Are aproximativ 5000 de ani si este cea mai veche fabrică de bere de producție in masă din lume

0
Fotografie: Ministerul Egiptean de Antichități / AFP / Getty Images
loading...

Arheologii din Egipt au descoperit ceea ce ar putea fi cea mai veche fabrică de bere din lume, datând de acum aproximativ 5.000 de ani, informează BBC, citat de digi24.ro. 

Echipa americano-egipteană a găsit fabrica în orașul Abydos din deșert.

Potrivit Consiliului Suprem al Antichităților, o agenție guvernamentală din Egipt însărcinată cu protejarea și promovarea moștenirii culturale a țării, fabrica probabil datează din vremea regelui Narmer și descoperirea ar putea reprezenta „cea mai veche fabrică de bere de mare capacitate din lume”. Regele Narmer a domnit acum mai mult de 5.000 de ani. A fondat Prima Dinastie și este considerat unificatorul Egiptului.

Fabrica de bere era compusă din opt zone de producție, fiecare având o lungime de 20 de metri și conținând câte 40 de vase de pământ în care se încălzea amestecul de cereale și apă, a explicat secretarul general al Consiliului Suprem al Antichităților, Mostafa Waziry.

Este posibil ca fabrica să fi fost construită în Abydos pentru a furniza bere pentru ritualurile care aveau loc în criptele regilor Egiptului, se arată într-un comunicat al Ministerului de Turism din Egipt în care sunt citați arheologi și unul dintre liderii misiunii, Matthew Adams de la Universitatea din New York.

Producție ar fi fost ridicată, estimându-se că fabrica era capabilă să producă aproximativ 22.000 de litri de bere în același timp. „În timpul săpăturilor efectuate în acest loc s-au descoperit dovezi care susțin ideea că berea era folosită în ritualuri”, se mai arată în comunicat.

Fabrica de bere era formată din opt suprafețe mari ce erau folosite ca “unități pentru producția de bere”. Fiecare sector conținea aproximativ 40 de oale din ceramică dispuse în două rânduri.

Studiile au arătat că berea era produsă la scară largă, cu capacitatea de a produce aproximativ 22 400 de litri “la un moment dat”, a declarat Adams, conducătorul misiunii arheologice comune.

Berăria “ar fi putut fi construită în acest loc, special pentru a aproviziona ritualurile regale ce aveau loc în interiorul încăperilor funerare a regilor egipteni”, a spus el.

Un amestec de cereale şi apă, utilizat pentru producerea berii, era încălzit în ceaune, fiecare din care era “ţinut pe loc de bare din lut așezate vertical sub formă de inele”.

“Dovezile folosirii berii în ritualurile de sacrificiu au fost găsite în timpul săpăturilor în încăperi”, se spune în comunicat.

Dovezile producției de bere în Egiptul antic nu sunt noi, iar descoperirile anterioare au aruncat lumină asupra fabricării berii.

Abydos, unde a fost dezgropată această recentă descoperire, a oferit multe comori de-a lungul anilor şi este renumit pentru templele sale, precum cel a lui Seti I.

În anul 2000 (en), o echipă de arheologi americani a scos la iveală în Abydos cel mai vechi exemplu cunoscut al unei bărci, datând cu prima dinastie faraonică, acum 5000 de ani în urmă.

Egiptul a anunţat în ultimele luni despre mai multe descoperiri majore ce au menirea să stimuleze turismul, un sector care avut de suferit foarte mult de pe urma răscoalei din 2011 şi acum datorită pandemiei coronavirusului.

Abydos este unul dintre cele mai vechi orașe din Egipt și găzduiește multe cimitire și temple. Citește mai multe si aici 


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un LIKE mai jos:

Nu ratați !

Leave a reply

Please enter your comment!
Please enter your name here