Falia San Andreas din SUA locul care îi înspăimântă pe americani. Aici poate avea loc oricând un cutremur devastator

0
loading...

Falia San Andreas desparte teritoriul Californiei în două, pornind de la San Francisco până în locul unde râul Colorado trece granița cu Mexicul.

Fiecare californian este conștient de existența faliei San Andreas: este o parte din viață lor. Din San Francisco până unde Râul Colorado trece granița mexicană – o distanță de aproape 1125 km – californienii trăiesc deasupra unui cuib de cutremure, multe dintre ele imperceptibile, cu excepția „antenelor” instrumentelor științifice.

Legendara falie San Andreas are o adâncime de cel puţin 16 km şi se întinde pe 1 280 km, în vestul şi sudul Californiei. A fost provocată de mișcarea şi ciocnirea plăcilor tectonice pacifică şi nord-americană şi alcătuiește chiar granița dintre acestea. De-a lungul ei se produc cutremure.

Studiile au arătat că, în ultimii 1 500 de ani, aici se produc cutremure majore cam la 150 de ani, fapt care arată că zona are un mare grad de risc.

Potrivit geologilor americani, riscul unui cutremur devastator in California este foarte mare. Falia San Andreas nu a mai produs niciun cutremur puternic in ultimii 164 de ani, iar asta inseamnă ca in scoarța terestra s-a acumulat o mare cantitate de energie, care poate fi eliberata oricând.

Cu aproximativ 250 milioane de ani în urmă, scoarța Pământului era astfel structurată încât continentele lumii formau un super-continent, care acum e cunoscut sub numele de Pangaea. 50 milioane de ani mai târziu, Pangaea s-a fărâmițat, continentele depărtându-se unul de altul. Geologii au estimat că în jurul acelei date Placa Americii și cea a Pacificului au început să se miște.

Începând cu anul 2019 NASA survolează cu avioane în mod repetat falia San Andreas. Site-urile conspiraționiste s-au grăbit să afirme că aeronavele studiază falia San Andreas pentru a găsi date privind un eventual cutremur.

Citește și:
Pietre de sute de kilograme care se mișcă singure pe fundul unii lac secat. Un mister ce încă așteaptă explicații de la știință.

Potrivit historia.ro  orașul San Francisco a fost lovit de un seism cu magnitudinea de 7,8 grade pe scara Richter, în ziua de 18 aprilie 1906, la ora 17.12. Epicentrul a fost la doar trei kilometri de oraș și s-a resimțit până în Oregon și Nevada. Efectele distructive ale cutremurului au fost foarte mult agravate de un incendiu devastator. În timp ce pământul se rostogolea și pământul se despica, clădirile din lemn și cărămidă din San Francisco s-au răsturnat. Pierderile umane s-au ridicat la peste 3.000, în timp ce un număr de locuitori estimat între 225 – 300.000 (din totalul de 410 000 cât avea orașul) au rămas fără un acoperiș deasupra capului.

O mare parte dintre aceștia s-au refugiat pe plajele din jurul orașului, unde au ridicat adevărate cartiere de corturi, în care continuau să locuiască chiar și la doi ani de la producerea dezastrului.

Ca o curiozitate, dar care arată cât de puternic a fost seismul, merită amintit faptul că râului Salinas i s-a deviat cursul cu câțiva kilometri în urma cataclismului.

Luând în considerare datele oferite de roca din apropierea faliei, geologii estimează că în zonă s-au produs 12 cutremure mari începând cu anul 200 d.H. Californienii nu pot ști cu precizie momentul declanșării unui nou cutremur, locul unde va avea loc sau cât de mare va fi însă știu ca acest lucru este inevitabil.

Citește mai multe aici https://enciclopedia.club/falia-san-andreas/


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un LIKE mai jos:

Nu ratați !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here