Vine sezonul rece. Cum se face diferența între Covid-19, răceală, gripă sau viroză? Care sunt simptomele?

0
loading...

Tuşeşti, îţi curge nasul, te doare în gât şi ai febră? Sunt simptome prin care îşi este greu să îţi dai seama dacă ai o simplă răceală, un virus sau o infecţie bacteriană, potrivit Deutsche WelleLa prima vedere, simptomele noului coronavirus, sunt similare unei răceli sau gripe.

Anul acesta sezonul rece ne aduce o grijă în plus, în afara faptului că am putea avea o răceala sau o gripă, mai exact infecția cu noul coronavirus. Medicul Adrian Marinescu a explicat la Antena3, la emisiunea „Sfat de Sănătate cu Andreea Cigolea” diferența dintre o răceală, o gripă și infecția cu COVID-19. (vezi video mai jos)

Diferitele simptome ale răcelii și gripei pot fi identificate ușor încă de la primele semne, iar dacă după administrarea de vitamina C pacientul și a început activitatea recurentă înseamnă că a fost vorba doar de o formă ușoară de răceală. În plus, pe piață există doar vaccin antigripal și nu există vaccin anti-răceală pentru că atunci când vorbim de gripă vorbim de un virus care a infestat organismul. S-a demonstrat totodată că în lume există mai multe tulpini virale, iar unele dintre ele au potențial mortal pentru om și nu numai.

Infectia COVID-19 are simptome comune cu gripa, virozele si alergiile, dar si manifestari care o diferentiaza de acestea.

De pilda, virozele se manifesta rareori prin febra, simptom comun pentru gripa si COVID-19, in vreme ce acest simptom lipseste in cazul alergiilor. Virozele rareori determina complicatii precum pneumonia (adesea secundara unei infectii bacteriene) sau internare. In schimb, riscurile de complicatii sunt mai mari in cazul gripei si al COVID-19.

Simptomele care fac diferența o gripă și noul coronavirus

Viteza cu care se transmit virusurile care cauzeaza COVID-19 si virusurile gripale este o diferenta importanta. Gripa are o perioada de incubație mediana mai scurta si, de asemenea, o perioada mai mica de timp dintre debutul manifestărilor la un pacient si debutul semnelor la o persoana care s-a infectat de la acesta, in comparatie cu infectia COVID-19. Acest interval, in cazul COVID-19 este estimat la 5-6 zile, in timp ce la gripa este de 3 zile.

In plus, transmiterea in primele 3-5 zile de boala sau o transmitere potential pre-simptomatica – transmiterea virusului inainte de aparitia simptomelor – este in factor principal de raspandire a gripei. In schimb, exista persoane care pot transmite noul coronavirus cu 24-48 de ore inainte de instalarea simptomelor; totusi, in prezent, nu aceasta pare a fi o modalitatea principala de transmitere, ci mai degraba de la persoane simptomatice.

Numarul de reproducere – numarul de infectii secundare generate de un individ infectat – este, in cazul COVID-19, de 2 – 2,5, mai mare decat la gripa.

Copiii sunt un vector important de transmitere a virusului gripal in comunitate. Datele initiale arata ca, in cazul COVID-19, copiii sunt mai putin afectati decat adultii. Potrivit datelor din China, transmiterea noului coronavirus este mai probabila de la adulti la copii decat viceversa.

In cazul COVID-19, 80% dintre cazuri sunt forme usoare sau asimptomatice, 15% sunt severe si necesita terapie cu oxigen, iar 5% sunt infectii critice, care necesita ventilatie artificiala. Rata de infectie critica in cazul COVID-19 este mai mare decat la gripa.
Cei mai expusi riscului de a face forme severe de gripa sunt copiii, gravidele, varstnicii, cei cu boli cronice si cu sistemul imunitar slabit. In cazul infectiei COVID-19, varsta inaintata si comorbiditatile cresc riscul de severitate a manifestarilor bolii.

Si nu in ultimul rand, mortalitatea prin COVID-19 pare mai mare (3-4%) decat in cazul gripei sezoniere (care este sub 0,1%).

Asemanari intre COVID-19 si gripa

Atat COVID-19, cat si gripa au o prezentare similara a bolii. Ambele sunt infectii respiratorii, cu manifestari variate,extreme, de la absenta simptomelor, la forme severe si deces. De asemenea, virusurile care le produc se transmit asemanator, pe cale respiratorie, prin contact direct si prin atingerea suprafetelor contaminate. Prin urmare, impun masuri de igiena asemanatoare: spalat frecvent pe maini, tusit in pliul cotului.

Cum se manifestă o simplă viroză 

În momentul în care nu apar dureri musculare, o stare generală prostă și senzația „că ești bătut”, poate fi vorba despre o simplă viroză.

Citește și:
Alertă la nivel mondial. O superbacterie se răspândeşte rapid şi nici cei mai mari savanţi nu ştiu de unde provine. Care sunt simptomele

Cine a trecut prin infecta cu SARS CoV 2 realizează cu sunt lucruri destul de clare. Noul coronavirus vine și cu multe cazuri asimptomatice sau foarte ușoare deci riscul de transmitere este foarte ridicat

Vaccinul antigripal nu ajută ca o acțiune directă împotriva coronavirusului, dar ne ajută în mod clar pentru că nu vor fi probleme de diagnostic între cele două. Vezi mai multe pe reginamaria.ro


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un LIKE mai jos:

Nu ratați !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here