Connect with us

Diverse

De ce beau oamenii? Alcoolul şi mecanismele pe care le declanșează. Omenirea a consumat băuturi alcoolice încă din preistorie

Published

on

Prezent în viaţa oamenilor încă din preistorie, alcoolul a jucat un rol important în societate, comentează editorialistul Robin Dunbar, într-un articol publicat în cotidianul Financial Times.

„De ce beau oamenii? Pentru o persoană care așteaptă într-un bar într-o seară călduroasă de vară, răspunsul pare simplu: băutura este o plăcere şi o relaxare. Pentru oficialii responsabili de sănătatea publică ce au citit cele mai noi studii referitoare la efectele negative ale consumului de alcool asupra societăţii, răspunsul ar putea părea frustrant. De ce ar bea cineva, dacă este atât de rău? Pentru mine şi pentru colegii psihologi evoluţionişti, răspunsul poate fi pus într-o nouă lumină, fascinantă, în contextul unor noi studii cu rezultate inedite. Este vorba de o situaţie simplă, dar complexă în acelaşi timp”, afirmă editorialistul Robin Dunbar, observând că oamenii sunt fiinţe sociale, care folosesc prieteniile pentru a se apăra de ameninţări externe şi de stres.

„Grupurile sociale ale primatelor, spre deosebire de alte animale, se bazează pe legături pentru a menţine coerenţa socială. În cazul oamenilor, o sticlă de vin roşu joacă un rol puternic”, crede editorialistul. Nu este doar faptul că alcoolul îi face pe oameni să înlăture inhibiţiile sociale şi să devină exagerat de prietenoşi. Mai degrabă este vorba de faptul că alcoolul declanşează mecanismul cerebral implicat în construirea şi menținerea prieteniilor, sistemul endorfin”, notează Robin Dunbar.

„Oamenii sunt asociaţi consumului de alcool încă din perioada preistoriei. Arheologi precum Patrick McGovern, de la Muzeul Universităţii Pennsylvania, au descoperit reziduuri de fermentare în vase de lut din China care au vechimea de peste 8.000 de ani. (…) Pentru oameni, (…), băuturile fermentate joacă un rol central în organizarea festivităţilor în întreaga lume, iar festivităţile sunt legate de prietenii. Probabil că, din acest punct de vedere, alcoolul joacă un rol central.

Avem nevoie de prieteni, deoarece ei ne oferă ajutor la nevoie ori ştiu să ne asculte în mod empatic. Dar prieteniile au şi alte avantaje. Una dintre cele mai mari surprize din ultimul deceniu au fost numeroasele studii care arată că fericirea noastră, sănătatea şi reacţiile la boli – chiar şi rapiditatea recuperării şi durata de viaţă – toate sunt influenţate de numărul de prieteni pe care îi avem”, subliniază Robin Dunbar, avertizând însă că excesele în consumul de băuturi alcoolice sunt dăunătoare.

Istoria alcoolului începe, de fapt, in jurul anului 7000 î.HR. in China, cu un alcool pe baza de orez, desi se pare ca alcoolul vine din Mesopotania, teritoriul de azi al Iranului si Irakului, acest alcool fiind făcut din pâine, se obține prin fermentare un fel de bere. Sumerienii sunt printre primii care fac alcool, acesta fiind folosit atât in scop curativ cât si pentru „încântarea” simțurilor.

Primele însemnări privind obținerea alcoolului apar in jurul anului 5000 i.Hr., la egipteni, care il foloseau in substanțe destinate procedeelor de mumificare, cât si in obținerea parfumurilor si a cosmeticelor. Însuși cuvântul „alcool”, apărut catre sfârșitul Evului Mediu, este derivat din arabul al-kuhl, termen care desemna un praf de culoare închisa pe baza de amoniac folosit ca fard de egiptenii antici.

