Articole adăugate recent

Produsele de igienă intimă care se utilizează în perioada menstruaţiei sunt confecţionate din plastic și conțin substanțe dăunătoare atât pentru mediu, cât și pentru sănătatea utilizatoarelor, care reprezintă nu mai puţin de jumătate din populaţia lumii. Există alternative reutilizabile, dar utilizatoarele sunt încă reticente.

De-a lungul vieții, o femeie va fi la menstruație timp de 3.000 de zile (sau 8.2 ani). În tot acest timp, va folosi în jur de 12.000 de absorbante sau tampoane – adică în jur de 150 de kilograme de absorbante, suficient pentru a umple două microbuze. Un produs de igienă folosit la menstruație conține în medie 90% plastic. Un întreg pachet conține așadar la fel de mult plastic precum patru pungi de plastic.

Îngrijorați de lipsa de atenție acordată subiectului, specialiștii Zero Waste Europe au realizat recent o analiză a impactului pe care îl au produsele tradiționale folosite în timpul menstruației.

Aceştia au descoperit că, de exemplu, un absorbant Always conține: un strat superior cu rol de absorbție, confecționat din poliolefină sau polietilenă; un strat principal cu rol de menținere a lichidului, strat confecționat din spumă absorbantă sau o combinație de celuloză, gel absorbant și poliester; un strat sintetic posterior, din poliolefină, polipropilenă sau polietilenă; adezivi pentru lipirea straturilor; parfumuri; ambalaj din poliolefină sau mai rar hârtie; hârtie pentru aripioare.

Există trei tipuri de probleme când vorbim despre produse pentru menstruație: problema socio-economică, problema medicală și problema de mediu.

Din punct de vedere socio-economic, menstruația reprezintă o problemă la nivel planetar. În Uniunea Europeană, doar două femei din 10 își permit produse sanitare pentru menstruație. Asta înseamnă că restul sunt nevoite să își oprească activitățile pe perioada menstruației (școala, serviciu etc.). Impactul este și mai mare în societățile și mai defavorizate. Pe toată perioada vieții, investiția în produse tradiționale poate fi între 1.500 și 7.500 euro în unele țări europene, pe când investiția în alternative reutilizabile ar fi de doar 100 de euro (cca. 6% din costurile produselor de unică folosință).

Din punct de vedere medical, produsele tradiționale conțin numeroase chimicale, cu impact semnificativ asupra sănătății utilizatorului. Așa cum am văzut mai sus, produsele pot conține chiar și 90% plastic derivat din combustibili fosili, printre care: BPA, ftalații și aditivii petrochimici. Toate acestea sunt cunoscute ca fiind substanțe care afectează glandele endocrine și care pot cauza boli precum boli cardiace, infertilitate și cancer. În unele produse au fost găsite chiar și urme de dioxine, glifosat sau sulfura de carbon (care crește riscul de menopauză precoce și tulburări menstruale).

Citește și:
Colonel din serviciile secrete ruse: "Coronavirusul este o operațiune teroristă pentru a prelua controlul asupra umanitӑții"

Nu în ultimul rând, aceste produse au un impact și asupra mediului, fiind pe locul cinci în topul celor mai des folosite produse de unică folosință. Cel mai des, ele ajung în ape și natură, fie prin depozitare ilegală, prin canalizare sau zburând de la gropile de gunoi.

Odată ajunse în mări și oceane, emit substanțe chimice, se descompun în micro-plastic și contribuie la contaminarea microbiană; de asemenea, sunt ingerate de viețuitoarele marine, afectând atât turismul, cât și pescuitul.

Alternative reutilizabile

În timpul menstruației, produsele de unică folosință pot fi înlocuite cu alternative reutilizabile, confecționate din materiale prietenoase cu pielea și cu mediul înconjurător. Vorbim despre:

cupele menstruale, confecționate din silicon medical – care acționează precum tampoanele interne, cu diferențs că ele colectează lichidul, nu îl absorb, și pot fi utilizate continuu timp de 12 ore; deși sunt mai greu de utilizat, sunt cu siguranță cea mai convenabilă și confortabilă opțiune (magazin România);

absorbantele reutilizabile, confecționate din bumbac sau bambus; acestea se folosesc pe lenjeria intimă, la fel ca absorbantele din plastic; apoi, se spală după fiecare folosire (producător România: BebeStrumf);

Thinxlenjerie intimă absorbantă, confecționată și din materiale organice; se folosește ca lenjeria normală, doar că are capacitatea de absorbție de până la două ori mai mare decât un absorbant normal; după fiecare utilizare, se spală de mână sau la mașină; deși investiția poate fi mare, este, probabil cea mai sigură opțiune.

Citeşte mai mult pe ecomagazin.ro


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un LIKE mai jos:


Nu ratați !

Nu ratați !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here