Îl descrie reputatul arheolog Hadrian Daicoviciu, în lucrarea sa ”Dacia de la Burebista la cucerirea romană”. ”Acest sistem constructiv presupune două parametre din blocuri de piatră, formate cu un emplecton din pământ cu pietriş compactat. Parametrele erau consolidate cu bârne fixate în lăcaşe de forma cozii de rândunică, cioplite în blocurile fiecărei asize”, preciza arheologul.

Descrierea zidului dacic este prezentă şi la Dionisie Pippidi în „Dicţionarul de Istorie veche a României”, parametrii fiind prezentaţi explicit. „Murus Dacicus are de obicei o lăţime de 3 metri şi înălţime de 4-5 metri. Era construit din două rânduri de ziduri din blocuri fasonate de calcar, legate între ele prin bârne solide de lemn încastrate în blocurile de piatră în nişte jgheaburi speciale săpate în piatră. Spaţiul dintre cele două ziduri de piatră se umplea cu pământ şi piatră neprelucrată”. Specialiştii spun că acest tip de ziduri erau de inspiraţie elenistică.

Practic, urmând modelul zidurilor ciclopice greceşti, cu inspiraţia propriilor ingineri a rezultat „murus dacicus”. Acelaşi lucru este susţinut de Hadrian Daicoviciu, care spune că zidul dacic a apărut prin retehnologizarea zidurilor de inspiraţie elenistică, folosind piatra masivă din Munţii Orăştiei.

Murus dacicus, fortificaţiile inexpugnabile

Murus dacicus a apărut, spun istoricii, în perioada secolul I îHR şi secolul I d Hr, practic pe parcusul a 200 de ani, în perioada în care ameninţarea romană se contura la Dunăre. Cel care ar fi iniţiat ridicarea acestui tip de ziduri a fost Burebista, primul mare rege al dacilor. Cu toate acestea, murus dacicus şi-a găsit vocaţia în timpul războaielor daco-romane din perioada 101-106, fiind folosit pentru a fortifica „inima” regatului dac al lui Decebal. Practic cu „murus dacicus” au fost fortificate Sarmisegetusa Regia şi cetăţile care o apărau: Luncani-Piatra Roşie, Costeşti-Blidaru, Costeşti-Cetăţuie, Căpâlna şi Băniţa.

Despre aceste ziduri istoricii spun că erau inexpugnabile. Maşinile de război antice precum balistele sau berbecii erau practic inutile în faţa zidurilor dacice. „Funcţia principală a zidului în tehnica murus dacicus pare a fi militară, construcţiile astfel ridicate fiind menite a rezista la atacuri şi asedii, fiind cerute de anume necesităţi ale războiului. Rezistenţa dată de structura solidă a lui murus dacicus este una deosebită, fiind greu de incendiat sau spart”, scrie în „Murus dacicus, simbol al războiului sau al păcii” Paul Pupeza.

Drept dovadă stă povestea asedierii Sarmizegetusei în 106. Cetatea a rezistat tuturor maşinilor de asediu romane şi chiar incendierii. A cedat doar în faţa trădării dacului Bacilis, care a arătat romanilor rezervele de apă ale cetăţii.

Murus dacicus – Simbol al puterii

Paradoxal, deşi „murus dacicus” rezistau la asedii prelungite şi practic nu putea fi distruse cu ajutorul tehnicii militare antice, cetăţile dacice nu erau foarte bine pregătite pentru asedii. Specialiştii spun că spaţiul mic din interiorul zidurilor şi lipsa unor rezerve importante de apă le făcea doar bastioane de apărare temporare, unde garnizoana nu putea rezista mult timp.”Cetăţile dacice au elemente de fortificare solide, dar ele nu par făcute pentru a rezista mult timp unui asediu. Suprafaţa utilă din interiorul lor nu este foarte mare, numărul apărătorilor fiind reduse de spaţiul mic. Totodată, în interiorul cetăţilor nu s-au descoperit instalaţii pentru depozitarea apei”, scrie Paul Pupeza.

Citește și:
Premieră mondială. După oaia Dolly a venit rândul acestor două maimuțe să fie clonate

În schimb, pentru aceşti specialişti, cetăţile cu „murus dacicus” par să aibă o puternică funcţie ideologică. Sunt, prin impenetrabilitatea lor, un simbol al puterii basileilor dacici, drept dovadă stând şi turnurile-locuinţă din interiorul acestora. Majoritatea aşezărilor erau din lemn şi pământ, în timp ce „inima” stăpânirii dacice era dăltuită în piatră, înconjurată de „murus dacicus”, zise şi zidurile zeilor, care nu pot fi pătrunse de forţa omenească.

Citeste mai mult: adev.ro/pbbont

Citește mai departe>>

Articole recente

Facebook

Recomandările zilei

Medicină6 ore ago

Bioritmul organelor interne și orele de refacere ale acestora. Țineți cont ca acestea au o activitate maximă timp de 2 ore pe zi

Un mecanism important al corpului este bioritmul cotidian al organelor interne. Despre bioritmul corpului uman s-a scris destul de mult,...

DiverseO zi ago

Zidul dacic – o minune inginerească a lumii antice! Secretul care l-a făcut de nedoborât în faţa armatelor lumii antice

Zidul dacic a fost considerat o minune inginerească a lumii antice. Parte a fortificaţiilor cetăţilor dacice, „murus dacicus“, cum era...

Diverse2 zile ago

Nervul vag – un miracol al corpului uman! Cel mai lung nerv face conexiunea între minte şi organele vitale

Între starea de spirit şi corpul fizic există o legătură profundă. Această legătură este intermediată de nervul vag, care este...

Dezvăluiri4 zile ago

Lumea de Dincolo explicată de Prof. Dr. Constantin Dulcan: „Nu Dumnezeu ne pedepseşte, ne pedepsim singuri, aici, pe pământ”

Prof. Dr. Constantin Dulcan,  medic neurolog, psihiatru şi cercetător în domeniul conştiinţei, a reuşit, în lucrările sale, performanţa absolut originală...

Medicină4 zile ago

Adevărul pe care nimeni nu îl spune despre urzici. Sunt ele bune, dar nu le mâncați dacă suferiți de aceste boli

Urzica este, cu siguranță, vedeta primăverii. Această plantă este ceea ce îi trebuie organismului nostru pentru a elimina toxinele acumulate...

Descoperiri4 zile ago

Un român poate schimba în bine lumea medicală a următorilor 100 de ani. E pe cale să trateze cea mai grea boală a omenirii – cancerul

A inventat una dintre cele mai eficiente imuno-terapii oncologice din lume şi a primit echivalentul Premiului Nobel în Biotehnologie, în...

Cele mai citite articole de astăzi

Copyright © 2018*stiinta-mister.ro* Unele drepturi rezervate Stiinta si Mister este un site ce va propune sa parcurgeți articole, speram noi interesante, din toate domeniile științei, sa aflați lucruri pe care nimeni nu vi le-a spus pana acum si astfel sa va lărgiți cat mai mult domeniul cunoașterii. Sub sloganul celebrului EInstein, "Cea mai frumoasă şi mai profundă trăire omenească este misterul, vă invităm să intrați în această lume necunoscută multora dintre noi. Pentru eventuale idei, sugestii și de ce nu critici vă invităm să ne lăsați mesajele dumneavoastră la contact@stiinta-mister.ro De asemenea puteți accesa si pagina noastre de Facebook www.facebook.com/stiintasimister