Connect with us

Descoperiri

A fost recunoscut oficial drept al optulea continent al planetei

Published

on

Se numește Zealandia și este un continent, scufundat în Oceanul Pacific, la nord de Australia și de Noua Zeelandă. Acest fragment din placa oceanică, ce se întinde pe 5 milioane de kilometri pătrați (cam două treimi din Australia învecinată), a fost recunoscut oficial în 2017  drept al optulea continent al planetei. O expediție științifică ce a plecat să-l studieze tocmai i-a descoperit primele secrete.

În februarie 2017, publicarea în revista Societății Geologice Americane a cercetărilor unei echipe australiene a bulversat lumea geografiei. Grație imaginilor surprinse de sateliți, cercetătorii pot afirma că o placă terestră înghițită în proporție de 95 la sută de apele Oceanului Pacific, ale cărei părți mai înalte – singurele aflate la suprafața apei – ar fi Noua Zeelandă și Noua Caledonie , este, de fapt, un continent, scrie Digi 24

În afară de cele șapte continente consacrate – America de Nord, America de Sud, Europa, Africa, Asia, Oceania și Antarctica – își face, deci, apariția un al optulea. De atunci, din februarie, „continentul pierdut”, cum i s-a mai spus, botezat Zealandia, Zelandia sau continentul Noua Zeelandă, își dezvăluie, puțin câte puțin, secretele.

Fosile pe fundul apei

Timp de două luni, o echipă formată din 32 de oameni de știință din Programul Internațional pentru Descoperirea Oceanelor (IODP), a făcut cercetări de la bordul unei nave folosite pentru forări marine, Joides Resolution. „Expediția 371” a pornit la 27 iulie, având ca obiectiv prelevări de probe de pe fundul marin din zonă, pentru a înțelege mai bine evoluția, de-a lungul erelor, a acestei părți a scoarței terestre. Cercetătorii s-au întors din expediție la 26 septembrie, cu câteva sute de fosile.

Grație forajelor efectuate până la 860 de metri sub placa oceanică, în șase locuri diferite, oamenii de știință au putut preleva „bucățele” din continentul scufundat, pentru a-i înțelege mai bine istoria. Cercetătorii pot examina acum sedimente ce oferă informații despre schimbările geografice, vulcanice și climatice care au avut loc pe Zealandia cu până la 80 de milioane de ani în urmă.

Punctul culminant al acestui continent ar fi Muntele Aoraki, din Noua Zeelandă

Descoperirile arată că fundul oceanic era la o adâncime mult mai mică decât e azi. Descoperirea unor cochilii microscopice ale unor vietăți ce trăiau în ape puțin adânci și prezența unor celule și a polenului la plantele terestre arată că geografia și clima din Zealandia erau radical diferite în trecut.

8 000 de specii studiate

În total, echipa de cercetători poate studia peste 8.000 de specii ce ar fi viețuit pe acest continent cu zeci de milioane de ani în urmă. Cercetările efectuate pe plantele și animalele acestui continent aduc răspunsuri în legătură cu răspândirea lor în întreg Oceanul Pacific și cu evoluția lor în timp.

Descoperirea teritoriilor scufundate și a apelor mai puțin adânci aduce dovada că existau trasee pe care animalele și plantele puteau circula în această regiune a lumii, spun cercetătorii.

Zealandia pare să fi provenit din „supercontinentul” numit Gondwana, care a început să se fragmenteze în urmă cu 160 de milioane de ani.

Descoperirile legate de Zealandia sunt însă departe de a se fi încheiat. Oamenii de știință au adus din expediția lor aproape 2.500 de metri de eșantioane ale unor sedimente și multe urmează să fie analizate în continuare.

Recomandare:   In Munții Bihorului se află una dintre cele mai prețioase comori ale Terrei

Nava științifică ar urma să pornească din nou, anul viitor, către continentul înghițit de ape. De ce atât interes? Cercetătorii speră să poată elabora modele care ar putea permite prezicerea viitoarelor schimbări climatice.

Adaugă un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Descoperiri

Călugării care scriau textele biblice erau otrăviți cu arsenic

Published

on

By

Analiza a şase schelete umane medievale indică posibilitatea ca cei care participau la scrierea textelor biblice să fi fost otrăviţi.

Călugării care transcriau textele biblice sau alte texte religioasea erau expuşi constant unei substanţe toxice. Aceştia foloseau mercurul pentru obţinerea unei culori roşii foarte puternice sau în tratamentul pacienţilor de care se ocupau.

Studiul, publicat in revista Archaeological Science, dezvaluie si detalii legate de o boala, prea putin cercetata pana in prezent, numita FOS, asemanatoare ca simptome cu lepra si cauzatoare de leziuni ale craniului. Aditional, cercetatorii au descoperit ca medicamente care contineau mercur au fost administrate la 79% dintre bolavii de lepra si 35% celor cu sifilis.

De vreme ce calugarii ingropati in cimitirele medievale nu aveau aceste boli, dar oasele lor contineau mercur, cercetatorii au banuit ca acestia au fost contaminati in momentul un care preparau si administrau medicamente sau lucrau la textele scrise.

Expertii de la University of Southern Denmark sunt de parere ca cerneala folosita este principala vinovata de contaminarea acestora.

„Este firesc sa umezesti instrumentul de scris, pentru a face linii mai fine. Chiar si in prezent, este foarte periculos sa atingi acele pagini, in mare parte din cauza unui tip de mercur folosit, foarte toxic, dar care are o culoare rosie stralucitoare.”, a declarat Kaare Lund Rasmussen, unul dintre autorii studiului.

De altfel, oamenii bolnavi erau tratati cu mercur lichid metalic, administrat sub forma de vapori. In acest caz,  era suficienta doar putina neatentie din partea calugarilor pentru a fi contaminati.

Sursa: astanostiai.ro

Citește mai departe>>

Descoperiri

Cel mai vechi sărut al umanităţii! Misterul perechii de îndrăgostiţi îngropate cu 28 de secole în urmă

Published

on

By

O echipă formată din arheologi de la Muzeul Metropolitan din New York şi de la Universitatea Pennsylvania a făcut o descoperire uimitoare în timpul unor săpături efectuate în nord-vestul Iranului, în zona oraşului Teppe Hasanlu.

Descoperirea constă în două schelete umane, datând de mii de ani, care au fost îngropate într-o poziţie impresionantă.

Specialiştii presupun că cele două schelete aparţin unor îndrăgostiţi care s-au refugiat într-o pivniţă,  în timpul unei lupte, şi că au murit asfixiaţi.

În urma cercetărilor efectuate, arheologii presupun că acest lucru s-a întâmplat în jurul anului 800 Î.Hr.

Sursa: humormagazin.com

Citește mai departe>>

Facebook

Cele mai citite articole de astăzi

Copyright © 2018*stiinta-mister.ro* Unele drepturi rezervate Stiinta si Mister este un site ce va propune sa parcurgeți articole, speram noi interesante, din toate domeniile științei, sa aflați lucruri pe care nimeni nu vi le-a spus pana acum si astfel sa va lărgiți cat mai mult domeniul cunoașterii. Sub sloganul celebrului EInstein, "Cea mai frumoasă şi mai profundă trăire omenească este misterul, vă invităm să intrați în această lume necunoscută multora dintre noi. Pentru eventuale idei, sugestii și de ce nu critici vă invităm să ne lăsați mesajele dumneavoastră la contact@stiinta-mister.ro De asemenea puteți accesa si pagina noastre de Facebook www.facebook.com/stiintasimister