Nu trebuie neapărat să crezi, însă aceste alimente nu trebuie mâncate sub nicio formă pe stomacul gol

0
loading...

Unele dintre cele mai cunoscute alimente și băuturi care, odată ce sunt ingerate pe stomacul gol, pot provoca o serie de neplăceri sau chiar afecțiuni serioase. Experții in nutriție ne asigură că, dacă sunt consumate pe stomacul lor, pot cauza reacții la care nici nu ne-am fi așteptat..

În concepția multora dintre noi, un iaurt, o cafea proaspătă sau un suc natural de portocale reprezintă micul dejun perfect. Totuşi, dacă ne-am gândi mai mult la sănătate şi mai puţin la propria plăcere, am ştii că aceste alimente nu trebuie să fie consumate niciodată pe stomacul gol.

CAFEAUA

Deși ne încântă ideea să bem o cană de cafea de îndată ce ne trezim, trebuie să cunoaștem faptul că aceasta nu este deloc potrivită pentru un stomac gol.

Când cafeina ajunge în mucoasa stomacului, ea va începe să o irite. În același timp, și sucul gastric va încerca „să-și facă treaba”, lucru care poate duce la o inflamare a mucoasei. Din păcate, din acest motiv te poți alege cu gastrită sau chiar cu ulcer.

Produsele fragede şi pufoase de patiserie

Produsele alimentare care conţin drojdie irită mucoasa stomacului şi pot provoca flatulenţă. Întrucât drojdia poate irita mucoasa stomacului și va stimula producerea de gaze, nu este bine să mănânci produse ce o conțin pe stomacul gol. Chiar și banalele produse de panificație îți pot cauza flatulență din cauza drojdiei, așa că ferește-te cât poți să le mănânci pe stomacul gol.

Dulciurile

Consumate pe stomacul gol vor determina fluctuații ale nivelului de zahăr din sânge, ceea ce poate irita pancreasul. Pe de o parte, nivelul de zahăr din sânge va crește, ceea ce va duce la eliberarea insulinei și la menținerea acestui nivel ridicat de zahăr cam 1-2 ore (în acest caz vorbim de hiperglicemie). Acest proces va fi dăunător pentru organism, întrucât va putea afecta vasele de sânge.

Pe de altă parte, după ce insulina va transporta zahărul din sânge spre celule, poți să te confrunți cu hipoglicemie, ceea ce îți poate da tot felul de stări neplăcute, precum transpirații abundente, stare de leșin, anxietate, somnolență sau foame. Nu de puține ori se poate întâmpla ca foamea să te determine să consumi și alte dulciuri, fapt care va menține acest „cerc vicios”.

Iaurtul şi alte lactate fermentate

Dacă mânânci iaurt pe stomacul gol, acidul clorhidric care se formează apoi în stomac va ucide bacteriile acidului lactic.

Acest aliment este bogat în bacterii benefice organismului uman (este vorba despre cele existente în acidul lactic), dar dacă vei mânca iaurt pe stomacul gol, acestea vor fi distruse. Motivul pentru care se va întâmpla așa este pentru că acizii din sucul gastric vor absorbi aceste bacterii.

Cu alte cuvinte, nu se poate spune să este interzis să consumi iaurt pe stomacul lor, dar se poate spune că nu te vei mai putea bucura de efectele pozitive ale bacteriilor din iaurt. Este deci mult mai bine să consumi iaurt după ce ai mâncat ceva.

Citricele 

Fie că vor fi consumate ca atare sau sub formă de suc, ambele variante vor fi dăunătoare pentru stomac. Acidul citric va intra în reacție cu acizii din sucul gastric și vor irita puternic mucoasa stomacului. Nu ar fi deci de mirare să faci gastrită sau ulcer dacă obișnuiești să mănânci citrice pe stomacul gol.

Roşiile

Roşiile conţin o cantitate mare de acid tanic ce provoacă aciditate la stomac. În timp, acest lucru poate duce la ulcer gastric!

Castraveţii şi alte legume verzi

Legumele crude sunt surse bogate de aminoacizi. Ele pot provoca arsuri la stomac, flatulenţă şi dureri abdominale, mai ales dacă sunt consumate pe stomacul gol.

 Bananele

Dacă mănânci banane pe stomacul gol, acest lucru va duce la o creștere bruscă a magneziului în sânge. În timp, îţi poate fi afectată inima.

Condimentele

Alimentele picante pot provoca iritarea mucoasei gastrice şi cresc producţia de acid în stomac. Acest lucru stă la baza apariţiei celor mai comune afecţiuni ale sistemului digestiv.

Băuturile carbogazoase reci

Consumul acestor băuturi dimineaţa poate deteriora mucoasa stomacului şi reduce alimentarea cu sânge a acestuia. Ca urmare, alimentele vor fi digerate mai lent.

Pentru a vă sări în ajutor, iată ce alimente sunt indicate pentru consumul pe stomacul gol, potrivit doctorulzilei.ro

  • fulgi de ovăz
  • hrișcă
  • terci de mălai
  • germeni de grâu
  • ouă
  • pepene roşu
  • afine
  • pâine integrală fără drojdie
  • nuci
  • miere

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un LIKE mai jos:

Nu ratați !

Leave a reply

Please enter your comment!
Please enter your name here