La început se consuma o băutura asemănătoare cu berea de astăzi ca si conținut alcoolic, obținuta din fermentarea pâinii sau a diverselor grâne.

Urmează vinul, cu prima atestare in Grecia, un vin mai dur decât cel din zilele noastre, vinul obținut era foarte tare si aveau nevoie de ceva pentru a-l induci folosind astfel zahar, miere, ierburi locale, condimente si mirodenii. Prin aceasta amestecare se obținea o băutura asemănătoare vermutului din zilele noastre. Grecii foloseau oale din pământ si vase de teracota pentru păstrarea vinului.

Urmează băuturile spirtoase, obținute întâmplator prima oara, printr-o distilare accidentala, deoarece vinul aromatizat descris mai sus, care era depozitat in desert îngropat in nisip, suferea o variație de temperatura, cald ziua – rece noaptea, astfel se evapora o parte din apa conținută in acea băutura si se obținea o băutura mult mai tare.

Metoda distilării, asa cum o înțelegem astăzi, apare in anul 1000 i.Hr. si este atribuita persanilor, contribuția maxima la dezvoltarea ei se datorează arabilor, care au perfecționat pentru prima data tehnicile combinându-le cu studiile de alchimie, precursoare ale chimiei moderne

Pe vremea romanilor, alambicul a fost perfecționat si in acelasi timp a crescut si varietatea substanțelor din care se pot obține alcool si esente: nu doar ierburi medicale, dar si vin, cidru sau cereale fermentate, din care se extrag bauturi care nu mai au uz exclusiv terapeutic.

In anul 800 d.Hr. metoda este redescoperita de către arabul Jabir ibn Hayyan care creaza un vas special pentru distilat, denumit al-anbiq,  transcris mai apoi alambic si utilizat sub aceasta forma. Aceasta metoda este cunoscuta sub denumirea de metoda alambicului, prin aceasta este controlata presiunea si temperatura.

In 1492 AD Cristofor Columb descoperă America, iar primii coloniști ajunși aici încep sa distileze cam orice găsesc in dorința de a obtine alcool.

Citește și:
Istoria sosirii țiganilor pe teritoriul României. „Poporul român a primit întotdeauna cu dispreţ acest neam“

Primul document in care se atesta o băutura alcoolica distilata din orz dateaza din 1494 si este vorba despre Registrul contilor scotieni in care este notata o cantitate de 8 boll, echivalentul a circa 25 kg, de malt destinata fratelui John Corr pentru realizarea unei aqua vitae, nume tradițional al băuturilor distilate si utilizat ca echivalent al galicului uisge beatha, apa vietii.

Prima combinatie pe baza de alcool este atribuita lui Sac Posset, in 1600 AD, el combinând ou, lapte, bere si condimente.

In 1608 este emisa prima licența oficiala de distilare, catre distileria Old Bushmills, din comitatul Antrium, in Irlanda.

In 1640 Wilhelm Kieft, emigrant de origine olandeza si poloneza, ajunge in State, in New Amsterdam, Manhattan-ul de azi, unde deschide un magazin in care incepe sa vanda si sa produca gin, aceasta fiind si prima distilerie comerciala din America.

Cand englezii au cucerit America, au luat in subordine distileriile olandeze gasite si au inceput sa foloseasca trestie de zahar, obtinand astfel rom, pe care il vindeau.

In 1779, Betsy Flanagan, hangita fiind, oferea soldatiilor francezi bauturi combinate si impodobea paharele cu cate o pana de cocos, iar soldatii strigau „Vive le cocktail”.

In 1793, in New Orleans, in cartierul francez, Antoine Amedie Peychaud, detinea un laborator unde prepara medicamente, iar ulterior a inceput sa inventeze bitteruri. Sazerac este unul din cele mai vechi cocktailuri atestate si contine brandy Sazerac, iar pentru a dilua alcoolul se folosea: apa la temperatura camerei, sirop de zahar si bitters. Peychard folosea niste pahare mici numite coquetier.

