Articole adăugate recent

Scriitorul şi futurologul american Alvin Toffler, autor al unor cărţi de succes care au inspirat mai mulţi lideri mondiali, decedat  în anul 2016, a fost una dintre cele mai influente voci din domeniul afacerilor şi din cel intelectual.

Odată cu publicarea primei sale lucrări Șocul viitorului, Toffler a creat o nouă disciplină, futurologia, prin studiul schimbării şi impactul acesteia asupra afacerilor şi culturii. Toffler este, totodată, cel care a popularizat termenul „exces de informaţie”.

Iată câteva dintre previziunile sale, dintre care multe s-au adeverit:

Ascensiunea internetului şi a televiziunii prin cablu

Autorul a prezis cu succes că o economie bazată pe cunoaștere ar eclipsa epoca post-industrială, mutând accentul de la producția industrială şi clasa muncitoare, către informații şi date.

„Ignoranţii secolului 21 nu vor fi acei ce nu pot citi şi scrie, ci acei ce nu pot învăţa, dezvăţa şi reînvăţa”, a notat futurologul într-una dintre observaţiile sale. Toffler a mai prezis şi răspândirea mass-mediei, spaţiilor de chat online şi a dispozitivelor care îţi amintesc de „propriile activităţi”. „Sistemele tehnologice şi informatice fac posibilă activarea forţei de muncă de acasă prin intermediul conectării la telecomunicaţiile computerizate”, completează scriitorul.

Ingineria genetică şi clonarea

Deşi predicţiile sale se axau mai mult pe condiţia umană decât pe progresele ştiinţifice, Toffler a întrevăzut un viitor în care o femeie va putea „cumpăra un embrion minuscul, pe care îl va duce la medicul său spre a şi-l implanta în uterul său, ca şi cum acesta ar fi fost conceput în propriul său corp”. Prognoza sa că oamenii vor reproduce copii cu „viziune sau auz supranormal”, alături de alte abilitați, poate părea un pic ciudat acum, însă consultantul a prevăzut avansarea tehnologiei de clonare. „Una dintre cele mai fantastice posibilități este faptul că omul va fi capabil să reproducă copii de carbon biologic ale lui însuşi”, a mai adăugat Toffler.

Dispariția familiei nucleare

Familia nucleară (numită si familie simplă) este acea familie compusă din soţ, soție împreună cu copiii minori care locuiesc şi se gospodăresc împreună. Acesta combinație este considerată unitatea minimală de organizare socială, ea reprezentând nucleul tuturor celorlalte forme de structuri familiale. Toffler a prezis un simptom al schimbărilor rapide care va dizolva unitatea familială. Autorul a menționat că această dizolvare va duce la o creștere a ratelor divorțului, în timp ce societatea va începe să îmbrățișeze comunitatea LGBT (acronim care se referă la colectivitatea lesbiană, gay, bisexuală şi transsexuală).

El a notat „vom vedea tot mai multe unități familiale constând dintr-un singur adult cu unul sau mai mulți copii. De asemenea societatea în continuă schimbare, va promova amânarea deciziei de a avea copii.”

„De ce să nu aştepte şi să cumpere embrionii mai târziu, după îndeplinirea carierei?”

Consumerismul

În era Amazon şi a proliferării magazinelor online şi a economiei colaborative, gândurile lui Toffler asupra consumerismului ca trend global, tind să fie foarte reale.

„Oamenii viitorului vor suferi nu din cauza lipsei posibilităților de a alege, ci din cauza abundenţei paralizante a acestora. Aceștia pot cu ușurință să devină victime ciudatei dileme super-industriale: abundenta oportunităţilor.”

În crearea termenului „prosumer”, Toffler a prezis apariția rolului combinat al producătorilor cu cel al consumatorilor, sau tendința do-it-yourself (DIY) în fiecare aspect al vieţii.

Alte predicții ale lui Alvin Toffler

Pe parcursul următorilor 40 de ani, femeile vor dispune de o putere de decizie fără precedent, migrația musulmană către Occident se va amplifica, iar mersul la birou nu va mai fi de actualitate, mai afirma scriitorul şi futurologul american.

Africa de Sud va beneficia de o creștere economică susţinută, în timp ce Orientul Apropiat va deveni „un amestec de religii, mişcări religioase şi etnii”. Alvin Toffler a declarat că ştiinţa şi tehnologia se vor dezvolta într-un ritm atât de rapid, încât cei mai multi oameni nu vor putea să „digere” acest aflux de informații şi vor fi tentaţi să se „deconecteze” de la acest ritm de viaţă mult prea trepidant.

Pentru următoarele patru decenii, Alvin Toffler afirmă că un număr tot mai mare de oameni îşi vor cultiva propriile legume şi îşi vor produce singuri alimentele, pentru a depinde tot mai puţin de marii producători şi distribuitori din industria alimentară.

Internetul de mare viteză va deveni o veritabilă normă în domeniu, iar videoconferinţele, devenite deja o practică curentă în zilele noastre, le vor permite angajaților din viitor să nu mai meargă la birou şi să lucreze din orice colţ din lume.

Doar câteva ţări vor mai fi considerate în viitor „state poliţieneşti” – în principal Coreea de Nord şi Iran.

China îşi va consolida statutul de putere economică majoră, se va alia cu Brazilia şi cu India pentru a influenta ratele de schimb ale monedelor, dar şi cu Venezuela şi cu câteva state africane pentru a-şi asigura necesarul energetic.

Statele Unite ale Americii vor depinde de China pentru a se aproviziona cu şapte metale rare, indispensabile pentru fabricarea unor bunuri de larg consum, dar şi a unor dispozitive şi produse specifice, precum radarele, armamentul, instalaţiile eoliene şi automobilele hibrid.

Dezvoltarea unor forme alternative de energie va crea „perdanţi într-o lume post-hidrocarburi”, precum Arabia Saudită, Iran, Irak, câteva state din zona Golfului Persic, dar şi Rusia şi Venezuela.

Schimbările climatice vor genera o serie de conflicte, iar topirea gheţarilor va conduce la descoperirea unor noi zăcăminte minerale şi petroliere. Creşterea nivelului apelor mărilor şi oceanelor va provoca o deplasare masivă a populației din zonele de coastă.

Fenomenul de îmbătrânire a populației va conduce la creșterea de patru ori pe plan mondial a cheltuielilor totale cu pensiile şi cu îngrijirile acordate persoanelor în vârstă, iar sistemul american al asigurărilor de sănătate va înceta să existe în forma sa actuală.

Citește și:
Gheața de la Polul Nord ar putea ajunge în Europa. Fenomenele neașteptate cu care omenirea se va confrunta din cauza încălzirii globale

La rândul lor, femeile vor ocupa tot mai multe posturi importante, procentul femeilor aflate în posturi de conducere urmând să atingă un nivel de neimaginat în urmă cu câțiva ani.

Rapiditatea cu care vor fi transmise informațiile va determina omenirea să intre în era „petabyte-ului”, o unitate de măsură de stocare şi de putere informatică superioară deja mult uzitatului gigabyte.

Surse: cotidianul.roaziaminvatat.ro


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un LIKE mai jos:


Nu ratați !

Nu ratați !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here