NASA a dat publicității o fotografie cu un aisberg perfect dreptunghiular, care plutește în Antarctica

0
loading...

Agenţia spaţială americană NASA a dat publicităţii o fotografie cu un aisberg dreptunghiular care pluteşte în Marea Weddell din Antarctica, relatează BBC. Potrivit NASA, unghiurile drepte şi suprafaţa plată a obiectului sugerează că acesta s-a desprins foarte recent dintr-o banchiză, scrie agerpres.ro. Colţurile sale sunt ascuțite şi nu au fost erodate încă de apele oceanului.

Potrivit CNN, fotografia a fost realizată la 16 octombrie de la înălţime de o echipă de oameni de ştiinţă ai NASA aflată într-o aeronavă în timpul unei misiuni de cercetare.

Un astfel de obiect nu reprezintă, însă, o noutate şi poartă o denumire specifică: aisberg tabular. Acestea sunt obiecte plate şi lungi, care se formează în urma desprinderii de marginile banchizelor.

Kelly Brunt, specialistă în glaciologie la NASA şi Universitatea Maryland din Statele Unite, a comparat procesul de formare a acestor obiecte cu cel în care o unghie care creşte prea mare se rupe la un capăt. Prin urmare, aceste aisberguri au în general o formă geometrică, a explicat ea. ”Ceea ce face ca acesta să fie puțin mai neobişnuit este faptul că seamănă cu un pătrat” a adăugat cercetătoarea.

Aisbergul provine din fragmentarea calotei glaciare Larsen C din Peninsula Antarctică.

Dimensiunea obiectului plat este greu de estimat din fotografii, însă experții presupun că are peste 1,6 kilometri. Şi, ca în cazul majorității aisbergurilor, partea sa vizibilă reprezintă doar o mică fracțiune din masa sa totală – în acest caz aproximativ 10%, potrivit BBC.

Jan Lieser, specialist în glaciologie marină la Centrul de cercetare în domeniul climei şi ecosistemelor din Antarctica, a declarat la rândul său că liniile şi unghiurile drepte ale acestui gheţar nu sunt neobişnuite. ”Este natural, este frumos, însă nu este ieşit din comun… Am văzut multe aisberguri în Antarctica având laturi foarte drepte şi foarte lungi”, a spus cercetătorul citat de CNN care a precizat că ”nimeni nu l-a tăiat cu un fierăstrău”. ”Natura produce uneori unghiuri drepte”, a adăugat specialistul.

https://www.nbcnews.com/video/rectangular-iceberg-near-larsen-c-ice-shelf-in-antarctica-1351705667675?v=railb&

Oamenii de știința au avertizat în mod repetat că suprafețele înghețate ale lumii sunt amenințate de dispariția definitivă sub efectul schimbărilor climatice care vor continua să se facă simţite.


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un LIKE mai jos:

Nu ratați !

Leave a reply

Please enter your comment!
Please enter your name here