Surse: MEDIAFAX; barmanidetop

Dacă vă plac articolele noastre și vreți sa vă ținem la curent cu cele mai recente noutăți, puteți seta sa primiți actualizările noastre în newsfeed-ul dvs de Facebook. Vă recomandam sa dați LIKE paginii noastre de Facebook AICI , apoi să apăsați pe Urmărește și sa selectați opțiunea 'Vezi mai întâi' , ca în poza de mai jos.
Adaugă un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Diverse

România, expusă unor ameninţări, odată cu preluarea preşedinţiei Consiliului UE

Published

on

By

Specialiştii în securitate cibernetică avertizează că ameninţările la adresa României cresc în condiţiile în care ţara noastră a preluat preşedinţia Consiliului Uniunii Europene şi are programate alegeri prezidenţiale în acest an.

Inclusiv companiile energetice ar putea fi ţinţa piraţilor cibernetici, spun specialiştii. De exemplu, grupul GreyEnergy, specializat în atacuri asupra companiilor energetice, a dezvoltat noi atacuri periculoase şi a reuşit să lase 230.000 de cetăţeni din Ucraina fără curent electric. Un astfel de atac ar putea fi devastator pentru ţara noastră, scrie Digi 24.

„Vedem atacuri în timp real între diverse state ale lumii. În partea de jos, avem top 5 industrii care sunt targetate de astfel de atacuri: servicii financiare, servicii de consultanţă, telecomunicaţii, manufacturare şi industria de asigurări”, explică, în fața unui ecran uriaș cu mapamondul, Anton Rog, șeful Centrului Național Cyberint al SRI.

Specialiştii estimează că atacurile cibernetice se vor înmulţi şi vor creşte în complexitate odată cu preluarea preşedinţiei rotative a Consiliului UE.

„Gândiți-vă că vor fi sute de evenimente gestionate de România în cadrul președinției Consiliului UE. De asemenea, în cele două rânduri de alegeri, vom avea foarte mulți actori din România implicați şi vor fi date de interes strategic pentru Guvern sau pentru partidele din România, candidații la președintie, exfiltrarea lor și folosirea lor în scop infracțional”, atrage atenția Anton Rog.

În doar 24 de ore, sistemul de monitorizare a evenimentelor cibernetice a înregistrat peste 600.000 de încercări de spargere a mai multor conturi. În acelaşi interval de timp s-au primit peste 400.000 de autentificări eşuate pe un singur cont şi peste 300.000 de situaţii în care diverse instituţii au fost ţinte.

Ameninţări cibernetice în 24 de ore:

Multiple autentificări eşuate cu sursă comună 647.055;

Multiple autentificări eşuate cu destinaţie comună 477.112;

Restricţionare acces site web 450.160;

Multiple conexiuni respinse 342.784;

Posibilă epidemie – număr ridicat de conexiuni 314.133;

Atac identificat din surse multiple 108.732;

O ţintă majoră sunt companiile energetice.

„Avem celebrul caz din decembrie 2015 când o treime din teritoriul Ucrainei a fost lăsat fără energie. Consecința ar fi una dramatică. Cum ar fi acum, iarna, Bucureștiul să nu aibă energie electrică trei zile? Ar fi de neînchipuit!”, spune Anton Rog.

„Avem o statistică referitoare la atacurile monitorizate în cadrul Proiectului Ţiţeica prin care protejăm infrastructurile cu valenţe critice din zona guvernamentală. În ultimele 24 de ore am monitorizat 44.321.746 de evenimente cibernetice”, adaugă specialistul.

