Deşi vedem fructele ca fiind roşii, în această imagine nu există niciun pixel roşu. Specialiştii au încercat să explice această situaţie.

Articole adăugate recent

Imaginea de mai jos a fost creată de Akiyoshi Kitaoka, profesor de psihologie la Universitatea Ritsumeikan din Japonia. Aceasta nu conţine niciun pixel roşu, chiar dacă vedem căpşunile de această culoare. De fapt, pixelii din fruct sunt gri şi cu un pic de verde.

Cu toţii cădem pradă iluziei optice, iar mecanismul din spatele ei este unul extrem de interesant. Obiectele au culoarea luminii pe care o reflectă spre noi. În mod normal, o banană galbenă ar trebui să-şi schimbe culoarea într-o cameră cu lumină artificială faţă de cea pe care pare să o aibă afară la lumina zilei, corect? Reflectă un alt spectru… Într-adevar, banana îşi schimbă culoarea prin reflectarea altui spectru al luminii, dar creierul nostru a învăţat să corecteze asta pentru a evita confuziile. Să vezi acelaşi obiect în culori diferite în funcţie de cum bate lumina, nu e prea plăcut.

Cu alte cuvinte, în imaginea de mai sus vedem căpşuni, despre care ştim că sunt roşii, aşa că, deşi culoarea nu se află în imagine, creierul o colorează corespunzător percepţiei noastre.

Sursa: soundofscience.info


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un LIKE mai jos:


Nu ratați !

Nu ratați !