„Într-un sistem, cel mai ușor de hackerit este persoana. Vă dau un exemplu: am fost la cineva în birou, o persoană cu poziție importantă, care spunea: cu siguranță mie nu mi se poate întâmpla așa ceva. Am studiat puțin în ziua respectivă, după ce am plecat de acolo, și am văzut că e fanul unei mărci de mașini. I-am trimis de pe un nr. un SMS în care îi spuneam că îi oferim un drive-test cu ultimul model, ne trebuie CNP-ul și adresa ca să putem să îl băgăm în sistem. Ce credeți, ni le-a dat? Vă spun eu: Da!”, a povestit Anton Rog.

Tehnologia ne poate deveni rapid un inamic periculos.

„Grupările de criminalitate cibernetică folosesc aceste tehnologii pentru a automatiza atacurile și pentru a le face extrem de complexe. În loc să folosească 100 de dezvoltatori ca să facă o campanie complexă, folosesc astfel de algoritmi și o generează într-un timp de 10 ori mai scurt și cu de 10 ori mai puțini oameni. Foarte multe dintre ele nu mai sunt detectabile cu tehnologiile clasice, rulează exact pe perioada în care trebuie să-și facă treaba și apoi se autodistrug”, a explicat șeful specialiștilor de la Centrul Național Cyberint al SRI.

Pentru a-i pregăti pe viitorii specialişti în securitate cibernetică, Centrul Naţional Cyberint dezvoltă deja, în cadrul mai multor universităţi, programe de master.

Sursa: digi24.ro

Dacă vă plac articolele noastre și vreți sa vă ținem la curent cu cele mai recente noutăți, puteți seta sa primiți actualizările noastre în newsfeed-ul dvs de Facebook. Vă recomandam sa dați LIKE paginii noastre de Facebook AICI , apoi să apăsați pe Urmărește și sa selectați opțiunea 'Vezi mai întâi' , ca în poza de mai jos.
Citește mai departe>>

Diverse

Ce înseamnă, de fapt, să mănânci sănătos? Medicul care te învaţă cum să mănânci corect: „Greutatea normală este cel mai puternic atu al sănătăţii noastre“

Published

on

By

Medicul  Magdalena Moroşanu conferenţiar universitar la Facultatea de Medicină din Galaţi şi directoarea unei clinici de nutriţie şi de diagnosticare a diabetului, a vorbit, într-un interviu acordat publicaţiei „Adevărul”, despre ceea ce înseamnă a mânca sănătos.

„Ideea de a mânca sănătos porneşte de la dorinţa de a atinge o greutate sănătoasă, spune Magdalena Moroşanu. Asta trebuie să aibă în minte fiecare dintre noi. Ceea ce înseamnă că, în funcţie de înălţimea cu care m-a lăsat Dumnezeu, să am o anumită greutate. Atunci organismul funcţionează aşa cum trebuie şi dă randament 100%. Când depăşim greutatea ideală pentru înălţimea noastră, corpul începe să se forţeze. Greutatea normală este cel mai puternic atu al sănătăţii noastre. Deci nu contează neapărat cât mănânci, ci acest raport înălţime-greutate de care vă vorbesc. Ca să mâncăm sănătos, este bine să începem cu baza, şi anume să mâncăm de trei ori pe zi – dimineaţa, la prânz şi seara. Mâncarea stă în stomac o oră şi jumătate, două ore. După ce stomacul se goleşte, fabrică acid gastric şi atunci este bine să luăm o gustare. Acesta este rolul gustărilor, să fie ceva în stomac. Prin urmare, o alimentaţie sănătoasă înseamnă să mâncăm de trei ori pe zi, iar între cele trei mese să luăm o mică gustare. Eu o numesc o amăgeală, adică să-i dai ceva stomacului.”

„Întrebarea cea mai importantă este: care e măsura în farfurie pentru a-mi păstra o anumită greutate?

Trebuie să ne luăm măsura între cantitatea de alimente pe care le consumăm şi numărul de calorii pe care acestea le conţin. Fiecare organism funcţionează după o lege fundamentală: fiecare plus de calorii de care organismul nu are nevoie îl transformă automat în grăsime. Caloria este măsura unei alimentaţii sănătoase pentru o greutate normală. Noi nu prea ne dăm seama de cât avem nevoie. Noi avem o programare, care este plăcerea de a mânca. Din acest motiv, această plăcere ne face să întrecem măsura când este vorba de calorii şi problema este că nu realizăm, nu conştientizăm. Suntem mereu pe fugă şi nu este bine să mâncăm aşa.”

Cum este bine să mâncăm?

„Când te aşezi la masă, nu te uiţi la televizor sau la calculator, nu citeşti şi nu faci nimic altceva, doar mănânci. Te gândeşti la faptul că mănânci. Bunicii noştri aveau o vorbă: «La masă nu se vorbeşte». Această expresie sintetizează practic ce înseamnă modul sănătos de a mânca. Întotdeauna am crezut că explicându-i omului cu creionul în mână ce are de mâncat în diabet, va înţelege mai bine. Ca să mă conving că a înţeles cum trebuie ce are de făcut, îi dădeam din prima zi un creion şi hârtie ca să scrie exact ce a înţeles, să văd cu ce a rămas după discuţia cu mine. Am constatat atunci cu bucurie că toată lumea era bucuroasă că ştie cum să mănânce şi ce să mănânce. În primii ani la secţia de diabet din spital, cred că aveam şi cinci come diabetice pe săptămână. Coma diabetică cere o mare dedicaţie, o atenţie deosebită. Trebuie să stai lângă pacient până când îl vezi că se dă jos din pat. După 20 de ani de explicaţii date fiecărui pacient şi după ce am instruit asistentele medicale ca să ştie şi ele să explice aceleaşi lucruri, nu am mai avut come diabetice ca să le arăt rezidenţilor care veneau pe secţie. Diabeticii au înţeles ce le făcea rău şi nu au mai făcut acele lucruri şi le-au transmis şi ei mai departe, iar lipsa comelor diabetice în spital a fost rezultatul. Nu este o laudă, ci efectul pe termen lung. Abia după 20 de ani vezi care sunt efectele muncii tale. De când am clinica de diabet şi nutriţie, m-am axat pe prevenţia complicaţiilor cronice la diabetici.”

„În privinţa acestor complicaţii, efectele sunt dezastruoase: paralizie, arterite, amputaţii de membre, neuropatii, gastropareze, tahicardii, chiar şi infarct. Din cinci internări, la două sau chiar trei cazuri am de intervenit. Din miile de pacienţi pe care îi avem, mulţi dintre ei vor avea mai puţine astfel de complicaţii în anii ce vin.”

Citeşte mai mult pe adevarul.ro

Dacă vă plac articolele noastre și vreți sa vă ținem la curent cu cele mai recente noutăți, puteți seta sa primiți actualizările noastre în newsfeed-ul dvs de Facebook. Vă recomandam sa dați LIKE paginii noastre de Facebook AICI , apoi să apăsați pe Urmărește și sa selectați opțiunea 'Vezi mai întâi' , ca în poza de mai jos.
Citește mai departe>>

Articole recente

Facebook

Cele mai citite articole de astăzi

Copyright © 2018*stiinta-mister.ro* Unele drepturi rezervate Stiinta si Mister este un site ce va propune sa parcurgeți articole, speram noi interesante, din toate domeniile științei, sa aflați lucruri pe care nimeni nu vi le-a spus pana acum si astfel sa va lărgiți cat mai mult domeniul cunoașterii. Sub sloganul celebrului EInstein, "Cea mai frumoasă şi mai profundă trăire omenească este misterul, vă invităm să intrați în această lume necunoscută multora dintre noi. Pentru eventuale idei, sugestii și de ce nu critici vă invităm să ne lăsați mesajele dumneavoastră la contact@stiinta-mister.ro De asemenea puteți accesa si pagina noastre de Facebook www.facebook.com/stiintasimister